Fehér egyensúly

A fehéregyensúly biztosítja, hogy a színeket ne befolyásolja a fényforrás színe. Az automatikus fehéregyensúly ( 4 ) használata a legtöbb fényforráshoz ajánlott. Ha a kívánt eredmény nem érhető el az automatikus fehéregyensúly használatával, válasszon egy lehetőséget az alábbi listából, vagy használja az előre beállított fehéregyensúlyt.

 • A P , S , A és M módokon kívül a fényképezőgép automatikusan beállítja a fehéregyensúlyt a jelenetnek megfelelően.

Opció (K * )

Leírás

4 [ Auto ]

A fehéregyensúly automatikusan beállítható az optimális eredmény érdekében a legtöbb fényforrásnál. Opcionális vaku használatakor a fehéregyensúly a vaku által keltett megvilágításnak megfelelően lesz beállítva.

i [ Fehér tartása (meleg színek csökkentése) ] (3500–8000 K)

Távolítsa el az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatokat.

j [ Az általános légkör megtartása ] (3500–8000 K)

Részben megőrzi az izzólámpás világítás által előállított meleg színt.

k [ Tartsa melegen megvilágítású színeket ] (3500–8000 K)

Őrizze meg az izzólámpás világítás által előállított meleg színárnyalatot.

D [ Automatikus természetes fény ] (4500–8000 K)

Természetes fényben használva ez az opció a szabad szemmel látható színekhez közelebb áll.

H [ Közvetlen napfény ] (5200 K)

Közvetlen napfény által megvilágított témákhoz használja.

G [ Felhős ] (6000 K)

Használja nappal, borult égbolt alatt.

M [ Shade ] (8000 K)

Használja nappali fényben árnyékban lévő témákkal.

J [ Izzólámpa ] (3000 K)

Használja izzólámpás megvilágítás mellett.

I [ Fluoreszkáló ]

Használja fluoreszkáló világítás mellett; válassza ki az izzó típusát a fényforrás szerint.

[ Nátriumgőz lámpák ] (2700 K)

[ Meleg-fehér fluoreszkáló ] (3000 K)

[ Fehér fluoreszkáló ] (3700 K)

[ Hideg-fehér fluoreszkáló ] (4200 K)

[ Nappali fehér fluoreszkáló ] (5000 K)

[ Nappali fénycső ] (6500 K)

[ Magas hőmérséklet higanygőz ] (7200 K)

5 [ Flash ] (5400 K)

Használja stúdió villanófényekkel és más nagy vakukkal.

K [ Válasszon színhőmérsékletet ] (2500–10000 K)

Válassza ki a színhőmérsékletet az értékek listájából, vagy tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot és forgassa el a segédtárcsát.

L [ Előre beállított kézikönyv ]

Mérje meg a téma vagy a fényforrás fehéregyensúlyát (nyomja le és tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot a közvetlen mérési módba lépéshez, Előre beállított kézi ), másolja a fehéregyensúlyt a meglévő fényképről, vagy válassza ki a meglévő értéket a Q / g ( U ) gomb nyomva tartásával és a segédtárcsa forgatásával.

 • Színhőmérséklet. Minden érték hozzávetőleges, és nem tükrözi a finomhangolást (ha van).

4 ([ Automatikus ])

Az automatikus fehéregyensúly használatával készített képek fényképinformációi felsorolják a fényképezőgép által a kép készítésekor kiválasztott színhőmérsékletet. Ezt referenciaként használhatja a [ Válassza ki a színhőmérsékletet ] értékét.

 • A felvételi adatok lejátszás közbeni megtekintéséhez lépjen a [Playback display options ] (Lejátszási megjelenítési beállítások) pontra a lejátszás menüben, és válassza a [ Fényképezési adatok ] lehetőséget.

A fehéregyensúly opció kiválasztása

Tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

A kiválasztott beállítás opciói, ha vannak, a Q / g ( U ) gomb nyomva tartásával és a segédtárcsa elforgatásával választhatók ki.

Stúdió vaku világítás

4 ([ Auto ]) nagyméretű stúdióvakukkal nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozza létre. Használja az előre beállított fehéregyensúlyt vagy állítsa a fehéregyensúlyt 5 ([ Vaku ]), és finomhangolással állítsa be a fehéregyensúlyt.

A [Fehéregyensúly] opció

A fehéregyensúly a [ White Balance ] elemen keresztül is beállítható a fényképezési és videófelvételi menüben.

D ([ Natural Light Auto ])

D ([ Natural light auto ]) nem hozza a kívánt eredményt mesterséges megvilágítás mellett. Válassza a 4 ([ Automatikus ]) vagy a fényforrásnak megfelelő opciót.

A fehéregyensúly finomhangolása

Gombok használata

Ha a koordináták a képen látható módon jelennek meg, tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot, és használja a választógombot a fehéregyensúly finomhangolásához.

 • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a fehéregyensúly finomhangolásához a borostyán-kék tengelyen, és az 1 vagy 3 a fehéregyensúly finomhangolásához a zöld-bíbor tengelyen.

 • A kiválasztott beállítás a Q / g ( U ) gomb elengedésekor lép életbe.

A menük használata

 1. Válassza a [ White balance ] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki a kívánt opciót, és nyomja meg a 2 gombot, ahányszor csak szükséges a finomhangolási lehetőségek megjelenítéséhez.

  Az előre beállított, kézi fehéregyensúly finomhangolásával kapcsolatos információkért lásd: „Kézi fehéregyensúly finomhangolása” ( Előre beállított fehéregyensúly finomhangolása ).

 2. A fehéregyensúly finomhangolása.

  • A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra. A kurzor legfeljebb hat lépésnyire mozgatható a középponttól az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek mentén. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.

  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.

  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 3. Nyomja meg a J gombot.

  Nyomja meg a J gombot a beállítások mentéséhez és a fényképezés menübe való visszatéréshez.

A fehéregyensúly beállítása az i menüben

A fehéregyensúly opciók megtekintéséhez jelölje ki a [ White balance ] elemet az i menüben, és nyomja meg az J gombot. Ha a [ Válassza ki a színhőmérsékletet ]-től eltérő opciót, a fehéregyensúly finomhangolható úgy, hogy kiválaszt egy lehetőséget, és 3 gombot, amíg a finomhangolási lehetőségek meg nem jelennek. A finomhangolás eredménye megtekinthető a kijelzőn.

Fehéregyensúly finomhangolás

A finomhangoló tengelyek színei relatívak, nem abszolútak. Például, ha a kurzort B (kék) állásba mozgatja, amikor a fehéregyensúlyhoz egy „meleg” beállítás, például J ([ Izzólámpa ]) van kiválasztva, a fényképek kissé „hidegebbek”, de valójában nem lesznek kékek.

„Med”

A színhőmérséklet bármely adott változása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsony színhőmérsékleten, mint magasabb színhőmérsékleten. Például egy 1000 K-es változás sokkal nagyobb színváltozást okoz 3000 K-en, mint 6000 K-en. A színhőmérséklet inverzének 10 6- tal való szorzatával számított Mired a színhőmérséklet olyan mértéke, amely figyelembe veszi az ilyen eltéréseket. , és mint ilyen, a színhőmérséklet-kompenzációs szűrőkben használt egység. Például:

 • 4000 K–3000 K (1000 K különbség) = 83 mired

 • 7000 K–6000 K (1000 K különbség) = 24 mired

Színhőmérséklet kiválasztása

Gombok használata (csak borostyán – kék)

A színhőmérséklet beállításához, amikor a [ Színhőmérséklet kiválasztása] van kiválasztva a fehéregyensúlyhoz, tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot, és használja a választógombot, vagy forgassa el a segédtárcsát.

 • Tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot, és forgassa el a segédtárcsát a mired színhőmérséklet kiválasztásához.

 • Egy számjegy kijelöléséhez tartsa lenyomva a Q / g ( U ) gombot, és nyomja meg a 4 vagy a 2 gombot. Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a kiemelt számjegy szerkesztéséhez.

 • A változtatások csak az A (borostyánsárga)–B (kék) tengelyre vonatkoznak.

 • A kiválasztott beállítás a Q / g ( U ) gomb elengedésekor lép életbe.

Válassza a Színhőmérséklet lehetőséget

Vegye figyelembe, hogy vakuval vagy fluoreszkáló világítással nem érhető el a kívánt eredmény. Válassza a c ([ Flash ]) vagy az I ([ Fluorescent ]) lehetőséget ezekhez a forrásokhoz. Más fényforrások esetén készítsen próbafelvételt annak megállapítására, hogy a kiválasztott érték megfelelő-e.

Színhőmérséklet

A fényforrás érzékelt színe a nézőtől és egyéb körülményektől függően változik. A színhőmérséklet a fényforrás színének objektív mértéke, amelyet arra a hőmérsékletre vonatkoztatva határoznak meg, amelyre egy tárgyat fel kell melegíteni ahhoz, hogy azonos hullámhosszú fényt sugározzon. Míg az 5000–5500 K körüli színhőmérsékletű fényforrások fehérnek tűnnek, addig az alacsonyabb színhőmérsékletű fényforrások, például az izzólámpák enyhén sárgának vagy vörösnek ( q ). A magasabb színhőmérsékletű fényforrások kék színnel ( w ) jelennek meg.

Általában alacsonyabb értékeket válasszon, ha képei vörös árnyalatúak, vagy a színek szándékosan hidegebbé tételéhez, magasabb értékekhez, ha a képek kék árnyalatúak, vagy szándékosan melegebbé teszik a színeket.

A menük használata

A színhőmérséklet a fényképezés menü [ White balance ] opcióival választható ki. Adja meg a borostyán-kék és a zöld-bíbor tengely értékeit az alábbiak szerint.

 1. Válassza a [ Színhőmérséklet kiválasztása] lehetőséget.

  Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a [Válasszon színhőmérsékletet ], majd nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válassza ki a borostyán–kék és zöld–bíbor értékeket.

  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a borostyánsárga (A)–kék (B) tengely számjegyeinek kijelöléséhez, és nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a változtatáshoz.

  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a zöld (G)–bíbor (M) tengely értékének kijelöléséhez, és nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a módosításhoz.

 3. Nyomja meg a J gombot.

  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a fényképezés menübe való visszatéréshez.

  • Ha 0-tól eltérő értéket választ ki a zöld (G)–bíbor (M) tengelyhez, egy csillag (“ U ”) jelenik meg a K ikon mellett.

A Színhőmérséklet kiválasztása az i menüben

A fehéregyensúly opciók megtekintéséhez jelölje ki a [ White balance ] elemet az i menüben, és nyomja meg az J gombot. Ha a [ Válasszon színhőmérsékletet ] van kiválasztva, a színhőmérséklet beállításai a 3 gomb megnyomásával tekinthetők meg.

Előre beállított kézikönyv

Az előre beállított kézi beállítás az egyéni fehéregyensúly-beállítások rögzítésére és előhívására szolgál vegyes megvilágítás melletti fényképezéshez, vagy az erős színösszeállítású fényforrások kompenzálására. A fényképezőgép legfeljebb hat értéket tud tárolni az előre beállított fehéregyensúlyhoz a d-1-től d-6-ig terjedő beállításokban. Két módszer áll rendelkezésre az előre beállított fehéregyensúly beállítására:

Módszer

Leírás

Közvetlen mérés

A semleges szürke vagy fehér tárgyat a végső fényképen használt megvilágítás alá helyezi, és a fehéregyensúlyt a fényképezőgép méri ( képkereső fényképezés ). Élő nézetben a fehéregyensúly a keret egy kiválasztott területén mérhető (pontos fehéregyensúly, Élő nézet (pontos fehéregyensúly) ).

Másolás a meglévő fényképről

A fehéregyensúly a memóriakártyán lévő fényképről másolódik ( Fehéregyensúly másolása fényképről).

Kereső fotózás

A fehéregyensúly mérése előtt:

 • Helyezzen egy semleges szürke vagy fehér tárgyat a végső fényképen használt világítás alá. Stúdióbeállításokban egy szabványos 18%-os szürke panel használható referenciaobjektumként.

 • Vegye figyelembe, hogy az expozíció automatikusan megnő 1 Fé-vel, ha a fehéregyensúlyt semleges szürke vagy fehér referenciaobjektum segítségével méri. M módban állítsa be az expozíciót úgy, hogy az expozíciójelző ±0 ( Expozíciós mutatók ).

 1. Tartsa Q / g ( U ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát az L kiválasztásához.

 2. Válasszon egy előre beállított beállítást.

  Nyomja meg a Q / g ( U ) gombot, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a kívánt fehéregyensúly-beállítás (d-1 - d-6) meg nem jelenik.

 3. Válassza ki a közvetlen mérési módot.

  • Röviden engedje fel a Q / g ( U ) gombot, majd nyomja meg a gombot, amíg a D jelzőfények a kezelőpanelen és a keresőben villogni nem kezdenek.

  • Közvetlen mérési módban a fókuszpont fehéregyensúly célponttá változik, ahogy az ábrán látható, és a keret közepén marad.

 4. Mielőtt a D jelzőfények abbahagyják a villogást, fényképezze le a referenciaobjektumot.

  • Pozícionálja a referenciaobjektumot a fehéregyensúly-célpontba, és nyomja le teljesen az exponálógombot, hogy megmérje a fehéregyensúly értékét, és tárolja azt a 2. lépésben kiválasztott előre beállított értékben.

  • Fénykép nem kerül rögzítésre; A fehéregyensúly még akkor is pontosan mérhető, ha a fényképezőgép nincs fókuszban.

 5. Ellenőrizze az eredményeket.

  • Ha a fényképezőgép meg tudta mérni a fehéregyensúly értékét, akkor a C villog a vezérlőpulton, míg a keresőben egy villogó a . Nyomja le félig az exponáló gombot a fényképezés módból való kilépéshez.

  • Ha a megvilágítás túl sötét vagy túl erős, előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tudja megmérni a fehéregyensúlyt. Egy villogó b a jelenik meg a vezérlőpulton és a keresőben. Nyomja le félig a kioldógombot, hogy visszatérjen a 4. lépéshez, és ismét mérje meg a fehéregyensúlyt.

Időbeli korlátozások az előre beállított manuális fehéregyensúly mérésére (keresős fényképezés)

Ha nem végez semmilyen műveletet a keresős fényképezés közben, miközben a kijelzők villognak, a közvetlen mérési mód a c2 egyéni beállításnál [ Készenléti időzítő ] beállításnál kiválasztott idő alatt véget ér.

Előre beállított manuális fehéregyensúly mérés (keresős fényképezés)

Az előre beállított kézi fehéregyensúly nem mérhető time-lapse videofelvétel közben vagy többszörös expozíció készítése közben.

Védett előbeállítások

Ha az aktuális beállítás védett, a fényképezőgép nem tudja megmérni az előre beállított kézi fehéregyensúly értékét; A védett előre beállított fehéregyensúly mérésére tett kísérleteket egy villogó 3 kíséri a kezelőpanelen és a keresőben.

Előbeállítás kiválasztása
 • A [Preset manual] a [Fehér egyensúly] a fényképezés menü jelenik fehéregyensúly beállításokkal; jelöljön ki egy előre beállított beállítást, és nyomja meg az J gombot.

 • Ha a kiválasztott előre beállított értékhez jelenleg nincs érték, a fehéregyensúly 5200 K-ra lesz állítva, ugyanúgy, mint a [ Közvetlen napfény ].

Előre beállított fehéregyensúly mérése az i menüből

A fehéregyensúlyhoz előre beállított kézi beállítással jelenítse meg az i menüt, jelölje ki a [ White balance ] elemet, majd nyomja meg és tartsa lenyomva a J gombot, hogy a fényképezőgépet közvetlen mérési módba helyezze.

Élő nézet (pontos fehéregyensúly)

Élő nézetben a fehéregyensúly a keret kisebb területén lévő fehér vagy szürke tárgyakról mérhető, mint a keresős fotózásnál lehetséges lenne, így nincs szükség referenciaobjektum előkészítésére vagy objektívcserére teleobjektív fotózáskor.

 • Az előre beállított manuális fehéregyensúly mérésekor vakus fényképezéshez használja a keresőt a „Keresős fényképezés” részben leírtak szerint ( Keresős fényképezés ).

 1. Tartsa Q / g ( U ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát az L kiválasztásához.

 2. Válasszon egy előre beállított beállítást.

  Nyomja meg a Q / g ( U ) gombot, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a kívánt fehéregyensúly-beállítás (d-1 - d-6) meg nem jelenik.

 3. Válassza ki a közvetlen mérési módot.

  Röviden engedje fel a Q / g ( U ) gombot, majd nyomja meg a gombot, amíg az L ikon villogni nem kezd a monitoron.

 4. Amíg az L ikon villog, helyezze a fehéregyensúly-pontot ( r ) a téma fehér vagy szürke területére.
  • A célpont körüli terület nagyításához ( r ) a pontosabb pozicionálás érdekében nyomja meg az X ( T ) gombot.

  • r ) úgy is elhelyezheti, hogy megérinti a tárgyat a monitoron. A monitor megérintésével elhelyezhető a célpont ( r ), és a kiválasztott helyen mérhető a fehéregyensúly. A fehéregyensúly mérése után folytassa a 6. lépéssel.

 5. Mérje meg az előre beállított fehéregyensúly értékét a J gomb lenyomásával vagy az exponáló gomb teljes lenyomásával.
  • Ha a kamera képes a fehéregyensúly mérésére, az új érték megjelenik a kijelzőn.

  • Ha a fényképezőgép nem tudja megmérni a fehéregyensúlyt, megjelenik egy üzenet, és a fényképezőgép visszatér a 4. lépéshez. Mérje meg újra a fehéregyensúlyt, miután áthelyezte a fehéregyensúlyt ( r ) vagy hasonlót.

 6. Nyomja meg a Q / g ( U ) gombot a közvetlen mérési módból való kilépéshez.

  A fehéregyensúly előre beállított értékei megtekinthetők, ha a fényképezési vagy videófelvételi menüben a [ Fehéregyensúly ] menüpontban kiválasztja a [ Preset manual ] lehetőséget. Az előre beállított fehéregyensúly mérésére használt célpontok helyzete az élő nézetben rögzített előre beállított értékeken jelenik meg.

Időbeli korlátozások az előre beállított manuális fehéregyensúly mérésére (élő nézet)

A fehéregyensúly mérésére rendelkezésre álló idő a c4 egyéni beállítás [ Kijelző kikapcsolási késleltetése ] > [ Élő nézet ] beállításánál megadott idő.

Előre beállított kézi fehéregyensúly mérés (élő nézet)

Az előre beállított kézi fehéregyensúly nem mérhető többszörös expozíció alatt.

Fehéregyensúly másolása fényképről

Kövesse az alábbi lépéseket a fehéregyensúly érték másolásához egy meglévő fényképről a kiválasztott előre beállított értékre.

 1. Válassza a [ Preset manual ] lehetőséget.

  Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a [Preset manual] (Kézi előre beállított ) lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon ki egy úti célt.

  Jelölje ki a célállomás előre beállított értékét (d-1-től d-6-ig), és nyomja meg az X ( T ) gombot.

 3. Válassza a Kép kiválasztása lehetőséget.

  Jelölje ki a [Kép kiválasztása] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 4. Jelöljön ki egy forrásképet.

  Jelölje ki a forrásképet. A kiemelt kép teljes keretben történő megtekintéséhez nyomja meg és tartsa lenyomva az X ( T ) gombot.

 5. Fehéregyensúly másolása.

  • Nyomja meg a J gombot a kiemelt fénykép fehéregyensúly értékének a kiválasztott előre beállított értékre másolásához.

  • Ha a kiemelt fényképhez megjegyzés tartozik, a megjegyzés a kiválasztott beállításhoz tartozó megjegyzésbe kerül.

Előre beállított fehéregyensúly finomhangolása

A kiválasztott, előre beállított lehet finomítani kiválasztó [finomhangolása] és fehéregyensúly, ahogyan az „finomhangolása White Balance” ( finomhangolása White Balance ).

Megjegyzés szerkesztése

Ha az aktuális fehéregyensúly-beállításhoz legfeljebb 36 karakteres leíró megjegyzést szeretne beírni, válassza a [ Megjegyzés szerkesztése ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben, és írjon be egy megjegyzést ( Szövegbevitel ).

Védje

Az aktuális fehéregyensúly-beállítás védelméhez válassza a [ Protect ] elemet az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben, majd jelölje ki a [ Be ] lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A védett előbeállítások nem módosíthatók.