Válassza ki az AF és az AF-terület módokat. Az AF mód határozza meg, hogy a fényképezőgép hogyan fókuszál autofókusz módban, az AF-mező mód pedig azt, hogy a fényképezőgép hogyan választja ki a fókuszpontot az automatikus élességállításhoz.

AF mód kiválasztása

Tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. Az elérhető opciók a fényképezőgép beállításaitól függően változnak.

választási lehetőség

Leírás

AF-A

[ AF mód automatikus váltás ]

A fényképezőgép AF-S-t használ álló témák fényképezésekor, AF-C-t pedig mozgásban lévő témák fényképezésekor.

 • Ez a lehetőség csak állóképek készítése közben érhető el.

AF-S

[ Egyszeri AF ]

Álló témákhoz használható. Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

AF-C

[ Folyamatos AF ]

Mozgó témákhoz. A fényképezőgép folyamatosan állítja a fókuszt a téma távolságának változásaira, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

AF-F

[ Teljes idejű AF ]

A fényképezőgép folyamatosan állítja be a fókuszt a téma mozgásának vagy a kompozíció változásainak megfelelően. Ha félig lenyomja a kioldógombot, a fókuszpont pirosról zöldre vált, és a fókusz rögzül.

 • Ez az opció csak filmfelvétel közben érhető el.

AF-terület mód kiválasztása

Tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és forgassa el a segédtárcsát. Az elérhető opciók az AF módtól függően változnak.

Kereső fotózás

választási lehetőség

Leírás

[ Egypontos AF ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál.

 • Álló témákhoz használható.

[ Dinamikus terület AF (9 pont) ]/
[ Dinamikus terület AF (21 pont) ]/
[ Dinamikus terület AF (51 pont) ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál; ha a téma rövid időre elhagyja a kiválasztott pontot, a fényképezőgép a környező fókuszpontokból származó információk alapján fókuszál. Ez az opció akkor érhető el, ha az AF-A vagy az AF-C van kiválasztva AF módhoz.

 • Válassza az olyan témákat, amelyek kiszámíthatatlanul mozognak. Minél nagyobb a fókuszpontok száma, annál szélesebb az élességállításhoz használt terület.

[ 3D-s követés ]

A felhasználó kiválasztja a fókuszpontot; miközben a kioldógombot félig lenyomja, a fényképezőgép követi azokat a témákat, amelyek elhagyják a kiválasztott fókuszpontot, és szükség szerint új fókuszpontokat választ ki. Ez az opció akkor érhető el, ha az AF-A vagy az AF-C van kiválasztva AF módhoz.

 • Használja olyan témákhoz, amelyek szabálytalanul mozognak egyik oldalról a másikra (pl. teniszezők).

[ Csoportterület AF ]

A fényképezőgép a felhasználó által kiválasztott fókuszpontok csoportjával állítja be az élességet. Elsőbbséget élveznek a kamera által észlelt arcok, ha vannak ilyenek.

 • Válassza a pillanatfelvételekhez, a mozgó témákhoz és más olyan témákhoz, amelyeket nehéz az [ Egypontos AF ] használatával fényképezni.

[ Auto-terület AF ]

A fényképezőgép automatikusan felismeri a témát, és kiválasztja a fókuszpontot. Ha arcot érzékel, a fényképezőgép a portrétémának ad elsőbbséget.

Élő nézet

választási lehetőség

Leírás

3

[ Pontos AF ]

Az [ Egypontos AF ] esetén használtnál kisebb élességállítási terület esetén a tűpontos AF a keret egy kiválasztott pontjára történő pontos fókuszálásra szolgál.

 • Statikus témák, például épületek, stúdióban történő termékfotózás és közeli felvételek készítéséhez ajánlott.

 • Ez az opció csak akkor érhető el, ha az AF-S van kiválasztva állóképfelvétel AF-módjaként.

d

[ Egypontos AF ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál.

 • Álló témákhoz használható.

f

[ Széles látószögű AF (S) ]

Ami az [ Egypontos AF ] funkciót illeti, kivéve, hogy a fényképezőgép szélesebb területre fókuszál.

 • Válassza a pillanatfelvételekhez, a mozgó témákhoz és más olyan témákhoz, amelyeket nehéz az [ Egypontos AF ] használatával fényképezni.

g

[ Széles látószögű AF (L) ]

e

[ Dinamikus mező AF ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál. Ha a téma rövid időre elhagyja a kiválasztott pontot, a fényképezőgép a környező fókuszpontokból származó információk alapján fókuszál.

 • Sportolók és más olyan aktív témák fényképezéséhez használható, amelyeket nehéz megkomponálni [ Egypontos AF ] használatával.

 • Ez az opció csak akkor érhető el, ha az AF-A vagy az AF-C van kiválasztva AF-módként állófotózáshoz.

h

[ Auto-terület AF ]

A fényképezőgép automatikusan felismeri a témát, és kiválasztja a fókuszmezőt.

 • Használja olyan alkalmakkor, amikor nincs ideje saját maga kiválasztani a fókuszpontot, portrék, pillanatfelvételek és egyéb pillanatnyi fotók készítéséhez.

 • Ha élő nézetű fényképezés közben portrétémát észlel, a téma arca körül egy borostyánsárga keret jelenik meg, amely jelzi a fókuszpontot. Ha a fényképezőgép érzékeli az alany szemét, a borostyánsárga keret a szem körül jelenik meg (arc/szemfelismerő AF).

Kézi fókuszpont kiválasztása

Ha az AF-mező módhoz nem [ Auto-area AF ] van kiválasztva, a fókuszpontot manuálisan is kiválaszthatja. Nyomja meg a választógombot fel, le, balra vagy jobbra ( 1342 ) vagy átlósan a fókuszpont kiválasztásához.

Fókuszpont-kiválasztás rögzítése

A fókuszpont kiválasztása a fókuszválasztó zár „ L ” pozícióba forgatásával rögzíthető. A fókuszpont kiválasztása a zár I állásba forgatásával újra engedélyezhető.