ISO érzékenység

A fényképezőgép fényérzékenysége a rendelkezésre álló fény mennyiségének megfelelően állítható. Válasszon az ISO 100 és az ISO 51200 közötti beállítások közül. Speciális helyzetekben körülbelül 0,3–1 Fé érték ISO 100 alatt és 0,3–2 Fé érték ISO 51200 felett is rendelkezésre áll. Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fényre van szükség az exponáláshoz, ami nagyobb záridőt vagy kisebb rekeszértéket tesz lehetővé.

ISO érzékenység beállítása

Tartsa lenyomva az S ( Q ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • A kiválasztott opció megjelenik a kezelőpanelen és a keresőben.

 • b és a j kivételével minden EFCT X ([ Auto ]) ISO-érzékenységet is kínál. Ha az X van kiválasztva, a fényképezőgép automatikusan beállítja az ISO-érzékenységet.

 • Alapértelmezésben változások történtek lépésekben 1/3 EV. A lépésközök mérete módosítható a b1 egyéni beállítás [ EV-lépések az expozíció beállításához ] segítségével.

A Fényképezés menü [ ISO érzékenység beállításai ] opció

Az ISO érzékenység a fényképezés menü [ ISO sensitivity settings ] elemével is beállítható.

Magas ISO érzékenység

Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fényre van szükség az exponáláshoz, ami lehetővé teszi a képek készítését gyenge megvilágítás mellett, és segít megelőzni az elmosódást, amikor a téma mozgásban van. Ne feledje azonban, hogy minél nagyobb az érzékenység, annál valószínűbb, hogy a képet „zaj” érinti véletlenszerűen elhelyezkedő fényes pixelek, köd vagy vonalak formájában.

 • A „zaj” csökkenthető a magas ISO zajcsökkentés engedélyezésével. A nagy ISO zajcsökkentés a fényképezési és videófelvételi menü [Nagy ISO NR] elemeivel engedélyezhető.

Szia 0.3 – Szia 2

A [ Hi 0.3 ] beállítás az ISO 51200-nál (ISO 64000) körülbelül 0,3 Fé-vel, a [ Hi 2.0 ] pedig körülbelül 2 Fé-vel magasabb ISO-érzékenységnek (ISO 204800) felel meg. Vegye figyelembe, hogy az ezekkel a beállításokkal készített képek különösen hajlamosak a „zajra”, amely véletlenszerűen elhelyezkedő világos képpontok, köd vagy vonalak formájában jelentkezik.

Lo 0,3–Lo 1

A [ Lo 0.3 ] – [ Lo 1.0 ] beállítások megfelelnek az ISO 100 (ISO 80–50 ekvivalens) 0,3–1 Fé érték alatti ISO érzékenységnek. Használja nagyobb rekesznyílásokhoz vagy lassabb zársebességekhez, ha erős a megvilágítás. A kiemelések túlexponáltak lehetnek. A legtöbb esetben az ISO [ 100 ] vagy nagyobb ISO érzékenység ajánlott.

Automatikus ISO érzékenység szabályozás

Az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás automatikusan beállítja az ISO-érzékenységet, ha az optimális expozíció nem érhető el a felhasználó által kiválasztott értékkel P , S , A és M módban.

Automatikus ISO érzékenységszabályozás engedélyezése

 1. Válassza az [ ISO-érzékenység beállításai ] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki az [Auto ISO sensitivity control ] lehetőséget, majd nyomja meg a 2 gombot.
 2. Válassza a [ Be ] lehetőséget.
  • Jelölje ki a [ Be ] elemet, és nyomja meg az J gombot az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezéséhez. Vaku használata esetén az ISO érzékenység megfelelően be lesz állítva.

  • Ha az [ Ki ] van kiválasztva, az érzékenység a felhasználó által kiválasztott értéken marad.

 3. Módosítsa a beállításokat.

  • Módosítsa az automatikus ISO érzékenység beállítását.

   választási lehetőség

   Leírás

   [ Maximális érzékenység ]

   Az ISO érzékenység túl magasra emelésének elkerülése érdekében kiválaszthat egy felső határt az ISO érzékenység szabályozásához; válasszon az ISO 200 és a Hi 2 közötti értékek közül. Az automatikus ISO érzékenységszabályozással kiválasztható minimális érték az ISO 100.

   [ Maximális érzékenység c ]

   Válassza ki a maximális ISO érzékenységet vakus fényképezéshez; az ISO 200-tól a Hi 2-ig terjedő opciók. Az [ Ugyanaz, mint vaku nélkül ] kiválasztásával a vakuval történő fényképezésnél a maximális ISO-érzékenység a [ Maximális érzékenység ]-nél jelenleg kiválasztott értékre áll be.

   [ Minimális záridő ]

   A P és A módokban az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás csak akkor lép érvénybe, ha az optimális expozícióhoz szükséges zársebesség ez alá csökken; A választási lehetőségek a 1/4000 és 30 másodperc. Ha az [ Auto ] van kiválasztva, a fényképezőgép az objektív gyújtótávolsága alapján választja ki a minimális záridőt (csak CPU objektíveknél). Például a fényképezőgép automatikusan gyorsabb minimális záridőt választ, hogy elkerülje a fényképezőgép rázkódása által okozott elmosódást, ha hosszú objektív van csatlakoztatva.

   • Az automatikus zársebesség-beállítások megtekintéséhez jelölje ki az [ Auto ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot. Az automatikus zársebesség-választás gyorsabb vagy lassabb minimumok kiválasztásával finomhangolható. Gyorsabb beállításokkal csökkenthető az elmosódás gyorsan mozgó témák fényképezésekor.

   • A zársebesség a kiválasztott minimum alá csökkenhet, ha az optimális expozíció nem érhető el a [ Maximális érzékenység ] beállításnál kiválasztott ISO-érzékenységgel.

  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez.

Ha az [ Be ] van kiválasztva az [ Auto ISO sensitivity control ] beállításnál, az ISO AUTO jelzések megjelennek a vezérlőpulton és a keresőben. Ha ezek a jelzőfények világítanak (nem villognak), a képek az [ ISO érzékenység ] beállításnál kiválasztott érzékenységgel készülnek. Ha az érzékenység megváltozik a felhasználó által kiválasztott értékhez képest, az ISO AUTO jelzők villognak, és a megváltozott érték megjelenik a kijelzőkön.

Automatikus ISO érzékenység szabályozás
 • Ha az [ISO-érzékenység ]-nél jelenleg kiválasztott érték magasabb, mint a [ Maximális érzékenység ]-nél, az [ ISO-érzékenység ]-nél kiválasztott érték az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás felső határaként szolgál.

 • Vakus fényképezés közben a zársebesség az e1 [ Vaku szinkronizálási sebesség ] és az e2 [ Vaku zársebesség ] egyéni beállítások által meghatározott tartományra korlátozódik. Ha a [ Minimális zársebesség ] beállításhoz kiválasztott érték nincs ebben a tartományban, az e2 egyéni beállításnál kiválasztott érték [ Vaku zársebesség ] lesz a tényleges minimális zársebesség.

 • Ha nem CPU objektív használata nélkül az objektív adatait, a minimális záridő lesz rögzítve 1/30 s.

 • Ha opcionális vaku van csatlakoztatva, előfordulhat, hogy az ISO-érzékenység automatikusan megemelkedik, ha az automatikus ISO-érzékenység-szabályozást lassú szinkron vakumódokkal kombinálják, ami esetleg megakadályozza, hogy a fényképezőgép lassú zársebességet válasszon ( Fényképezőgép vaku használatával , Vaku módok ).

Az Auto ISO érzékenységszabályozás be- és kikapcsolása

Az [ Auto ISO sensitivity control S ( Q ) gomb megnyomásával és a segédtárcsa elforgatásával kapcsolhatja be vagy ki. Az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezése ).