Nyomja meg az A (AE-L/AF-L) gombot a fókusz és az expozíció rögzítéséhez az automatikus élességállítással készített fényképekhez.

 • Kiválaszthatja az A gombhoz rendelt szerepet. Az Egyéni beállítások menüben az Egyéni beállítások f3 [ Egyéni vezérlők ] és g2 [ Egyéni vezérlők ] használatával válassza ki, hogy a gomb milyen szerepet töltsön be fényképezés és filmfelvétel közben.

Expozíció (AE) rögzítése

Az expozíciórögzítés használható a felvételek újrakomponálására, miután olyan tárgyat mértek, amely nem lesz a kiválasztott fókuszterületen a végső kompozícióban. Az expozíciórögzítés különösen akkor hatásos, ha a [ Spot metering ] vagy a [ Center-weighted metering ] van kiválasztva a méréshez.

Fókuszzár

Használja az élességrögzítést a fókusz rögzítéséhez az aktuális témára, ha az AF-A vagy az AF-C van kiválasztva AF módhoz. Ha élességrögzítést használ, válasszon más AF-mező módot, mint [ Auto-area AF ].

Fókusz és expozíció rögzítése

 1. Helyezze a témát a kiválasztott fókuszpontba, és nyomja le félig a kioldógombot a fókusz és az expozíció beállításához.

 2. Az exponáló gomb félig lenyomva ( q ) mellett nyomja meg az A gombot ( w ).

  • Az A gomb lenyomva tartása közben a fókusz és az expozíció rögzül. Az expozíció akkor sem változik, ha módosítják a kompozíciót.

  • Egy AE-L ikon jelenik meg a keresőben vagy a monitorban.

 3. Az A gombot lenyomva tartva komponálja újra a fényképet.

  Ne változtassa meg a fényképezőgép és a téma közötti távolságot. Ha a téma távolsága megváltozik, engedje fel a zárat, és ismét az új távolságra fókuszáljon.

Fókusz rögzítése, ha az AF-S az AF módban van kiválasztva

Az élesség rögzül, ha az exponáló gombot félig lenyomja. A fókusz az A gomb lenyomásakor is rögzül.

A kioldó gomb használata az expozíció rögzítéséhez

Ha a [ Be (félig lenyomva) ] van kiválasztva a c1 egyéni beállításnál [ Exponálógomb AE-L ], az expozíció rögzül, miközben a kioldógombot félig lenyomja.

Több felvétel készítése azonos fókusztávolsággal
 • Az élesség rögzítve marad, ha lenyomva tartja az A gombot a felvételek között, így több fényképet is készíthet egymás után ugyanazzal a fókuszbeállítással.

 • A fókusz akkor is rögzítve marad, ha a felvételek között félig lenyomva tartja a kioldógombot.