Az aktuális objektív fókuszának finomhangolása.

 • Csak szükség szerint használja.

 • Javasoljuk, hogy a gyakran használt fókusztávolságon végezze el a finomhangolást. Ha például rövid fókusztávolságon végez finomhangolást, akkor azt hosszabb távolságon kevésbé hatékonynak találhatja.

választási lehetőség

Leírás

[ AF finomhangolás be/ki ]

 • [ Be]: Az AF finomhangolás bekapcsolása.

 • [ Off ]: Az AF finomhangolás kikapcsolása.

[ Az objektív finomhangolása és mentése ]

Finomhangolja a fókuszt az aktuális CPU objektívhez ( Finomhangolási értékek létrehozása és mentése ).

 • A fényképezőgép legfeljebb 40 objektívtípus értékét képes tárolni.

 • A fényképezőgép nem menti el a nem CPU objektívek finomhangolási értékeit.

 • Az új értékek felülírják a meglévő értékeket.

[ Alapértelmezett ]

Válassza ki a finomhangolási értékeket azokhoz az objektívekhez, amelyekhez előzőleg nem mentett értékeket a [ Finomhangolás és mentés az objektív ] funkcióval.

[ Mentett értékek listázása ]

A [ Lencse finomhangolása és mentése ] funkcióval mentett értékek listázása. Ha kijelöl egy objektívet a listában, és megnyomja a 2 gombot, megjelenik egy [ Válasszon lencseszámot ] párbeszédpanel.

 • A [ Lencseszám kiválasztása ] párbeszédpanel segítségével választhatja ki az objektív azonosítóját. Egy egyedi azonosító – például az objektív sorozatszámának utolsó két számjegye – kiválasztása segít megkülönböztetni több azonos típusú lencsét.

 • Egyes objektívek esetében a sorozatszám automatikusan megjelenik az objektív azonosítójaként.

[ Válassza ki az aktuális objektív értékét ]

Válasszon az azonos típusú objektívekhez mentett több finomhangolási érték közül.

Élő nézet fényképezés

Az [ AF-finomhangolási beállítások ] funkcióval kiválasztott finomhangolási érték nem érvényesül az automatikus élességállításra élő nézetű fényképezés során.

Telekonverterek

Külön értékek menthetők el a telekonverterrel felszerelt objektívekhez, még akkor is, ha már léteznek értékek ugyanarra az objektívre telekonverter nélkül.

Mentett értékek törlése

A [ Finomhangolás és objektív mentése ] funkcióval mentett értékek törléséhez jelölje ki a kívánt objektívet a [ Mentett értékek listája ] listában, és nyomja meg az O ( Q ) gombot.

Finomhangoló értékek létrehozása és mentése

 1. Rögzítse az objektívet a fényképezőgéphez.

 2. A beállítás menüben válassza az [ AF finomhangolási beállítások ] lehetőséget, majd jelölje ki a [ Finomhangolás és objektív mentése ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

  Megjelenik egy AF finomhangolási párbeszédpanel. A megjelenített opciók attól függően változnak, hogy a csatlakoztatott objektív zoomobjektív vagy rögzített gyújtótávolságú.

  Zoom objektív

  Fix gyújtótávolságú objektív

 3. Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot az automatikus élességállítás finomhangolásához.

  • Válasszon a +20 és -20 közötti értékek közül.

  • Az aktuális értéket g , az előzőleg kiválasztott értéket j .

  • Ha zoomobjektív van csatlakoztatva, külön finomhangolási értékeket választhat a maximális szöghez (WIDE) és a maximális zoomhoz (TELE). Használja 1 és 3 , hogy válasszon a kettő közül.

  • Minél nagyobb a finomhangolási érték, annál távolabb van a fókuszpont az objektívtől; minél kisebb az érték, annál közelebb van a fókuszpont.

 4. Nyomja meg a J gombot az új érték mentéséhez.

Automatikus AF finomhangolás

Automatikusan finomhangolhatja az automatikus élességállítást, miközben az eredményeket az élő nézetben nézi ( Auto AF Fine-Tuning ). A 3. lépésben a W ( M ) gomb megnyomásával az „Auto AF Fine-Tuning” 2. lépéséhez juthat.

Alapértelmezett finomhangolási érték kiválasztása

 1. Válassza az [ AF-finomhangolási beállítások ] lehetőséget a beállítási menüben, majd jelölje ki az [ Alapértelmezett ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot az automatikus élességállítás finomhangolásához.

  • Válasszon a +20 és -20 közötti értékek közül.

  • Az aktuális értéket g , az előzőleg kiválasztott értéket j .

  • Minél nagyobb a finomhangolási érték, annál távolabb van a fókuszpont az objektívtől; minél kisebb az érték, annál közelebb van a fókuszpont.

 3. Nyomja meg a J gombot az új érték mentéséhez.

Automatikus AF finomhangolás

Az automatikus AF-finomhangolás használata:

 1. Forgassa az élőkép választót C állásba, és nyomja meg az a gombot.
 2. Nyomja meg egyszerre az AF-mód és a videórögzítés gombját, és tartsa lenyomva több mint két másodpercig.

  Zoom objektívek

  • A fényképezőgép a maximális szögben és a maximális zoomban külön-külön megjeleníti az automatikus élességállítás finomhangolási lehetőségeit.

  • Jelölje ki a [ WIDE ] (maximális látószög) vagy a [ TELE ] (maximális zoom) elemet, és nyomja meg az J gombot; a fényképezőgép kiválasztja a középső fókuszpontot, és megjelenik az automatikus AF finomhangolási párbeszédpanel.

  Fix gyújtótávolságú objektívek

  A fényképezőgép kiválasztja a középső fókuszpontot, és megjelenik az automatikus AF finomhangolási párbeszédpanel.

 3. Nyomja le félig az exponáló gombot az élességállításhoz.
  • Ha zoomobjektívet használ, az élességállítás előtt forgassa el teljesen a zoomgyűrűt a maximális szög vagy a maximális zoom kiválasztásához.

  • Fókuszálás előtt szerelje fel a fényképezőgépet állványra, és irányítsa a fényképezőgépet egy lapos, nagy kontrasztú témára, amely párhuzamos a kamera fókuszsíkjával.

  • Az automatikus AF finomhangolás maximális rekeszérték mellett működik a legjobban.

  • Nagyítsa fel a nézetet az objektíven keresztül, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a téma élesben van. Szükség esetén a fókusz manuálisan állítható.

  • Vegye figyelembe, hogy az élő nézetű autofókusz és az automatikus AF-finomhangolás sötét környezetben nem működik.

 4. Nyomja J gombot.
  • Az aktuális objektív AF finomhangolási értéke hozzáadódik a [ Mentett értékek listája ] listához (csak CPU objektívek esetén).

  • Ha az automatikus finomhangolás sikeres, az [ AF finomhangolás be/ki ] elem [ Be ] értékre lesz állítva, lehetővé téve az AF finomhangolást.

  Zoom objektívek

  Miután befejezte az AF-finomhangolást akár a maximális szögre, akár a maximális zoomra, meg kell ismételnie a folyamatot a fennmaradó elemnél. Nyomja meg az X gombot, válassza a [ Meglévő objektív értékének felülírása ] lehetőséget, és ismételje meg a 2–4.

 5. Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a kilépéshez.

Ha az automatikus finomhangolás sikertelen

Ha az automatikus finomhangolás sikertelen, egy üzenet jelenik meg. Nyomja meg a X gombot az automatikus finomhangolás újbóli megkísérléséhez, vagy nyomja meg a J gombot, hogy kilépjen az AF-finomhangolás végrehajtása nélkül. Az X megnyomásával visszatérhet a 2. lépéshez.

Korábban mentett objektívek

Ha az aktuális objektívhez létezik finomhangolási érték, a 2. lépésben felülírhatja a meglévő értéket, vagy külön mentheti az új értéket.