Az IPTC előbeállítások létrehozhatók vagy szerkeszthetők a fényképezőgépen, és beágyazhatók új fényképekbe az alábbiak szerint.

 • A számítógépen létrehozott IPTC-beállításokat is betöltheti.

 • IPTC előbeállítások létrehozásához és memóriakártyákra való mentéséhez későbbi importálás céljából használja az IPTC Preset Manager ( IPTC Preset Manager ) alkalmazást.

Előbeállítások átnevezése, szerkesztése és másolása

Jelölje ki a [ Szerkesztés/mentés ] elemet, és nyomja meg a 2 gombot a [ Select preset to edit or save ] (Előbeállítás kiválasztása szerkesztéshez vagy mentéshez) listának megjelenítéséhez.

 • Egy előre beállított beállítás szerkesztéséhez vagy átnevezéséhez jelölje ki, és nyomja meg a 2 gombot. Új előbeállítás létrehozásához jelölje ki a [ Unused ] elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

  • [ Átnevezés ]: Az előre beállított beállítás átnevezése.

  • [ IPTC információk szerkesztése ]: A kiválasztott előbeállítás megjelenítése ( IPTC információ ). A kiválasztott mezők tetszés szerint szerkeszthetők.

 • Egy előre beállított beállítás másolásához jelölje ki, és nyomja meg az X gombot. Jelölje ki a célhelyet, nyomja meg a J gombot, és nevezze el a másolatot.

Előbeállítások törlése

Előbeállítások törléséhez jelölje ki a [ Delete ] gombot, és nyomja meg a 2 gombot.

Előbeállítások beágyazása

Ha kiemeli az [ Automatikus beágyazás fényképezés közben ] gombot, és megnyomja a 2 gombot, megjelenik az előre beállított értékek listája. Jelöljön ki egy előre beállított beállítást, és nyomja meg a J gombot; a kiválasztott előre beállított beállítás minden további fényképbe be lesz ágyazva. A beágyazás letiltásához válassza a [ Ki ] lehetőséget.

IPTC adatok megtekintése
 • A beágyazott előre beállított értékek megtekinthetők a fényképezőgép fényképinformációs képernyőjének [ IPTC-adatok ] oldalán.

 • Az [ IPTC adatok ] oldal megjelenítéséhez válassza ( M ) a [ Shooting data ] és az [ IPTC data ] lehetőséget a [ Playback display options ] elemnél a lejátszás menüben.

Előbeállítások másolása memóriakártyára

Az IPTC előbeállítások fényképezőgépről memóriakártyára másolásához válassza a [ Load/Save ] lehetőséget, válassza a [ Slot 1 ] vagy [ Slot 2 ] lehetőséget, majd jelölje ki a [ Copy to card ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot. Jelölje ki a kívánt célállomást (1–99), és nyomja meg az J gombot az előre beállított érték kártyára másolásához.

Előbeállítások másolása a fényképezőgépre

A kamera legfeljebb tíz előre beállított beállítást tud tárolni; az IPTC előbeállítások memóriakártyáról a fényképezőgépen kiválasztott célhelyre másolásához válassza a [ Load/Save ] lehetőséget, válassza a [ Slot 1 ] vagy [ Slot 2 ] lehetőséget, majd jelölje ki a [ Copy to camera ] elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

 • Jelöljön ki egy előre beállított beállítást, és nyomja meg az J gombot a [ Cél kiválasztása ] listához való továbblépéshez. A kiemelt preset előnézetéhez nyomja meg a W / M gombot a J gomb helyett. Az előbeállítás előnézete után nyomja meg a J gombot a [ Cél kiválasztása ] listához való továbblépéshez.

 • Jelöljön ki egy úti célt, és nyomja meg az J gombot egy párbeszédpanel megjelenítéséhez, ahol elnevezheti az előre beállított értéket. Nevezze el az előbeállítást tetszőlegesen, és nyomja meg az J gombot az előre beállított beállítás fényképezőgépre másolásához.

 • A fent említett tíz preset mellett a kamera legfeljebb három, számítógépen létrehozott és XMP formátumban elmentett XMP/IPTC-beállítást képes tárolni. Az XMP/IPTC előre beállított értékek nem jelennek meg lejátszás közben. A fényképezőgépről sem lehet memóriakártyára másolni.

IPTC információ
 • A fényképezőgép csak a szabványos latin alfanumerikus karaktereket támogatja. Más karakterek nem jelennek meg megfelelően, kivéve a számítógépen.

 • Az előre beállított nevek (Előbeállítások átnevezése, szerkesztése és másolása ) legfeljebb 18 karakter hosszúak lehetnek. Ha egy hosszabb névvel rendelkező előre beállított beállítást hoz létre számítógépen, a tizennyolcadik utáni összes karakter törlődik.

 • Az egyes mezőkben megjelenő karakterek száma alább látható. A korlátot meghaladó karakterek törlődnek.

Terület

Maximális hossz

Felirat

2000

Eseményazonosító

64

Címsor

256

Objektum neve

256

Város

256

Állapot

256

Ország

256

Kategória

3

Supp. Cat. (kiegészítő kategóriák)

256

Byline

256

Byline Cím

256

Író/szerkesztő

256

Hitel

256

Forrás

256

IPTC

Az IPTC egy szabvány, amelyet a Nemzetközi Sajtótávközlési Tanács (IPTC) hozott létre azzal a céllal, hogy tisztázza és egyszerűsítse a fényképek különféle kiadványokkal való megosztása során szükséges információkat.

IPTC Preset Manager

Az IPTC előbeállítások számítógépen hozhatók létre, és az IPTC Preset Manager szoftverrel memóriakártyákra menthetők. Az IPTC Preset Manager ingyenesen letölthető az alábbi URL-ről. A használati útmutató az online súgón keresztül érhető el.

https://downloadcenter.nikonimglib.com/

IPTC előbeállítások létrehozása webböngészőben

Ha számítógépről vagy okoseszközről csatlakozik a fényképezőgéphez http szerver módban ( HTTP Server ), webböngészővel szerkesztheti az IPTC-beállításokat, és beágyazhatja azokat fényképekbe.