Natančno nastavite ostrenje za trenutni objektiv.

 • Uporabljajte samo po potrebi.

 • Priporočamo, da izvedete natančno nastavitev na razdalji ostrenja, ki jo pogosto uporabljate. Če na primer izvajate fino nastavitev na kratki razdalji ostrenja, se vam bo morda zdelo manj učinkovito na daljših razdaljah.

Možnost

Opis

[ AF fina nastavitev vklop/izklop ]

 • [ On ]: vklopite fino nastavitev AF.

 • [ Off ]: izklopite fino nastavitev AF.

[ Fino nastavite in shranite objektiv ]

Fino nastavite fokus za trenutni objektiv CPE; Za fotografiranje z iskalom in pogledom v živo je mogoče izbrati ločene položaje ostrenja ( Ustvarjanje in shranjevanje vrednosti fine nastavitve ).

 • Kamera lahko shrani vrednosti za do 20 vrst leč.

 • Fotoaparat ne bo shranil vrednosti finih nastavitev za objektive brez CPE.

 • Nove vrednosti prepišejo obstoječe vrednosti. Za objektive s priloženimi telekonverterji je mogoče shraniti ločene vrednosti, tudi če vrednosti že obstajajo za iste objektive brez telekonverterjev.

[ Privzeto ]

Izberite vrednosti nastavitve AF, ki se uporabljajo za fotografije z iskalom in pogledom v živo z objektivi, za katere niso bile shranjene nobene vrednosti, z uporabo [ Fine-tune and save lens ] ( Izbira privzete vrednosti fine nastavitve ).

[ Seznam shranjenih vrednosti ]

Seznam vrednosti, shranjenih z uporabo [ Fine-tune and save lens ]. Če označite objektiv na seznamu in pritisnete 2 prikaže pogovorno okno [Izberi številko objektiva].

 • Pogovorno okno [ Choose lens number ] se uporablja za izbiro identifikatorja leče. Pritisnite 1 ali 3 da izberete identifikator, in pritisnite J da shranite spremembe in zapustite. Medtem ko [ Fine-tune and save lens ] shrani samo en niz vrednosti za vsako vrsto leče, izbira različnih identifikatorjev omogoča shranjevanje ločenih vrednosti finih nastavitev za dva ali več objektivov iste vrste, na primer tako, da izberete identifikator, ki je enako kot serijska številka objektiva.

Brisanje shranjenih vrednosti

Če želite izbrisati vrednosti, shranjene z uporabo [ Fine-tune and save lens ], označite želeni objektiv na seznamu [ Seznam shranjenih vrednosti ] in pritisnite O ( Q ).

Ustvarjanje in shranjevanje vrednosti finih nastavitev

 1. Pritrdite objektiv na kamero.

 2. V nastavitvenem meniju izberite [ AF fine-tuning options ], nato označite [ Fine-tune and save lens ] in pritisnite 2 .

 3. Označite [ Za fotografiranje z iskalom ] ali [ Za fotografiranje v pogledu v živo ] in pritisnite 2 .

  Prikazalo se bo pogovorno okno za fino nastavitev AF. Prikazane možnosti se razlikujejo glede na to, ali je pritrjeni objektiv zoom objektiv ali ima fiksno goriščno razdaljo.

  Zoom objektiv

  Objektiv s fiksno goriščno razdaljo

 4. Pritisnite 4 ali 2 da natančno nastavite samodejno ostrenje.

  • Izbirajte med vrednostmi med +20 in −20.

  • Trenutna vrednost je prikazana z g , predhodno izbrana vrednost z j .

  • Če je priložen zoom objektiv, lahko izberete ločene vrednosti za fino nastavitev za največji kot (WIDE) in največji zoom (TELE). Uporabite 1 in 3 za izbiro med obema.

  • Večja kot je vrednost fine nastavitve, dlje je goriščna točka od leče; manjša kot je vrednost, bližje je žarišče.

 5. Pritisnite J da shranite novo vrednost.

Samodejna fina nastavitev AF

Uporabite fino nastavitev samodejnega ostrenja za samodejno natančno nastavitev samodejnega ostrenja med ogledovanjem rezultatov v prikazu v živo. S pritiskom na gumb W ( Y ) na zaslonu [ Za fotografijo z iskalom ] v 3. koraku pridete do 2. koraka »Fine Samodejne nastavitve AF« ( Samodejna fina nastavitev AF ).

Izbira privzete vrednosti za fino nastavitev

 1. V nastavitvenem meniju izberite [ Možnosti fine nastavitve AF ], nato označite [ Privzeto ] in pritisnite 2 .

 2. Označite [ Za fotografiranje z iskalom ] ali [ Za fotografiranje v pogledu v živo ] in pritisnite 2 .

  Prikazalo se bo pogovorno okno za fino nastavitev AF.

 3. Pritisnite 4 ali 2 da natančno nastavite samodejno ostrenje.

  • Izbirajte med vrednostmi med +20 in −20.

  • Trenutna vrednost je prikazana z g , predhodno izbrana vrednost z j .

  • Večja kot je vrednost fine nastavitve, dlje je goriščna točka od leče; manjša kot je vrednost, bližje je žarišče.

 4. Pritisnite J da shranite novo vrednost.

Samodejna fina nastavitev AF

Samodejna fina nastavitev AF se izvede, kot je opisano spodaj.

 1. Zavrtite izbirnik pogleda v živo na C in pritisnite gumb a
 2. Hkrati pritisnite gumba za način AF in za snemanje filma in ju držite pritisnjena več kot dve sekundi.

  Zoom objektivi

  • Kamera bo ločeno prikazala možnosti za natančno nastavitev samodejnega ostrenja pri največjem kotu in največjem zoomu.

  • Označite [ WIDE ] (največji kot) ali [ TELE ] (največji zoom) in pritisnite J ; fotoaparat bo izbral osrednjo točko ostrenja in prikazalo se bo pogovorno okno za fino nastavitev samodejnega ostrenja.

  Objektivi s fiksno goriščno razdaljo

  Fotoaparat bo izbral osrednjo točko ostrenja in prikazalo se bo pogovorno okno za natančno nastavitev samodejnega ostrenja.

 3. Za izostritev pritisnite sprožilec do polovice.
  • Če uporabljate zoom objektiv, zavrtite obroč za zoom do konca, da izberete največji kot ali največji zoom, preden izostrite.

  • Pred izostritvijo namestite fotoaparat na stojalo in ga usmerite na raven motiv z visokim kontrastom, vzporedno z goriščno ravnino fotoaparata.

  • Upoštevajte, da fina nastavitev samodejnega ostrenja najbolje deluje pri največji zaslonki.

  • Povečajte pogled skozi objektiv, da potrdite, da je motiv izostren. Fokus lahko po potrebi nastavite ročno.

  • Upoštevajte, da samodejno ostrenje v pogledu v živo in samodejna fina nastavitev AF morda ne bosta delovala v temnem okolju.

 4. Pritisnite J

  • Vrednost za fino nastavitev AF za trenutni objektiv bo dodana na seznam [ Seznam shranjenih vrednosti ] (samo CPE objektivi).

  • Če je samodejna fina nastavitev uspešna, bo fina nastavitev AF omogočena in element [ AF fina nastavitev vklop/izklop ] se bo spremenil v [ On ].

  • Če uporabljate zoom objektiv, boste morali po zaključku natančne nastavitve AF za največji kot ali največji zoom postopek ponoviti za preostali element. Pritisnite gumb X ( T ) in ponovite korake od 2 do 4.

  • Nove vrednosti prepišejo obstoječe vrednosti.

 5. Pritisnite J da shranite spremembe in zapustite.

Če samodejna fina nastavitev ne uspe

Če samodejna fina nastavitev ne uspe, se prikaže sporočilo. Pritisnite X ( T ), da znova poskusite samodejno fino nastavitev, ali pritisnite J za izhod brez izvajanja natančne nastavitve AF. S pritiskom na X ( T ) se vrnete na 2. korak.