Ravnovesje beline zagotavlja, da so beli predmeti videti beli, ne glede na barvo vira svetlobe. Za večino svetlobnih virov je priporočljiva privzeta nastavitev ( j Če želenih rezultatov ni mogoče doseči s samodejnim ravnovesjem beline, izberite drugo možnost, kot je opisano spodaj.

Ravnovesje beline lahko izberete s postavkami Ravnovesje beline i ter menijih za fotografiranje in snemanje videoposnetkov ( 0 Uravnoteženost beline , Ravnovesje beline , Ravnovesje beline ).

Pri privzetih nastavitvah lahko ravnovesje beline izberete tudi tako, da držite gumb Fn1 in zavrtite glavni gumb za ukaze ( 0 Funkcijska gumba ( Fn1 in Fn2 ) ).

Ko 4 ( Samodejno ), I ( Fluorescentno ), K ( Izberi barvno temperaturo ) ali L ( Ročna prednastavitev ), lahko izberete podmožnost tako, da držite gumb Fn1 in zavrtite gumb za podukaze.

Možnost K * Opis
4 Samodejno Ravnovesje beline se samodejno prilagodi za optimalne rezultate pri večini svetlobnih virov. Ko uporabljate vgrajeno bliskavico ali izbirno bliskavico, se nastavitev beline prilagodi glede na osvetlitev, ki jo ustvari bliskavica.
Ohranite belo (zmanjšajte tople barve) 3500–8000 Odpravite topel barvni odtenek, ki ga povzroča žarnica.
Ohranite splošno vzdušje Delno ohranite topel barvni odtenek, ki ga ustvari žarnica.
Ohranite tople barve osvetlitve Ohranite topel barvni odtenek, ki ga ustvari žarnica.
D Avtomatska naravna svetloba 4500–8000 Ko se uporablja pri naravni svetlobi, ta možnost ustvari barve, ki so bližje tistim, ki jih vidimo s prostim očesom.
H Neposredna sončna svetloba 5200 Uporabite s predmeti, osvetljenimi z neposredno sončno svetlobo.
G Oblačno 6000 Uporabljajte pri dnevni svetlobi pod oblačnim nebom.
M Senca 8000 Uporabite pri dnevni svetlobi s predmeti v senci.
J Žareče 3000 Uporabljajte pod žarnico.
I Fluorescentno Uporaba pod fluorescentno razsvetljavo; izberite vrsto žarnice glede na vir svetlobe.
Natrijeve sijalke 2700
Toplo bela fluorescentna 3000
Bela fluorescentna 3700
Hladno bela fluorescentna 4200
Dnevna bela fluorescentna 5000
Fluorescenčna dnevna svetloba 6500
Visoka temp. živega srebra 7200
5 Bliskavica 5400 Uporabite s studijskimi stroboskopi in drugimi velikimi bliskavicami.
K Izberite barvno temperaturo 2500–10.000 Izberite barvno temperaturo s seznama vrednosti ali tako, da držite gumb Fn1 in zavrtite gumb za podukaze.
L Prednastavljeni priročnik Izmerite ravnovesje beline za motiv ali vir svetlobe (pritisnite in držite gumb Fn1, da vstopite v način neposrednega merjenja, 0 Prednastavitev ročno ), kopirajte ravnovesje beline iz obstoječe fotografije ali izberite obstoječo vrednost tako, da držite gumb Fn1 in zavrtite gumb za podukaze.

Barvna temperatura. Vse vrednosti so približne in ne odražajo natančne nastavitve (če je primerno).

D (»Samodejna naravna svetloba«)

D ( Samodejna naravna svetloba ) morda ne bo dala želenih rezultatov pri umetni svetlobi. Izberite 4 ( Samodejno ) ali možnost, ki se ujema z virom svetlobe.

Fina nastavitev beline

Pri nastavitvah, ki niso Izberi barvno temperaturo , lahko ravnovesje beline natančno nastavite s pomočjo elementov Ravnovesje beline i ter v menijih za fotografiranje in snemanje videoposnetkov ( 0 Fina nastavitev beline ).

Studio Flash Lighting

4 ( Samodejno ) morda ne bo dal želenih rezultatov z velikimi studijskimi bliskavicami. Uporabite prednastavljeno nastavitev beline ali nastavite ravnovesje beline na 5 ( Bliskavica ) in uporabite fino nastavitev za nastavitev beline.

4 (»Samodejno«)

Informacije o fotografiji za slike, posnete z uporabo samodejnega ravnovesja beline, navaja barvno temperaturo, ki jo je izbrala kamera v času, ko je bila slika posneta. To lahko uporabite kot referenco pri izbiri vrednosti za Izberite barvno temperaturo . Če si želite med predvajanjem ogledati podatke o fotografiranju, pojdite na Možnosti prikaza predvajanja v meniju za predvajanje in izberite Podatki o fotografiranju za Dodatne informacije o fotografiji .

Barvna temperatura

Zaznana barva svetlobnega vira se razlikuje glede na gledalca in druge pogoje. Barvna temperatura je objektivno merilo barve svetlobnega vira, opredeljeno glede na temperaturo, na katero bi bilo treba predmet segreti, da bi seval svetlobo v istih valovnih dolžinah. Medtem ko so svetlobni viri z barvno temperaturo v bližini 5000–5500 K videti beli, so svetlobni viri z nižjo barvno temperaturo, kot so žarnice z žarilno nitko, rahlo rumeni ali rdeči. Svetlobni viri z višjo barvno temperaturo so videti modro obarvani.

"Toplejše" (rdeče) barve

"Hladnejše" (bolj modre) barve

Na splošno izberite nižje vrednosti, če imajo vaše slike rdeč odtenek ali da namerno naredite barve hladnejše, višje vrednosti, če so vaše slike obarvane modro ali da namerno naredite barve toplejše.