Daljinske bliskavice je mogoče nadzorovati z optičnimi signali iz izbirne bliskavice, ki je nameščena na čevlju za dodatno opremo fotoaparata in deluje kot glavna bliskavica (optična AWL). Za informacije o združljivih bliskavicah glejte »Sistem kreativne osvetlitve Nikon« ( 0 Nikonov sistem kreativne osvetlitve ). Če je zadevna bliskavica SB-500, lahko nastavitve prilagodite s fotoaparatom (glejte spodaj); v nasprotnem primeru morate nastavitve prilagoditi s krmilniki bliskavice, kot je opisano v dokumentaciji, priloženi enoti. Za informacije o postavitvi bliskavice in drugih temah glejte dokumentacijo, ki je priložena bliskavicam. Vgrajene bliskavice ni mogoče uporabiti kot glavno bliskavico.

Uporaba SB-500

Ko je izbirna bliskavica SB-500 nameščena na čevelj za dodatno opremo fotoaparata, se bodo možnosti brezžične bliskavice prikazale pod Nadzor bliskavice v meniju za fotografiranje. Če izberete Optical AWL v meniju Možnosti brezžične bliskavice, omogočite skupinsko fotografiranje z bliskavico.

 1. C : Izberite Možnosti skupinskega bliskavice .

  Označite Možnosti skupinskih bliskavic na zaslonu za upravljanje bliskavice in pritisnite 2 .

 2. C : Prilagodite nastavitve za glavno bliskavico.

  Izberite način nadzora bliskavice in nivo bliskavice za glavno bliskavico in bliskavice v vsaki skupini:

  • TTL : nadzor bliskavice i-TTL
  • q A : samodejna zaslonka (na voljo samo pri združljivih bliskavicah)
  • M : Ročno izberite raven bliskavice
  • – – (izklop) : Enote se ne sprožijo in stopnje bliskavice ni mogoče prilagoditi

  Nastavite glavno bliskavico na kanal 3.

 3. f : Nastavite oddaljene bliskavice na kanal 3.

 4. f : Združite oddaljene bliskavice.

  Izberite skupino (A ali B) za vsako oddaljeno bliskavico. Čeprav ni omejitev glede števila oddaljenih bliskavic, ki jih je mogoče uporabiti, je praktično največ tri na skupino. Če je več kot to število, bo svetloba, ki jo oddajajo oddaljene bliskavice, motila delovanje.

 5. C / f : Sestavite posnetek.

  Sestavite posnetek in razporedite bliskavice. Za več informacij glejte dokumentacijo, ki je priložena bliskavicam. Po razporeditvi enot pritisnite testni gumb na glavni bliskavici, da preizkusite bliskavico in potrdite, da enote delujejo normalno.

 6. C / f : Posnemite fotografijo.

  Posnemite fotografijo, potem ko se prepričate, da svetijo luči pripravljenosti za bliskavico za vse bliskavice.

Opomba: oddaljeno fotografiranje z bliskavico

Namestite senzorska okna na oddaljenih bliskavicah, da ujamete svetlobo iz glavne bliskavice (posebna previdnost je potrebna, če fotoaparat ni nameščen na stojalu). Prepričajte se, da neposredna svetloba ali močni odsevi oddaljenih bliskavic ne pridejo v objektiv fotoaparata (v načinu TTL) ali fotocelice na oddaljenih bliskavicah ( q A ), saj lahko to moti osvetlitev. Če želite preprečiti, da bi se na fotografijah, posnetih na kratki razdalji, pojavile nizkointenzivne časovne bliskavice, ki jih oddaja glavna bliskavica, izberite nizko občutljivost ISO ali majhne zaslonke (visoke f-številke). Po namestitvi oddaljenih bliskavic naredite testni posnetek in si oglejte rezultate na zaslonu fotoaparata.