Naučite se shranjevati, čistiti in skrbeti za vaš fotoaparat.

Skladiščenje

Če fotoaparata dalj časa ne boste uporabljali, odstranite baterijo in jo shranite na hladnem in suhem mestu s pokrovom priključkov. Da preprečite nastanek plesni ali plesni, fotoaparat hranite v suhem, dobro prezračevanem prostoru. Fotoaparata ne shranjujte s kroglicami nafta ali kafore ali na mestih, ki:

 • so slabo prezračeni ali izpostavljeni vlažnosti nad 60 %
 • so poleg opreme, ki proizvaja močna elektromagnetna polja, kot so televizorji ali radijski sprejemniki, oz
 • so izpostavljeni temperaturam nad 50 °C (122 °F) ali pod –10 °C (14 °F)

Čiščenje

Ne uporabljajte alkohola, razredčila ali drugih hlapnih kemikalij.

 • Telo kamere : s puhalom odstranite prah in vlakna, nato ga nežno obrišite z mehko, suho krpo. Po uporabi fotoaparata na plaži ali morju obrišite pesek ali sol s krpo, rahlo navlaženo v destilirano vodo, in jo temeljito posušite. Pomembno : Prah ali druge tujke v fotoaparatu lahko povzročijo poškodbe, ki niso zajete v garanciji.
 • Leče, iskalo : Steklene površine se zlahka poškodujejo. Odstranite prah in vlakna s puhalom. Če uporabljate aerosolno puhalo, naj bo pločevinka navpična, da preprečite izpust tekočine. Za odstranitev prstnih odtisov in drugih madežev nanesite majhno količino čistila za leče na mehko krpo in jo previdno očistite.
 • Monitor : Odstranite prah in vlakna s puhalo. Pri odstranjevanju prstnih odtisov in drugih madežev površino narahlo obrišite z mehko krpo ali gamsovim usnjem. Ne pritiskajte, saj lahko to povzroči poškodbe ali okvaro.

Čiščenje slikovnega senzorja

Umazanija ali prah, ki vstopi v fotoaparat, ko zamenjate leče ali odstranite pokrov ohišja, se lahko prilepi na slikovni senzor in vpliva na vaše fotografije. Slikovni senzor lahko očistite, kot je opisano spodaj. Upoštevajte pa, da je senzor izredno občutljiv in se zlahka poškoduje; priporočamo, da ročno čiščenje opravi samo Nikonov pooblaščeni serviser.

 1. Odstranite lečo.

  Izklopite fotoaparat in odstranite objektiv ali pokrov ohišja.

 2. Preglejte slikovni senzor.

  Če fotoaparat držite tako, da svetloba pade na slikovni senzor, preglejte senzor za prah ali vlakna. Če ni tujkov, nadaljujte s korakom 4.

 3. Očistite senzor.

  S pihalcem odstranite prah in vlakna s senzorja. Ne uporabljajte krtače za pihanje, saj lahko ščetine poškodujejo senzor. Umazanijo, ki je ni mogoče odstraniti s puhalom, lahko odstrani samo Nikonov pooblaščeni serviser. V nobenem primeru se ne smete dotikati ali brisati senzorja.

 4. Zamenjajte lečo ali pokrov telesa.

Tujek na slikovnem senzorju

Tujek, ki vstopi v fotoaparat, ko odstranite ali zamenjate leče ali pokrove telesa (ali v redkih primerih mazivo ali drobni delci iz samega fotoaparata), se lahko oprime slikovnega senzorja, kjer se lahko pojavi na fotografijah, posnetih pod določenimi pogoji. Za zaščito fotoaparata, ko objektiv ni nameščen, ne pozabite zamenjati pokrova ohišja, ki je priložen fotoaparatu, pri čemer pazite, da najprej odstranite ves prah in druge tujke, ki se lahko oprimejo nosilca fotoaparata, nastavka za objektiv in pokrovčka ohišja. Izogibajte se nameščanju pokrovčka telesa ali menjavi leč v prašnem okolju.

Če se tujek znajde na slikovnem senzorju, ga očistite ročno ( 0 Čiščenje slikovnega senzorja ) ali ga naj očisti pooblaščeno servisno osebje Nikon. Fotografije, na katere vpliva prisotnost tujkov na senzorju, je mogoče retuširati z možnostmi čiste slike, ki so na voljo v nekaterih aplikacijah za slikanje.

Servis kamere in dodatkov

Kamera je precizna naprava in zahteva redno servisiranje. Nikon priporoča, da fotoaparat pregleda originalni prodajalec ali Nikonov pooblaščeni serviser enkrat na eno do dve leti in da ga servisirate enkrat na tri do pet let (upoštevajte, da za te storitve veljajo pristojbine). Pogosti pregledi in servisi so še posebej priporočljivi, če se fotoaparat uporablja profesionalno. Vse dodatke, ki se redno uporabljajo s fotoaparatom, kot so objektivi ali izbirne bliskavice, je treba priložiti, ko je fotoaparat pregledan ali servisiran.