Če želite omogočiti elektronski zaklop in odpraviti hrup in tresljaje, ki jih povzroča delovanje mehanskega zaklopa, izberite Vklopljeno za tiho fotografijo v meniju za fotografiranje. Ne glede na nastavitev, izbrano za Možnosti piska v nastavitvenem meniju, se ne bo oglasil noben pisk, ko fotoaparat izostri ali ko samosprožilec odšteva. Upoštevajte, da bo elektronski zaklop uporabljen ne glede na izbrano možnost za nastavitev po meri d4 ( Vrsta zaklopa ).

Ko je tiho fotografiranje v veljavi, je prikazana ikona. V načinih sprostitve, ki niso Continuous H (razširjeno) , se zaslon za kratek čas zatemni, ko se sprožilec sprosti, kar pomeni, da je bila fotografija posneta.

Če omogočite tiho fotografijo, spremenite stopnje napredovanja kadra za načine neprekinjenega sproščanja in onemogočite nekatere funkcije, vključno z visoko občutljivostjo ISO (Hi 1, Hi 2), bliskavico, zmanjšanjem šuma pri dolgi osvetlitvi in zmanjšanjem utripanja.

Tiha fotografija

Če izberete Vklopljeno za tiho fotografijo, zaklop izklopi, vendar to fotografom ne odvezuje potrebe po spoštovanju zasebnosti in pravic do slike svojih motivov. Čeprav je šum mehanskega zaklopa utišan, so lahko še vedno slišni drugi zvoki, na primer med samodejnim ostrenjem ali prilagajanjem zaslonke. Med tihim fotografiranjem so lahko na zaslonu in na končni sliki vidni utripanje, pasovi ali popačenje pod fluorescentnimi, živosrebrovimi ali natrijevimi žarnicami ali če se fotoaparat ali motiv med fotografiranjem premikajo. Pojavijo se lahko tudi nazobčani robovi, barvne obrobe, moiré in svetle lise. Na nekaterih območjih kadra se lahko pojavijo svetla področja ali pasovi z utripajočimi znaki in drugimi prekinitvenimi viri svetlobe ali če je motiv za kratek čas osvetljen s stroboskopom ali drugim svetlim, trenutnim virom svetlobe.