O občutljivosti ISO

Občutljivost kamere na svetlobo (občutljivost ISO) je mogoče prilagoditi glede na količino razpoložljive svetlobe. Na splošno izbira višjih vrednosti omogoča hitrejše čase zaklopa pri isti zaslonki. Izbirate lahko med nastavitvami od ISO 64 do 25600. Na voljo so tudi razširjene nastavitve od približno 0,3 do 1 EV (ekvivalent ISO 32) pod ISO 64 in 0,3 do 2 EV (ekvivalent ISO 102400) nad ISO 25600.

Prilagoditev občutljivosti ISO

Držite S ( Q ) in zavrtite glavni gumb za upravljanje.

 • Vaša izbira je prikazana na zaslonu za fotografiranje in nadzorni plošči.

 • Na privzete nastavitve, so spremembe občutljivosti ISO je v korakih po 1/3 EV. Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b1 [ vrednost koraka občutljivosti ISO ].

Visoka občutljivost ISO

Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča fotografiranje pri slabi osvetlitvi in pomaga preprečiti zamegljenost, ko je motiv v gibanju. Upoštevajte pa, da višja kot je občutljivost, večja je verjetnost, da bo na sliko vplival »šum« v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

 • »Hrup« je mogoče zmanjšati tako, da omogočite zmanjšanje šuma pri visoki ISO. Zmanjševanje šuma pri visoki ISO lahko omogočite z uporabo elementov [ High ISO NR ] v menijih za fotografiranje in snemanje videa.

Možnost menija za fotografiranje [ Nastavitve občutljivosti ISO ].

Občutljivost ISO lahko prilagodite tudi z možnostjo [ Nastavitve občutljivosti ISO ] v meniju za fotografiranje.

Hi 0,3–Hi 2,0

Nastavitev [ Hi 0,3 ] ustreza občutljivosti ISO za približno 0,3 EV višji od ISO 25600 (ekvivalent ISO 32000) in [ Hi 2,0 ] občutljivosti ISO za približno 2 EV višji (ekvivalent ISO 102400). Upoštevajte, da so slike, posnete s temi nastavitvami, še posebej nagnjene k »šumu« v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

Lo 0,3–Nižje 1,0

[ Lo 0,3 ] ustreza občutljivosti ISO približno 0,3 EV pod ISO 64 (ekvivalent ISO 50). [ Lo 1.0 ] je približno 1 EV pod ISO 100 (ekvivalent ISO 32). Uporabite za večje zaslonke ali počasneje zaklopa pri močni svetlobi. Poudarki so lahko preveč osvetljeni. V večini primerov je priporočljiva občutljivost ISO ISO [ 64 ] ali več.

Samodejni nadzor občutljivosti ISO

Samodejni nadzor občutljivosti ISO samodejno prilagodi občutljivost ISO, če ni mogoče doseči optimalne osvetlitve pri vrednosti, ki jo izbere uporabnik. Izberete lahko zgornjo mejo za samodejni nadzor občutljivosti ISO (100–Hi 2.0), da preprečite previsoko dvig občutljivosti ISO.

Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO

 • Držite S in zavrtite gumb za podukaze, da izberete ISO AUTO (samodejni nadzor občutljivosti ISO omogočen) in ISO (samodejni nadzor občutljivosti ISO onemogočen).

 • Ko je omogočen samodejni nadzor občutljivosti ISO, se na zaslonu za fotografiranje prikaže ISO AUTO in na nadzorni plošči ISO-A . Ko se občutljivost spremeni glede na vrednost, ki jo je izbral uporabnik, bo na zaslonih prikazana občutljivost ISO.

  Monitor

  Nadzorna plošča

 • Največjo občutljivost lahko prilagodite z možnostjo [ Nastavitve občutljivosti ISO ] v meniju za fotografiranje.

Pozor: Samodejni nadzor občutljivosti ISO
 • Če je vrednost, ki je trenutno izbrana za [ občutljivost ISO ] višja od tiste, izbrane za [ največja občutljivost ], bo vrednost, izbrana za [ občutljivost ISO ], služila kot zgornja meja za samodejni nadzor občutljivosti ISO.

 • Med fotografiranjem z bliskavico je hitrost zaklopa omejena na obseg, določen z vrednostmi, izbranimi za nastavitve po meri e1 [ Hitrost sinhronizacije bliskavice ] in e2 [ Hitrost zaklopa bliskavice ]. Če vrednost, izbrana za [ Minimalna hitrost zaklopa ], ni v tem območju, vrednost, izbrana za nastavitev po meri e2 [ Čas zaklopa bliskavice ], postane dejanska najmanjša hitrost zaklopa.

 • Razen v načinu M se videoposnetki snemajo s samodejnim nadzorom občutljivosti ISO. Samodejni nadzor občutljivosti ISO lahko omogočite za snemanje videa v načinu M, tako da v meniju za snemanje videa izberete [ON ] za [ Nastavitve občutljivosti ISO ] > [ Samodejni nadzor ISO (način M)].