O občutljivosti ISO

Občutljivost fotoaparata na svetlobo (občutljivost ISO) lahko prilagodite glede na razpoložljivo količino svetlobe. Na splošno izbira višjih vrednosti omogoča hitrejše hitrosti zaklopa pri enaki zaslonki. Izbirate lahko med nastavitvami od ISO 64 do 25600. Na voljo so tudi razširjene nastavitve od približno 0,3 do 1 EV (enakovredno ISO 32) pod ISO 64 in 0,3 do 2 EV (enakovredno ISO 102400) nad ISO 25600.

Prilagoditev občutljivosti ISO

Držite gumb S ( Q ) in zavrtite glavni gumb za ukaze.

 • Vaša izbira je prikazana na zaslonu za fotografiranje in nadzorni plošči.

 • Pri privzetih nastavitvah se občutljivost ISO spreminja v korakih po 1/3 EV . Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b1 [ ISO sensitivity step value ].

Visoka občutljivost ISO

Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča fotografiranje pri slabi svetlobi in pomaga preprečevati zamegljenost, ko se subjekt premika. Upoštevajte pa, da višja kot je občutljivost, večja je verjetnost, da bo na sliko vplival "šum" v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

 • »Hrup« je mogoče zmanjšati tako, da omogočite visoko zmanjševanje šuma ISO. Zmanjšanje šuma visokega ISO je mogoče omogočiti z uporabo elementov [ High ISO NR ] v menijih za fotografiranje in snemanje videa.

Možnost menija za fotografiranje [ Nastavitve občutljivosti ISO ].

Občutljivost ISO lahko prilagodite tudi z elementom [ Nastavitve občutljivosti ISO ] v meniju za fotografiranje.

Zdravo 0,3–Živjo 2,0

Nastavitev [ Hi 0,3 ] ustreza občutljivosti ISO, ki je približno 0,3 EV višja od ISO 25600 (enakovredno ISO 32000), in [ Hi 2,0 ] občutljivosti ISO, ki je približno 2 EV višja (enakovredno ISO 102400). Upoštevajte, da so slike, posnete pri teh nastavitvah, še posebej nagnjene k "šumu" v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

Najnižja 0,3–Najnižja 1,0

[ Lo 0,3 ] ustreza občutljivosti ISO približno 0,3 EV pod ISO 64 (enakovredno ISO 50). [ Lo 1.0 ] je približno 1 EV pod ISO 64 (enakovredno ISO 32). Uporabite za večje zaslonke ali počasnejše hitrosti zaklopa pri močni svetlobi. Svetli deli so lahko preosvetljeni. V večini primerov se priporoča občutljivost ISO [ 64 ] ali več.

Samodejni nadzor občutljivosti ISO

Samodejni nadzor občutljivosti ISO samodejno prilagodi občutljivost ISO, če ni mogoče doseči optimalne osvetlitve pri vrednosti, ki jo izbere uporabnik. Izberete lahko zgornjo mejo za samodejni nadzor občutljivosti ISO (100–Hi 2.0), da preprečite previsok dvig občutljivosti ISO.

Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO

 • Držite gumb S in zavrtite gumb za podukaze, da izberete ISO AUTO (samodejni nadzor občutljivosti ISO omogočen) in ISO (samodejni nadzor občutljivosti ISO onemogočen).

 • Ko je omogočen samodejni nadzor občutljivosti ISO, bo na zaslonu za fotografiranje prikazan ISO AUTO in nadzorna plošča ISO-A . Ko se občutljivost spremeni iz vrednosti, ki jo je izbral uporabnik, bo na zaslonih prikazana občutljivost ISO.

  Monitor

  Nadzorna plošča

 • Največjo občutljivost lahko prilagodite z elementom [ ISO sensitivity settings ] v meniju za fotografiranje.

Pozor: Samodejni nadzor občutljivosti ISO
 • Če je trenutno izbrana vrednost za [ občutljivost ISO ] višja od izbrane za [ največja občutljivost ], bo izbrana vrednost za [ občutljivost ISO ] služila kot zgornja meja za samodejno upravljanje občutljivosti ISO.

 • Med fotografiranjem z bliskavico je hitrost zaklopa omejena na obseg, ki ga določajo vrednosti, izbrane za nastavitve po meri e1 [ Flash sync speed ] in e2 [ Flash shutter speed ]. Če vrednost, izbrana za [ Najmanjša hitrost zaklopa ], ni v tem območju, vrednost, izbrana za nastavitev po meri e2 [ Hitrost zaklopa bliskavice ], postane efektivna najmanjša hitrost zaklopa.

 • Razen v načinu M se videoposnetki snemajo s samodejnim nadzorom občutljivosti ISO. Samodejni nadzor občutljivosti ISO lahko omogočite za snemanje videa v načinu M tako, da izberete [ VKLOP ] za [ Nastavitve občutljivosti ISO ] > [ Samodejni nadzor ISO (način M) ] v meniju za snemanje videa.