Pozor: Uporaba kamere

Ne spusti

Ne spuščajte fotoaparata ali objektiva in jih ne izpostavljajte udarcem. Izdelek lahko pokvari delovanje, če je izpostavljen močnim udarcem ali vibracijam.

Naj bo suho

Kamera naj bo suha. Rjavenje notranjega mehanizma, ki ga povzroči voda v notranjosti kamere, je lahko drago za popravilo, ampak lahko povzroči nepopravljivo škodo.

Izogibajte se nenadnim spremembam temperature

Če fotoaparat prenašate iz toplega v hladno okolje ali obratno, lahko povzroči škodljivo kondenzacijo znotraj in zunaj fotoaparata. Fotoaparat postavite v zaprto vrečko ali plastično ohišje, preden ga odnesete čez temperaturno mejo. Fotoaparat lahko vzamete iz torbe ali etuija, ko se ima čas prilagoditi na novo temperaturo.

Hranite stran od močnih magnetnih polj

Statični naboji ali magnetna polja, ki jih proizvaja oprema, kot so radijski oddajniki, lahko motijo delovanje monitorja, poškodujejo podatke, shranjene na pomnilniški kartici, ali vplivajo na notranja vezja izdelka.

Ne puščajte leče usmerjene proti soncu

Ne puščajte objektiva dalj časa usmerjenega proti soncu ali drugemu močnemu viru svetlobe. Intenzivna svetloba lahko poškoduje slikovno tipalo ali povzroči bledenje ali "zagorevanje". Fotografije, posnete s fotoaparatom, lahko kažejo učinek bele zamegljenosti.

Laserji in drugi viri svetle svetlobe

Laserjev ali drugih izredno svetlih virov svetlobe ne usmerjajte proti objektivu, saj lahko to poškoduje slikovni senzor fotoaparata.

Čiščenje

Ko čistite ohišje fotoaparata, uporabite puhalo, da nežno odstranite prah in vlakna, nato pa ga nežno obrišite z mehko, suho krpo. Po uporabi fotoaparata na plaži ali morju obrišite pesek ali sol s krpo, rahlo navlaženo v sladki vodi, in nato fotoaparat temeljito posušite. V redkih primerih lahko statična elektrika povzroči, da se LCD zasloni zasvetijo ali zatemnijo; to ne pomeni okvare. Zaslon se bo kmalu vrnil v normalno stanje.

Čiščenje objektiva in iskala

Ti stekleni elementi se zlahka poškodujejo: prah in vlakna odstranite s pihalo. Če uporabljate aerosolno puhalo, naj bo pločevinka navpična, da preprečite iztek tekočine, ki bi lahko poškodovala steklene elemente. Če želite odstraniti prstne odtise in druge madeže z leče, nanesite majhno količino čistila za leče na mehko krpo in previdno obrišite lečo.

Ne dotikajte se slikovnega senzorja

Pod nobenim pogojem ne pritiskajte na slikovni senzor, ga prebadajte s čistilnimi pripomočki ali ga izpostavljajte močnim zračnim tokovom iz puhala. Ta dejanja lahko opraskajo ali kako drugače poškodujejo senzor.

Čiščenje slikovnega senzorja

Za informacije o čiščenju slikovnega senzorja glejte »Čiščenje slikovnega senzorja« ( Čiščenje slikovnega senzorja ) in »Ročno čiščenje« ( Ročno čiščenje ).

Ne dotikajte se ščita senzorja

Če je [ Sensor shield closes ] izbran za [ Obnašanje ščita senzorja ob izklopu ] v nastavitvenem meniju, se bo zaslon senzorja pred slikovnim senzorjem zaprl, ko se fotoaparat izklopi. Nikoli ne prebadajte ali pritiskajte na ščit senzorja. Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko opraska ali kako drugače poškoduje ščit.

Kontakti za objektiv

Kontakti leč naj bodo čisti. Ne dotikajte se jih s prsti.

Shranjujte v dobro prezračevanem prostoru

Da preprečite nastanek plesni ali plesni, fotoaparat hranite v suhem, dobro prezračevanem prostoru. Fotoaparata ne shranjujte s kroglicami nafta ali kafra, poleg opreme, ki proizvaja močna elektromagnetna polja, ali tam, kjer bo izpostavljena izredno visokim temperaturam, na primer v bližini grelca ali v zaprtem vozilu v vročem dnevu. Neupoštevanje teh previdnostnih ukrepov lahko povzroči okvaro izdelka.

Dolgotrajno shranjevanje

Da preprečite škodo, ki jo povzroči na primer puščanje tekočine iz akumulatorja, odstranite baterijo, če izdelka ne boste uporabljali dlje časa. Fotoaparat shranite v plastično vrečko, ki vsebuje sušilno sredstvo. Vendar pa usnjenega etuija fotoaparata ne shranjujte v plastični vrečki, saj se lahko material pokvari. Baterijo hranite na hladnem in suhem mestu. Upoštevajte, da sušilno sredstvo postopoma izgublja svojo sposobnost vpijanja vlage in ga je treba v rednih časovnih presledkih zamenjati. Da preprečite nastanek plesni ali plesni, vsaj enkrat mesečno vzemite fotoaparat iz skladišča, vstavite baterijo in nekajkrat sprostite zaklop.

Preden odstranite ali odklopite vir napajanja, izdelek izklopite

Odstranjevanje ali odklop vira napajanja, ko je fotoaparat vklopljen, lahko poškoduje izdelek. Med snemanjem ali brisanjem slik morate biti še posebej previdni, da ne odstranite ali odklopite vira napajanja.

Monitor/Iskalo
 • Monitorji (vključno z iskalom) so izdelani z izjemno visoko natančnostjo; vsaj 99,99 % slikovnih pik je učinkovitih, pri čemer največ 0,01 % manjka ali je okvarjenih. Čeprav lahko ti zasloni vsebujejo piksle, ki so vedno osvetljene (bele, rdeče, modre ali zelene) ali vedno izklopljene (črne), to ni okvara. Na slike, posnete z napravo, to ne vpliva. Prosimo za vaše razumevanje.

 • Slike na monitorju je morda težko videti pri močni svetlobi.

 • Ne pritiskajte na monitor. Monitor lahko pokvari delovanje ali se poškoduje. Prah ali vlakna na monitorju lahko odstranite s pihalo. Madeže lahko odstranite tako, da monitor narahlo obrišete z mehko krpo ali gamsovim usnjem. Če se monitor zlomi, je treba paziti, da se izognete poškodbam zaradi razbitega stekla. Pazite, da se tekoči kristali iz monitorja ne dotikajo kože in ne pridejo v oči ali usta.

 • Če med kadriranjem posnetkov v iskalu opazite katerega od naslednjih simptomov, prekinite uporabo, dokler se vaše stanje ne izboljša:

  • slabost, bolečine v očeh, utrujenost oči,

  • omotica, glavobol, togost v vratu ali ramenih,

  • slabost ali izguba koordinacije rok in oči, oz

  • potovalna slabost.

 • Zaslon lahko med zaporedno fotografiranjem hitro utripa in ugasne. Gledanje utripajočega zaslona lahko povzroči slabo počutje. Prekinite uporabo, dokler se vaše stanje ne izboljša.

Svetle luči in motivi, osvetljeni od ozadja

Hrup v obliki črt se lahko v redkih primerih pojavi na slikah, ki vključujejo močne luči ali osvetljene predmete.

Pozor: Uporaba baterij

Previdnostni ukrepi za uporabo
 • Če z njimi ravnate nepravilno, lahko baterije počijo ali puščajo, kar povzroči korozijo izdelka. Pri rokovanju z baterijami upoštevajte naslednje varnostne ukrepe:

  • Pred zamenjavo baterije izklopite izdelek.

  • Baterije so lahko po daljši uporabi vroče.

  • Pole akumulatorja naj bodo čiste.

  • Uporabljajte samo baterije, odobrene za uporabo v tej opremi.

  • Baterij ne skrajšajte in jih ne razstavljajte ter jih ne izpostavljajte ognju ali prekomerni vročini.

  • Zamenjajte pokrov priključkov, ko baterija ni vstavljena v fotoaparat ali polnilnik.

 • Če je baterija vroča, na primer takoj po uporabi, počakajte, da se ohladi, preden jo napolnite. Poskus polnjenja baterije, ko je njena notranja temperatura povišana, bo poslabšal delovanje baterije in baterija se morda ne bo napolnila ali napolnila le delno.

 • Če baterije nekaj časa ne boste uporabljali, jo odstranite iz fotoaparata in jo shranite na hladnem in suhem mestu s temperaturo okolice od 15 °C do 25 °C (59 °F do 77 °F). Izogibajte se vročim ali zelo hladnim lokacijam.

 • Baterije je treba napolniti v šestih mesecih uporabe. Med dolgotrajno neuporabo baterijo napolnite vsakih šest mesecev, preden jo vrnete na hladno mesto za shranjevanje.

 • Odstranite baterijo iz fotoaparata ali polnilnika, ko ni v uporabi. Fotoaparat in polnilnik porabita majhne količine napolnjenosti, tudi ko sta izklopljena, in lahko izpraznita baterijo do te mere, da ne bo več delovala.

 • Baterije ne uporabljajte pri temperaturah okolice pod −10 °C (14 °F) ali nad 40 °C (104 °F). Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko poškoduje baterijo ali poslabša njeno delovanje. Baterijo polnite v zaprtih prostorih pri temperaturi okolice 5 °C–35 °C (41 °F–95 °F). Baterija se ne polni, če je njena temperatura pod 0 °C (32 °F) ali nad 60 °C (140 °F).

 • Zmogljivost se lahko zmanjša in čas polnjenja se poveča pri temperaturah baterije od 0 °C (32 °F) do 15 °C (59 °F) in od 45 °C (113 °F) do 60 °C (140 °F).

 • Baterije na splošno kažejo padec zmogljivosti pri nizkih temperaturah okolice. Tudi sveže baterije, napolnjene pri temperaturah pod približno 5 °C (41 °F), lahko pokažejo začasno povečanje z "0" na "1" v nastavitvenem meniju [ Battery info ] prikaz starosti, vendar se bo zaslon vrnil v normalno stanje, ko bo baterija je bil napolnjen pri temperaturi približno 20 °C (68 °F) ali višji.

 • Zmogljivost baterije pade pri nizkih temperaturah. Sprememba zmogljivosti s temperaturo se odraža v prikazu nivoja baterije fotoaparata. Zaradi tega lahko zaslon baterije pokaže padec zmogljivosti, ko temperatura pade, tudi če je baterija popolnoma napolnjena.

 • Baterije so lahko po uporabi vroče. Pri odstranjevanju baterij iz fotoaparata bodite previdni.

Pred uporabo napolnite baterije

Pred uporabo napolnite baterijo. Priložena baterija ob pošiljanju ni popolnoma napolnjena.

Pripravljene rezervne baterije

Pred fotografiranjem pripravite rezervno baterijo in jo hranite popolnoma napolnjeno. Odvisno od vaše lokacije bo morda težko kupiti nadomestne baterije v kratkem času.

V hladnih dneh pripravite popolnoma napolnjene rezervne baterije

Delno napolnjene baterije v mrzlih dneh morda ne bodo delovale. V hladnem vremenu pred uporabo napolnite eno baterijo, drugo pa hranite na toplem, pripravljeno za zamenjavo po potrebi. Ko se segrejejo, lahko hladne baterije povrnejo nekaj svojega naboja.

Nivo baterije
 • Če fotoaparat večkrat vklopite ali izklopite, ko je baterija popolnoma izpraznjena, se bo življenjska doba baterije skrajšala. Baterije, ki so bile popolnoma izpraznjene, je treba pred uporabo napolniti.

 • Znaten padec časa, ko popolnoma napolnjena baterija obdrži napolnjenost pri sobni temperaturi, pomeni, da jo je treba zamenjati. Kupite novo polnilno baterijo.

Ne poskušajte polniti popolnoma napolnjenih baterij

Nadaljnje polnjenje baterije, potem ko je popolnoma napolnjena, lahko poslabša delovanje baterije.

Recikliranje rabljenih baterij

Baterije za ponovno polnjenje reciklirajte v skladu z lokalnimi predpisi, pri čemer morate najprej izolirati priključke s trakom.

Pozor: Uporaba polnilnika

 • Med polnjenjem ne premikajte polnilnika in se ne dotikajte baterije; Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko v zelo redkih primerih povzroči, da polnilnik pokaže, da je polnjenje končano, ko je baterija le delno napolnjena. Odstranite in ponovno vstavite baterijo, da se ponovno začne polniti.

 • Ne kratite sponk polnilnika. Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko povzroči pregrevanje in poškodbe polnilnika.

 • Ko polnilnika ne uporabljate, izključite polnilnik ali odklopite napajalnik za polnjenje.

 • MH-33 uporabljajte samo z združljivimi baterijami.

 • Ne uporabljajte polnilnikov s poškodbami, zaradi katerih je notranjost izpostavljena ali ki ob uporabi oddajajo nenavadne zvoke.

 • Simboli na tem izdelku predstavljajo naslednje:

  p DC

Pozor: Uporaba napajalnika za polnjenje

 • Pred polnjenjem baterije prek napajalnika za polnjenje zaprite pokrov predalčka za baterije.

 • Med polnjenjem ne premikajte fotoaparata in se ne dotikajte baterije; Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko v zelo redkih primerih povzroči, da fotoaparat pokaže, da je polnjenje končano, ko je baterija le delno napolnjena. Odklopite in znova priključite adapter, da začnete znova polniti.

 • Ne kratite priključkov adapterja. Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko povzroči pregrevanje in poškodbe polnilnika.

 • Odklopite adapter, ko ga ne uporabljate.

 • Ne uporabljajte adapterjev s poškodbami, zaradi katerih je notranjost izpostavljena ali ki ob uporabi oddajajo nenavadne zvoke.

 • Simboli na tem izdelku predstavljajo naslednje:

  m AC, p DC, q Oprema razreda II (konstrukcija izdelka je dvojno izolirana)