Επιλέγοντας πώς η κάμερα ρυθμίζει την έκθεση

Η μέτρηση καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κάμερα ρυθμίζει την έκθεση. Επιλέξτε τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και την περιοχή μέτρησης όταν η κάμερα ρυθμίζει την έκθεση.

 • Σε λειτουργίες άλλες από τις P , S , A και M , η κάμερα επιλέγει τη μέθοδο μέτρησης ανάλογα με τη σκηνή.

Επιλογή

Περιγραφή

L

[ Μέτρηση μήτρας ]

Παράγει φυσικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Η κάμερα μετρά μια ευρεία περιοχή του κάδρου και ρυθμίζει την έκθεση ανάλογα με την κατανομή του τόνου (φωτεινότητα), το χρώμα, την απόσταση και τη σύνθεση για αποτελέσματα κοντά σε αυτά που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

M

[ Κεντροβαρή μέτρηση ]

Η κάμερα μετράει ολόκληρο το καρέ, αλλά εκχωρεί το μεγαλύτερο βάρος σε μια περιοχή στο κέντρο (το μέγεθος της περιοχής μπορεί να επιλεγεί χρησιμοποιώντας την προσαρμοσμένη ρύθμιση b4 [ Κεντροβαρισμένη περιοχή ], εάν είναι φακός χωρίς CPU ή AF-S Fisheye NIKKOR Έχει προσαρτηθεί φακός ED 8–15 mm f/3,5–4,5E, η περιοχή είναι ισοδύναμη με έναν κύκλο διαμέτρου 12 mm). Αυτός είναι ο κλασικός μετρητής για πορτρέτα και συνιστάται όταν χρησιμοποιείτε φίλτρα με συντελεστή έκθεσης (συντελεστής φίλτρου) πάνω από 1×.

N

[ Σημειακή μέτρηση ]

Η κάμερα μετρά έναν κύκλο διαμέτρου 4 mm (0,16 in.) (περίπου 1,5% του καρέ). Ο κύκλος επικεντρώνεται στο τρέχον σημείο εστίασης, καθιστώντας δυνατή τη μέτρηση θεμάτων εκτός κέντρου (η κάμερα θα μετρήσει το κεντρικό σημείο εστίασης εάν είναι ένας φακός χωρίς CPU ή ένας φακός AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E Ο φακός ED έχει προσαρτηθεί ή εάν είναι σε ισχύ η [ Αυτόματη αυτόματη εστίαση περιοχής ]. Λειτουργία AF-Area ). Η σημειακή μέτρηση διασφαλίζει ότι το θέμα θα εκτεθεί σωστά, ακόμη και όταν το φόντο είναι πολύ φωτεινότερο ή πιο σκούρο.

t

[ Επισήμανση σταθμισμένη μέτρηση ]

Η κάμερα εκχωρεί το μεγαλύτερο βάρος στα τονισμένα σημεία. Χρησιμοποιήστε το για να μειώσετε την απώλεια λεπτομέρειας στα highlights, για παράδειγμα όταν φωτογραφίζετε ερμηνευτές με σποτ στη σκηνή.

Επιλέγοντας μια επιλογή μέτρησης

Κρατήστε πατημένο το κουμπί W ( Y ) και περιστρέψτε τον κύριο επιλογέα εντολών.

 • Η επιλεγμένη επιλογή μέτρησης εμφανίζεται στον πίνακα ελέγχου και στο σκόπευτρο.

[ Matrix Metering ] και Τύπος φακού

Η μέθοδος μέτρησης που χρησιμοποιείται όταν επιλέγεται το [ Matrix metering ] ποικίλλει ανάλογα με το φακό.

 • Φακοί CPU:

  • 3D color matrix metering III : Διατίθεται με φακούς CPU τύπου D, E και G. Η κάμερα περιλαμβάνει πληροφορίες απόστασης κατά τον υπολογισμό της έκθεσης.

  • Color matrix metering III : Διατίθεται με φακούς CPU διαφορετικών τύπων εκτός των D, E και G. Δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες απόστασης.

 • Φακοί χωρίς CPU:

  • Η μέτρηση μήτρας χρώματος είναι διαθέσιμη εάν παρέχονται δεδομένα φακού χρησιμοποιώντας την επιλογή [ Δεδομένα φακού χωρίς CPU ] στο μενού ρυθμίσεων. Η [ Κεντροβαρή μέτρηση ] θα χρησιμοποιηθεί εάν δεν παρέχονται δεδομένα φακού.

[ Μέτρηση με βαρύτητα επισήμανσης ] και Τύπος φακού

Η [ Κεντρική μέτρηση ] θα χρησιμοποιηθεί εάν έχει επιλεγεί η [ Φωτομέτρηση με μεγάλη βαρύτητα ] όταν έχουν προσαρτηθεί φακοί εκτός CPU και ορισμένοι φακοί CPU (φακοί AI-P NIKKOR και φακοί AF διαφορετικών τύπων εκτός από D, E ή G).

Μακροχρόνιες εκθέσεις (μόνο M Mode)

Η κάμερα προσφέρει δύο επιλογές για εκθέσεις μεγάλης διάρκειας: Bulb και Time. Οι μακροχρόνιες εκθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φωτογραφίες πυροτεχνημάτων, νυχτερινά τοπία, αστέρια ή κινούμενα φώτα.

Ταχύτητα κλείστρου: Λαμπτήρας (έκθεση 35 δευτερολέπτων)
Διάφραγμα: f/25

Ταχύτητα κλείστρου

Περιγραφή

Βολβός

Το κλείστρο παραμένει ανοιχτό όσο κρατάτε πατημένο το κουμπί λήψης.

χρόνος

Η έκθεση ξεκινά όταν πατηθεί το κουμπί λήψης και τελειώνει όταν πατηθεί δεύτερη φορά το κουμπί.

 • Για να αποφύγετε το θάμπωμα, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο ή ένα προαιρετικό ασύρματο τηλεχειριστήριο ή καλώδιο τηλεχειριστηρίου.

 1. Ετοιμάστε την κάμερα.

  Τοποθετήστε τη φωτογραφική μηχανή σε ένα τρίποδο ή τοποθετήστε την σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια.

 2. Περιστρέψτε τον επιλογέα λειτουργίας στο M.

  Κρατώντας πατημένο το κλείδωμα του επιλογέα λειτουργίας, περιστρέψτε τον επιλογέα λειτουργίας στο M .

 3. Επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου.

  • Ενώ τα φωτόμετρα είναι ενεργοποιημένα, περιστρέψτε τον κύριο επιλογέα εντολών για να επιλέξετε ταχύτητα κλείστρου Λαμπτήρα ( A ) ή Χρόνος ( % ).

  • Οι δείκτες έκθεσης δεν εμφανίζονται όταν είναι επιλεγμένο το Bulb ( A ) ή το Time ( % ).

 4. Ανοίξτε το κλείστρο.

  • Λαμπτήρας : Αφού εστιάσετε, πατήστε το κουμπί λήψης στην κάμερα ή το προαιρετικό καλώδιο τηλεχειριστηρίου ή το ασύρματο τηλεχειριστήριο μέχρι τέρμα. Κρατήστε πατημένο το κουμπί λήψης μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση.

  • Χρόνος : Μετά την εστίαση, πατήστε το κουμπί λήψης μέχρι τέρμα.

 5. Κλείστε το κλείστρο.

  • Λαμπτήρας : Αφαιρέστε το δάχτυλό σας από το κουμπί λήψης.

  • Χρόνος : Πατήστε το κουμπί λήψης μέχρι τέρμα.

Μακροχρόνιες εκθέσεις

Για να αποτρέψετε την εμφάνιση του φωτός μέσω του εικονοσκοπίου στη φωτογραφία ή την παρεμβολή στην έκθεση, σας συνιστούμε να αφαιρέσετε το ελαστικό προσοφθάλμιο και να καλύψετε το σκόπευτρο με το παρεχόμενο κάλυμμα προσοφθάλμιου φακού ( Καλύψτε το σκόπευτρο ). Nikon συνιστά τη χρήση μιας πλήρως φορτισμένης μπαταρίας ή ενός προαιρετικού μετασχηματιστή εναλλασσόμενου ρεύματος και υποδοχής τροφοδοσίας για την αποφυγή απώλειας ισχύος ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό. Λάβετε υπόψη ότι ο θόρυβος (φωτεινά σημεία, φωτεινά εικονοστοιχεία σε τυχαία απόσταση ή ομίχλη) μπορεί να υπάρχει σε μεγάλες εκθέσεις. Τα φωτεινά σημεία και η ομίχλη μπορούν να μειωθούν επιλέγοντας [ On ] για [ Long exposure NR ] στο μενού λήψης φωτογραφιών.

Κλείδωμα αυτόματης έκθεσης

Χρησιμοποιήστε το κλείδωμα αυτόματης έκθεσης για να ανασυνθέσετε φωτογραφίες αφού ρυθμίσετε την έκθεση για μια συγκεκριμένη περιοχή του θέματος. Το κλείδωμα έκθεσης είναι χρήσιμο όταν η περιοχή που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της έκθεσης είναι πολύ φωτεινότερη ή πιο σκοτεινή από το περιβάλλον της.

 1. Επιλέξτε [ Μέτρηση κεντρικού βάρους ] ή [ Σημειακή μέτρηση ] ( Επιλέγοντας πώς η κάμερα ρυθμίζει την έκθεση ).

 2. Κλείδωμα έκθεσης.
  • Τοποθετήστε το θέμα στο επιλεγμένο σημείο εστίασης και πατήστε το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση. Με το κουμπί λήψης πατημένο μέχρι τη μέση και το θέμα τοποθετημένο στο σημείο εστίασης, πατήστε το κουμπί A για να κλειδώσετε την έκθεση (εάν χρησιμοποιείτε αυτόματη εστίαση, επιβεβαιώστε ότι η ένδειξη I in-focus εμφανίζεται στο σκόπευτρο).

  • Ενώ το κλείδωμα έκθεσης είναι σε ισχύ, μια ένδειξη AE‑L θα εμφανιστεί στο σκόπευτρο.

 3. Ανασυνθέστε τη φωτογραφία.

  Κρατώντας πατημένο το κουμπί A , ανασυνθέστε τη φωτογραφία και τραβήξτε.

Μετρημένη περιοχή

Σε [ Σημειακή μέτρηση ] ( Επιλέγοντας Πώς η Κάμερα Ρυθμίζει την Έκθεση ), η έκθεση θα κλειδωθεί στην τιμή που μετράται σε κύκλο με κέντρο το επιλεγμένο σημείο εστίασης. Στο [ Μέτρηση με κεντρικό βάρος ], η έκθεση θα κλειδωθεί στην τιμή που μετράται σε κύκλο 12 mm στο κέντρο του σκόπευτρου.

Ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος

Ενώ το κλείδωμα έκθεσης είναι σε ισχύ, οι ακόλουθες ρυθμίσεις μπορούν να προσαρμοστούν χωρίς αλλαγή της μετρούμενης τιμής για την έκθεση:

Τρόπος

Σύνθεση

Π

Ταχύτητα κλείστρου και διάφραγμα (ευέλικτο πρόγραμμα. Ευέλικτο Πρόγραμμα )

μικρό

Ταχύτητα κλείστρου

ΕΝΑ

Ανοιγμα

 • Οι νέες τιμές μπορούν να επιβεβαιωθούν στο σκόπευτρο και στον πίνακα ελέγχου.

 • Σημειώστε ότι η μέτρηση δεν μπορεί να αλλάξει όσο είναι σε ισχύ το κλείδωμα έκθεσης.

Αντιστάθμιση έκθεσης

Η αντιστάθμιση έκθεσης χρησιμοποιείται για να αλλάξει η έκθεση από την τιμή που προτείνει η κάμερα, κάνοντας τις εικόνες πιο φωτεινές ή πιο σκούρες. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν έχει επιλεγεί για μέτρηση [ Σημειακή μέτρηση ] ή [ Μέτρηση κεντρικού βάρους ] ( Επιλέγοντας πώς η κάμερα ρυθμίζει την έκθεση ).

−1 EV

Καμία αντιστάθμιση έκθεσης

+1 EV

Προσαρμογή της αντιστάθμισης έκθεσης

Κρατήστε πατημένο το κουμπί E και περιστρέψτε τον κύριο επιλογέα εντολών.

 • Η επιλεγμένη τιμή εμφανίζεται στον πίνακα ελέγχου και στο σκόπευτρο.

 • Επιλέξτε από τιμές μεταξύ –5 EV (υπερέκθεση) και +5 EV (υπερέκθεση).

 • Από προεπιλογή, οι αλλαγές γίνονται σε βήματα του 1 / 3 EV. Το μέγεθος των αυξήσεων μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας την προσαρμοσμένη ρύθμιση b1 [ Βήματα EV για cntrl έκθεσης ].

 • Γενικά, οι θετικές τιμές κάνουν το θέμα πιο φωτεινό ενώ οι αρνητικές τιμές το κάνουν πιο σκούρο.

 • Η τρέχουσα τιμή εμφανίζεται στον πίνακα ελέγχου και στο σκόπευτρο όταν πατηθεί το κουμπί E

  Απεικόνιση

  Χωρίς αντιστάθμιση έκθεσης (πατήθηκε το κουμπί E )

  - 0,3 EV

  +2,0 EV

  Πίνακας Ελέγχου

  Σκόπευτρο

 • Τα εικονίδια E και οι ενδείξεις έκθεσης θα εμφανιστούν στον πίνακα ελέγχου και στο σκόπευτρο. Σε λειτουργίες άλλες από το M , το μηδέν (“0”) στο κέντρο της ένδειξης έκθεσης θα αναβοσβήνει στον πίνακα ελέγχου.

 • Η κανονική έκθεση μπορεί να αποκατασταθεί ρυθμίζοντας την αντιστάθμιση έκθεσης στο ±0,0. Η αντιστάθμιση έκθεσης δεν επαναφέρεται όταν η κάμερα είναι απενεργοποιημένη.

Λειτουργία Μ

Στη λειτουργία M , η αντιστάθμιση έκθεσης επηρεάζει μόνο τον δείκτη έκθεσης. Η ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα δεν αλλάζουν.

Χρήση φλας

Όταν χρησιμοποιείται φλας, η αντιστάθμιση έκθεσης επηρεάζει τόσο το επίπεδο φλας όσο και την έκθεση, αλλάζοντας τη φωτεινότητα τόσο του κύριου θέματος όσο και του φόντου. Προσαρμοσμένη ρύθμιση e3 [ Exposure comp. για φλας ] μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αντιστάθμισης έκθεσης μόνο στο φόντο.