Az aktuális objektív fókuszának finomhangolása.

 • Csak szükség szerint használja.

 • Javasoljuk, hogy a gyakran használt fókusztávolságon végezze el a finomhangolást. Ha például rövid fókusztávolságon végez finomhangolást, akkor azt hosszabb távolságon kevésbé hatékonynak találhatja.

választási lehetőség

Leírás

[ AF finomhangolás be/ki ]

 • [ Be ]: Az AF finomhangolás bekapcsolása.

 • [ Off ]: Az AF finomhangolás kikapcsolása.

[ Az objektív finomhangolása és mentése ]

Az aktuális CPU-objektív fókuszának finomhangolása; külön fókuszpozíciók választhatók a keresős és az élő nézetű fotózáshoz ( Finomhangolási értékek létrehozása és mentése ).

 • A fényképezőgép legfeljebb 20 objektívtípus értékét képes tárolni.

 • A fényképezőgép nem menti el a nem CPU objektívek finomhangolási értékeit.

 • Az új értékek felülírják a meglévő értékeket. Külön értékek menthetők a telekonverterrel felszerelt objektívekhez, még akkor is, ha már léteznek értékek ugyanazon objektívekhez telekonverter nélkül.

[ Alapértelmezett ]

Válassza ki a keresőben és az élő nézetben történő fényképezéshez használt AF-beállítási értékeket olyan objektívekkel, amelyekhez nem mentett értékeket a [ Lencse finomhangolása és mentése ] funkcióval ( Alapértelmezett finomhangolási érték kiválasztása ).

[ Mentett értékek listázása ]

A [ Lencse finomhangolása és mentése ] segítségével mentett értékek listázása. Ha kiemel egy objektívet a listában, és megnyomja 2 gombot, megjelenik egy [ Válasszon lencseszámot ] párbeszédpanelt.

 • A [ Lencseszám kiválasztása ] párbeszédpanel segítségével választhatja ki az objektív azonosítóját. Nyomja meg 1 vagy 3 gombot az azonosító kiválasztásához, majd nyomja meg J gombot a változtatások mentéséhez és a kilépéshez. Míg a [ Lencse finomhangolása és mentése ] csak egy értékkészletet tárol minden objektívtípushoz, a különböző azonosítók kiválasztásával külön finomhangolási értékeket menthet el két vagy több azonos típusú objektívhez, például egy olyan azonosító kiválasztásával, amely megegyezik az objektív sorozatszámával.

Mentett értékek törlése

A [ Finomhangolás és objektív mentése ] funkcióval mentett értékek törléséhez jelölje ki a kívánt objektívet a [ Mentett értékek listája ] listában, és nyomja meg O ( Q ) gombot.

Finomhangoló értékek létrehozása és mentése

 1. Rögzítse az objektívet a fényképezőgéphez.

 2. A beállítás menüben válassza az [ AF finomhangolási beállítások ] lehetőséget, majd jelölje ki a [ Finomhangolás és objektív mentése ] lehetőséget, és nyomja meg 2 gombot.

 3. Jelölje ki a [ Keresős fényképezéshez ] vagy [ Élő nézetű fényképezéshez ] lehetőséget , majd nyomja meg 2 gombot .

  Megjelenik egy AF finomhangolási párbeszédpanel. A megjelenített opciók attól függően változnak, hogy a csatlakoztatott objektív zoomobjektív vagy rögzített gyújtótávolságú.

  Zoom objektív

  Fix gyújtótávolságú objektív

 4. Nyomja meg 4 vagy 2 gombot az automatikus élességállítás finomhangolásához.

  • Válasszon a +20 és -20 közötti értékek közül.

  • Az aktuális értéket g , az előzőleg kiválasztott értéket j jelzi.

  • Ha zoomobjektív van csatlakoztatva, akkor külön finomhangolási értékeket választhat a maximális szöghez (WIDE) és a maximális zoomhoz (TELE). 1 és 3 segítségével válasszon a kettő közül.

  • Minél nagyobb a finomhangolási érték, annál távolabb van a fókuszpont az objektívtől; minél kisebb az érték, annál közelebb van a fókuszpont.

 5. Nyomja meg J gombot az új érték mentéséhez.

Automatikus AF finomhangolás

Használja az automatikus AF-finomhangolást az autofókusz automatikus finomhangolásához, miközben az eredményeket élő nézetben nézi. Ha megnyomja a W ( Y ) gombot a [ Keresős fényképezéshez ] képernyőn a 3. lépésben, az „Auto AF Fine-Tuning” ( Auto AF finomhangolás ) 2. lépését éri el.

Alapértelmezett finomhangolási érték kiválasztása

 1. Válassza az [ AF finomhangolási beállítások ] lehetőséget a beállítási menüben, majd jelölje ki az [ Alapértelmezett ] lehetőséget, és nyomja meg 2 gombot.

 2. Jelölje ki a [ Keresős fényképezéshez ] vagy [ Élő nézetű fényképezéshez ] lehetőséget , majd nyomja meg 2 gombot .

  Megjelenik egy AF finomhangolási párbeszédpanel.

 3. Nyomja meg 4 vagy 2 gombot az automatikus élességállítás finomhangolásához.

  • Válasszon a +20 és -20 közötti értékek közül.

  • Az aktuális értéket g , az előzőleg kiválasztott értéket j jelzi.

  • Minél nagyobb a finomhangolási érték, annál távolabb van a fókuszpont az objektívtől; minél kisebb az érték, annál közelebb van a fókuszpont.

 4. Nyomja meg J gombot az új érték mentéséhez.

Automatikus AF finomhangolás

Az automatikus AF finomhangolás az alábbiak szerint történik.

 1. Forgassa az élőkép választót C állásba, és nyomja meg az a gombot.
 2. Nyomja meg egyszerre az AF mód és a videórögzítés gombját, és tartsa lenyomva több mint két másodpercig.

  Zoom objektívek

  • A fényképezőgép a maximális szögben és a maximális zoomban külön-külön megjeleníti az automatikus élességállítás finomhangolási lehetőségeit.

  • Jelölje ki a [ WIDE ] (maximális látószög) vagy a [ TELE ] (maximális zoom) elemet, és nyomja meg J ; a fényképezőgép kiválasztja a középső fókuszpontot, és megjelenik az automatikus AF finomhangolási párbeszédpanel.

  Fix gyújtótávolságú objektívek

  A fényképezőgép kiválasztja a középső fókuszpontot, és megjelenik az automatikus AF finomhangolási párbeszédpanel.

 3. Nyomja le félig az exponáló gombot az élességállításhoz.
  • Ha zoomobjektívet használ, az élességállítás előtt forgassa el teljesen a zoomgyűrűt a maximális szög vagy a maximális zoom kiválasztásához.

  • Fókuszálás előtt szerelje fel a fényképezőgépet állványra, és irányítsa a fényképezőgépet egy lapos, nagy kontrasztú témára, amely párhuzamos a kamera fókuszsíkjával.

  • Vegye figyelembe, hogy az automatikus AF finomhangolás maximális rekeszérték mellett működik a legjobban.

  • Nagyítsa fel a nézetet az objektíven keresztül, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a téma élesben van. Szükség esetén a fókusz manuálisan állítható.

  • Vegye figyelembe, hogy az élő nézetű automatikus élességállítás és az automatikus AF-finomhangolás sötét környezetben nem működik.

 4. Nyomja meg J gombot.

  • Az aktuális objektív AF finomhangolási értéke hozzáadódik a [ Mentett értékek listája ] listához (csak CPU objektívek esetén).

  • Ha az automatikus finomhangolás sikeres, az AF-finomhangolás engedélyezve lesz, és az [ AF-finomhangolás be/ki ] elem [ Be ] értékre változik.

  • Ha zoomobjektívet használ, az AF-finomhangolás befejezése után akár a maximális szögre, akár a maximális zoomra, meg kell ismételnie a folyamatot a fennmaradó elemnél. Nyomja meg az X ( T ) gombot, és ismételje meg a 2-4.

  • Az új értékek felülírják a meglévő értékeket.

 5. Nyomja meg J a változtatások mentéséhez és a kilépéshez.

Ha az automatikus finomhangolás sikertelen

Ha az automatikus finomhangolás sikertelen, egy üzenet jelenik meg. Nyomja meg X ( T ) gombot az automatikus finomhangolás ismételt megkísérléséhez, vagy nyomja meg J gombot, hogy kilépjen az AF-finomhangolás végrehajtása nélkül. X ( T ) megnyomásával visszatérhet a 2. lépéshez.