Pridobite referenčne podatke za možnost Image Dust Off v NX Studio. Image Dust Off obdela slike NEF (RAW) za ublažitev učinkov, ki jih povzroča oprijem prahu pred slikovnim tipalom fotoaparata. Za več informacij glejte spletno pomoč za NX Studio.

Pri snemanju referenčnih podatkov Image Dust Off je priporočljiv objektiv z goriščno razdaljo najmanj 50 mm. Ko uporabljate zoom objektiv, povečajte do konca.

 1. Izberite Start .

  Označite Start in pritisnite J Prikazalo se bo sporočilo.

 2. Uokvirite bel predmet brez značilnosti na zaslonu.

  Z objektivom, ki je približno deset centimetrov (štiri palcev) od dobro osvetljenega belega predmeta brez značilnosti, uokvirite predmet tako, da zapolni zaslon, nato pa pritisnite sprožilec do polovice.

  V načinu samodejnega ostrenja bo ostrenje samodejno nastavljeno na neskončnost; v načinu ročnega ostrenja ročno nastavite ostrenje na neskončnost.

 3. Pridobite referenčne podatke za prah.

  Pritisnite sprožilec do konca navzdol, da pridobite referenčne podatke Image Dust Off. Monitor se izklopi, ko pritisnete sprožilec.

  Če je referenčni objekt presvetel ali pretemen, kamera morda ne bo mogla pridobiti referenčnih podatkov Image Dust Off in prikazalo se bo sporočilo. Izberite drug referenčni objekt in ponovite postopek od 1. koraka.

Slika Referenčni podatki o odstranjevanju prahu

Isti referenčni podatki se lahko uporabljajo za fotografije, posnete z različnimi objektivi ali z različnimi zaslonkami. Referenčnih slik si ni mogoče ogledati z računalniško programsko opremo za slikanje. Mrežni vzorec se prikaže, ko si na fotoaparatu ogledate referenčne slike.