Η ισορροπία λευκού διασφαλίζει ότι τα λευκά αντικείμενα φαίνονται λευκά, ανεξάρτητα από το χρώμα της πηγής φωτός. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση ( j ) συνιστάται στις περισσότερες πηγές φωτός. Εάν τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν με την αυτόματη ισορροπία λευκού, επιλέξτε μια άλλη επιλογή όπως περιγράφεται παρακάτω.

Η ισορροπία λευκού μπορεί να επιλεγεί χρησιμοποιώντας τα στοιχεία Ισορροπία λευκού i και τα μενού λήψης φωτογραφιών και ταινιών ( 0 Ισορροπία λευκού , Ισορροπία λευκού , Ισορροπία λευκού ).

Στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, η ισορροπία λευκού μπορεί επίσης να επιλεγεί κρατώντας πατημένο το κουμπί Fn1 και περιστρέφοντας τον κύριο επιλογέα εντολών ( 0 Τα κουμπιά λειτουργίας ( Fn1 και Fn2 ) ).

Όταν 4 ( Auto ), I ( Fluorescent ), K ( Choose color temperature ) ή L ( Preset manual ), μπορείτε να επιλέξετε μια δευτερεύουσα επιλογή κρατώντας πατημένο το κουμπί Fn1 και περιστρέφοντας τον δευτερεύοντα επιλογέα εντολών.

Επιλογή Κ * Περιγραφή
4 Αυτο Η ισορροπία λευκού ρυθμίζεται αυτόματα για βέλτιστα αποτελέσματα με τις περισσότερες πηγές φωτός. Όταν χρησιμοποιείται το ενσωματωμένο φλας ή μια προαιρετική μονάδα φλας, η ισορροπία λευκού θα ρυθμιστεί ανάλογα με τον φωτισμό που παράγεται από το φλας.
Διατηρήστε το λευκό (μειώστε τα ζεστά χρώματα) 3500–8000 Εξαλείψτε το ζεστό χρώμα που παράγεται από φωτισμό πυρακτώσεως.
Διατηρήστε τη συνολική ατμόσφαιρα Διατηρήστε μερικώς το ζεστό χρωματικό χυτό που παράγεται από φωτισμό πυρακτώσεως.
Διατηρήστε ζεστά χρώματα φωτισμού Διατηρήστε το ζεστό χρώμα που παράγεται από φωτισμό πυρακτώσεως.
D Αυτόματο φυσικό φως 4500–8000 Όταν χρησιμοποιείται υπό φυσικό φως, αυτή η επιλογή παράγει χρώματα πιο κοντά σε αυτά που φαίνονται με γυμνό μάτι.
H Άμεσο ηλιακό φως 5200 Χρήση με θέματα φωτισμένα από το άμεσο ηλιακό φως.
G Συννεφιασμένος 6000 Χρήση στο φως της ημέρας κάτω από συννεφιασμένο ουρανό.
M Απόχρωση 8000 Χρήση στο φως της ημέρας με θέματα στη σκιά.
J Λευκοπυρώμενος 3000 Χρήση κάτω από φωτισμό πυρακτώσεως.
I Φθορίζων Χρήση υπό φωτισμό φθορισμού. επιλέξτε τύπο λαμπτήρα ανάλογα με την πηγή φωτός.
Λαμπτήρες ατμού νατρίου 2700
Θερμό-λευκό φθορίζον 3000
Λευκό φθορίζον 3700
Ψυχρό-λευκό φθορίζον 4200
Λευκό φθορίζον ημέρας 5000
Φως ημέρας φθορισμού 6500
Υψηλή θερμοκρασία. υδραργύρου-ατμούς 7200
5 Λάμψη 5400 Χρησιμοποιήστε το με φωτισμό στούντιο και άλλες μεγάλες μονάδες φλας.
K Επιλέξτε θερμοκρασία χρώματος 2500–10.000 Επιλέξτε τη θερμοκρασία χρώματος από τη λίστα τιμών ή κρατώντας πατημένο το κουμπί Fn1 και περιστρέφοντας τον υποεπιλογέα εντολών.
L Εγχειρίδιο προεπιλογής Μετρήστε την ισορροπία λευκού για το θέμα ή την πηγή φωτός (πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Fn1 για να εισέλθετε σε λειτουργία άμεσης μέτρησης, 0 Preset Manual ), αντιγράψτε την ισορροπία λευκού από υπάρχουσα φωτογραφία ή επιλέξτε την υπάρχουσα τιμή κρατώντας πατημένο το κουμπί Fn1 και περιστρέφοντας τον δευτερεύοντα επιλογέα εντολών.

Θερμοκρασία χρώματος. Όλες οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και δεν αντικατοπτρίζουν τη λεπτομέρεια (εάν υπάρχει).

D ("Αυτόματο φυσικό φως")

D ( Αυτόματο φυσικό φως ) ενδέχεται να μην παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα κάτω από τεχνητό φως. Επιλέξτε 4 ( Αυτόματο ) ή μια επιλογή που ταιριάζει με την πηγή φωτός.

Βελτιστοποίηση ισορροπίας λευκού

Σε ρυθμίσεις άλλες από την Επιλογή θερμοκρασίας χρώματος , η ισορροπία λευκού μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια χρησιμοποιώντας τα στοιχεία Ισορροπία λευκού i και τα μενού λήψης φωτογραφιών και ταινιών ( 0 Fine-Tuning White Balance ).

Studio Flash Lighting

4 ( Αυτόματο ) ενδέχεται να μην παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα με μεγάλες μονάδες φλας στούντιο. Χρησιμοποιήστε προκαθορισμένη ισορροπία λευκού ή ορίστε την ισορροπία λευκού στο 5 ( Flash ) και χρησιμοποιήστε τη λεπτομέρεια για να προσαρμόσετε την ισορροπία λευκού.

4 ("Auto")

Οι πληροφορίες φωτογραφίας για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την αυτόματη ισορροπία λευκού παραθέτουν τη θερμοκρασία χρώματος που επιλέχθηκε από τη φωτογραφική μηχανή τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως αναφορά όταν επιλέγετε μια τιμή για Επιλογή θερμοκρασίας χρώματος . Για να προβάλετε δεδομένα λήψης κατά την αναπαραγωγή, μεταβείτε στις Επιλογές εμφάνισης αναπαραγωγής στο μενού αναπαραγωγής και επιλέξτε Δεδομένα λήψης για Πρόσθετες πληροφορίες φωτογραφίας .

Θερμοκρασία χρώματος

Το αντιληπτό χρώμα μιας πηγής φωτός ποικίλλει ανάλογα με τον θεατή και άλλες συνθήκες. Η θερμοκρασία χρώματος είναι ένα αντικειμενικό μέτρο του χρώματος μιας φωτεινής πηγής, που ορίζεται σε σχέση με τη θερμοκρασία στην οποία ένα αντικείμενο θα πρέπει να θερμανθεί για να ακτινοβολήσει φως στα ίδια μήκη κύματος. Ενώ οι πηγές φωτός με θερμοκρασία χρώματος κοντά στα 5000–5500 K φαίνονται λευκές, οι πηγές φωτός με χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος, όπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, εμφανίζονται ελαφρώς κίτρινες ή κόκκινες. Οι πηγές φωτός με υψηλότερη θερμοκρασία χρώματος εμφανίζονται με μπλε απόχρωση.

«Πιο ζεστά» (πιο κόκκινα) χρώματα

«Πιο ψυχρά» (πιο μπλε) χρώματα

Γενικά, επιλέξτε χαμηλότερες τιμές εάν οι φωτογραφίες σας έχουν κόκκινο γύψο ή για να κάνετε σκόπιμα τα χρώματα πιο κρύα, υψηλότερες τιμές εάν οι φωτογραφίες σας έχουν μπλε απόχρωση ή για να κάνετε σκόπιμα τα χρώματα πιο ζεστά.