Μάθετε πώς να αποθηκεύετε, να καθαρίζετε και να φροντίζετε την κάμερά σας.

Αποθήκευση

Όταν η κάμερα δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφαιρέστε την μπαταρία και αποθηκεύστε την σε δροσερό, στεγνό χώρο με το κάλυμμα των ακροδεκτών στη θέση της. Για να αποφύγετε τη μούχλα ή το ωίδιο, αποθηκεύστε την κάμερα σε στεγνό, καλά αεριζόμενο χώρο. Μην αποθηκεύετε τη φωτογραφική μηχανή σας με μπάλες νάφθας ή καμφοράς ή σε τοποθεσίες που:

 • αερίζονται ανεπαρκώς ή υπόκεινται σε υγρασία άνω του 60%,
 • βρίσκονται δίπλα σε εξοπλισμό που παράγει ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως τηλεοράσεις ή ραδιόφωνα ή
 • εκτίθενται σε θερμοκρασίες πάνω από 50 °C (122 °F) ή κάτω από –10 °C (14 °F)

Καθάρισμα

Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, διαλυτικά ή άλλα πτητικά χημικά.

 • Σώμα κάμερας : Χρησιμοποιήστε έναν φυσητήρα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τα χνούδια και, στη συνέχεια, σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό, στεγνό πανί. Αφού χρησιμοποιήσετε την κάμερα στην παραλία ή στη θάλασσα, σκουπίστε την άμμο ή το αλάτι με ένα πανί ελαφρά βρεγμένο σε απεσταγμένο νερό και στεγνώστε καλά. Σημαντικό : Η σκόνη ή άλλα ξένα σώματα στο εσωτερικό της κάμερας μπορεί να προκαλέσουν ζημιές που δεν καλύπτονται από την εγγύηση.
 • Φακοί, σκόπευτρο : Οι γυάλινες επιφάνειες καταστρέφονται εύκολα. Αφαιρέστε τη σκόνη και τα χνούδια με έναν φυσητήρα. Εάν χρησιμοποιείτε φυσητήρα αεροζόλ, κρατήστε το δοχείο σε κάθετη θέση για να αποτρέψετε την εκροή υγρού. Για να αφαιρέσετε δακτυλικά αποτυπώματα και άλλους λεκέδες, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού φακών σε ένα μαλακό πανί και καθαρίστε με προσοχή.
 • Οθόνη : Αφαιρέστε τη σκόνη και τα χνούδια με έναν φυσητήρα. Όταν αφαιρείτε δακτυλικά αποτυπώματα και άλλους λεκέδες, σκουπίστε ελαφρά την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί ή δέρμα σαμουά. Μην ασκείτε πίεση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή δυσλειτουργία.

Καθαρισμός του αισθητήρα εικόνας

Η βρωμιά ή η σκόνη που εισέρχεται στη φωτογραφική μηχανή όταν ανταλλάσσονται οι φακοί ή αφαιρείται το καπάκι του σώματος μπορεί να προσκολληθεί στον αισθητήρα εικόνας και να επηρεάσει τις φωτογραφίες σας. Ο αισθητήρας εικόνας μπορεί να καθαριστεί όπως περιγράφεται παρακάτω. Σημειώστε, ωστόσο, ότι ο αισθητήρας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και καταστρέφεται εύκολα. Συνιστούμε τον χειροκίνητο καθαρισμό να πραγματοποιείται μόνο από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο σέρβις της Nikon.

 1. Αφαιρέστε το φακό.

  Απενεργοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή και αφαιρέστε το φακό ή το καπάκι του σώματος.

 2. Εξετάστε τον αισθητήρα εικόνας.

  Κρατώντας την κάμερα έτσι ώστε το φως να πέφτει στον αισθητήρα εικόνας, εξετάστε τον αισθητήρα για σκόνη ή χνούδι. Εάν δεν υπάρχουν ξένα αντικείμενα, προχωρήστε στο βήμα 4.

 3. Καθαρίστε τον αισθητήρα.

  Αφαιρέστε τυχόν σκόνη και χνούδια από τον αισθητήρα με έναν φυσητήρα. Μην χρησιμοποιείτε φυσητήρα-βούρτσα, καθώς οι τρίχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον αισθητήρα. Η βρωμιά που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με φυσητήρα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από εξουσιοδοτημένο προσωπικό σέρβις της Nikon. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίζετε ή να σκουπίζετε τον αισθητήρα.

 4. Αντικαταστήστε τον φακό ή το καπάκι του σώματος.

Ξένο υλικό στον αισθητήρα εικόνας

Ξένα σώματα που εισέρχονται στη φωτογραφική μηχανή όταν αφαιρούνται ή ανταλλάσσονται φακοί ή καλύμματα σώματος (ή σε σπάνιες περιπτώσεις λιπαντικό ή λεπτά σωματίδια από την ίδια την κάμερα) ενδέχεται να προσκολληθούν στον αισθητήρα εικόνας, όπου μπορεί να εμφανιστούν σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν υπό ορισμένες συνθήκες. Για να προστατεύσετε τη φωτογραφική μηχανή όταν δεν υπάρχει φακός, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το καπάκι του σώματος που παρέχεται με τη φωτογραφική μηχανή, προσέχοντας πρώτα να αφαιρέσετε όλη τη σκόνη και άλλα ξένα σώματα που μπορεί να έχουν προσκολληθεί στη βάση της κάμερας, στη βάση του φακού και στο καπάκι του σώματος. Αποφύγετε να τοποθετείτε το καπάκι του σώματος ή να ανταλλάσσετε φακούς σε περιβάλλοντα με σκόνη.

Εάν βρεθούν ξένα σώματα στον αισθητήρα εικόνας, καθαρίστε τον αισθητήρα χειροκίνητα ( 0 Καθαρισμός του αισθητήρα εικόνας ) ή αναθέστε τον καθαρισμό του αισθητήρα σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό σέρβις της Nikon. Οι φωτογραφίες που επηρεάζονται από την παρουσία ξένων ουσιών στον αισθητήρα μπορούν να ρετουσαριστούν χρησιμοποιώντας τις επιλογές καθαρής εικόνας που είναι διαθέσιμες σε ορισμένες εφαρμογές απεικόνισης.

Συντήρηση της κάμερας και των αξεσουάρ

Η κάμερα είναι μια συσκευή ακριβείας και απαιτεί τακτικό σέρβις. Η Nikon συνιστά να ελέγχεται η κάμερα από τον αρχικό πωλητή λιανικής ή από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο σέρβις της Nikon μία φορά κάθε ένα έως δύο χρόνια και να συντηρείται μία φορά κάθε τρία έως πέντε χρόνια (σημειώστε ότι για αυτές τις υπηρεσίες ισχύουν χρεώσεις). Συχνός έλεγχος και σέρβις συνιστάται ιδιαίτερα εάν η κάμερα χρησιμοποιείται επαγγελματικά. Τυχόν αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται τακτικά με τη φωτογραφική μηχανή, όπως φακοί ή προαιρετικές μονάδες φλας, θα πρέπει να περιλαμβάνονται κατά τον έλεγχο ή το σέρβις της κάμερας.