Μην πέφτετε : Το προϊόν μπορεί να δυσλειτουργήσει εάν υποβληθεί σε ισχυρούς κραδασμούς ή κραδασμούς.

Διατηρείται στεγνό : Αυτό το προϊόν δεν είναι αδιάβροχο και μπορεί να δυσλειτουργήσει εάν βυθιστεί σε νερό ή εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υγρασίας. Η σκουριά του εσωτερικού μηχανισμού μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία : Οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την είσοδο ή την έξοδο από ένα θερμαινόμενο κτίριο μια κρύα μέρα, μπορεί να προκαλέσουν συμπύκνωση στο εσωτερικό της συσκευής. Για να αποφύγετε τη συμπύκνωση, τοποθετήστε τη συσκευή σε θήκη μεταφοράς ή πλαστική σακούλα πριν την εκθέσετε σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Φυλάξτε το μακριά από ισχυρά μαγνητικά πεδία : Μη χρησιμοποιείτε ή αποθηκεύετε αυτήν τη συσκευή κοντά σε εξοπλισμό που παράγει ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή μαγνητικά πεδία. Τα στατικά φορτία ή τα μαγνητικά πεδία που παράγονται από εξοπλισμό όπως ραδιοπομποί μπορεί να επηρεάσουν την οθόνη, να καταστρέψουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην κάρτα μνήμης ή να επηρεάσουν το εσωτερικό κύκλωμα του προϊόντος.

Μην αφήνετε το φακό στραμμένο στον ήλιο : Μην αφήνετε τον φακό στραμμένο στον ήλιο ή σε άλλη πηγή ισχυρού φωτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το έντονο φως μπορεί να προκαλέσει φθορά του αισθητήρα εικόνας ή να δημιουργήσει ένα εφέ λευκού θαμπώματος στις φωτογραφίες.

Λέιζερ και άλλες πηγές έντονου φωτός : Μην κατευθύνετε λέιζερ ή άλλες εξαιρετικά έντονες πηγές φωτός προς το φακό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αισθητήρα εικόνας της κάμερας.

Απενεργοποιήστε το προϊόν πριν αφαιρέσετε την μπαταρία : Μην αφαιρείτε την μπαταρία ενώ το προϊόν είναι ενεργοποιημένο ή ενώ οι εικόνες εγγράφονται ή διαγράφονται. Η βίαιη διακοπή ρεύματος σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων ή βλάβη στη μνήμη του προϊόντος ή στο εσωτερικό κύκλωμα.

Καθαρισμός : Όταν καθαρίζετε το σώμα της κάμερας, χρησιμοποιήστε έναν φυσητήρα για να αφαιρέσετε απαλά τη σκόνη και τα χνούδια και, στη συνέχεια, σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό, στεγνό πανί. Μετά τη χρήση της κάμερας στην παραλία ή στην παραλία, σκουπίστε την άμμο ή το αλάτι χρησιμοποιώντας ένα πανί ελαφρά βρεγμένο σε καθαρό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε καλά την κάμερα.

Οι φακοί, τα σκόπευτρα και άλλα γυάλινα στοιχεία καταστρέφονται εύκολα. Η σκόνη και τα χνούδια πρέπει να αφαιρούνται απαλά με έναν φυσητήρα. Όταν χρησιμοποιείτε φυσητήρα αεροζόλ, κρατήστε το δοχείο κατακόρυφο για να αποτρέψετε την εκροή υγρού. Για να αφαιρέσετε δακτυλικά αποτυπώματα και άλλους λεκέδες από γυάλινες επιφάνειες, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού φακών σε ένα μαλακό πανί και σκουπίστε προσεκτικά το γυαλί.

Μην αγγίζετε τον αισθητήρα εικόνας : Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασκείτε πίεση στον αισθητήρα εικόνας, να τον τρυπάτε με εργαλεία καθαρισμού ή να τον εκθέτετε σε ισχυρά ρεύματα αέρα από έναν φυσητήρα. Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να γρατσουνίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη στον αισθητήρα. Για πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό του αισθητήρα εικόνας, ανατρέξτε στην ενότητα «Καθαρισμός του αισθητήρα εικόνας» ( 0 Καθαρισμός του αισθητήρα εικόνας ).

Αισθητήρας εικόνας

Επαφές φακού : Διατηρείτε τις επαφές του φακού καθαρές και προσέχετε να μην τις αγγίζετε με τα δάχτυλά σας ή με εργαλεία ή άλλα αντικείμενα.

Αποθήκευση : Για να αποφύγετε τη μούχλα ή το ωίδιο, αποθηκεύστε την κάμερα σε στεγνό, καλά αεριζόμενο χώρο. Εάν το προϊόν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφαιρέστε την μπαταρία για να αποφύγετε τη διαρροή και αποθηκεύστε τη φωτογραφική μηχανή σε πλαστική σακούλα που περιέχει ξηραντικό. Ωστόσο, μην αποθηκεύετε τη θήκη της κάμερας σε πλαστική σακούλα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά του υλικού. Σημειώστε ότι το ξηραντικό χάνει σταδιακά την ικανότητά του να απορροφά την υγρασία και θα πρέπει να αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για να αποφύγετε τη μούχλα ή το ωίδιο, βγάζετε τη φωτογραφική μηχανή από την αποθήκευση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ενεργοποιήστε την κάμερα και αφήστε το κλείστρο μερικές φορές πριν την αφήσετε μακριά.

Αποθηκεύστε την μπαταρία σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αντικαταστήστε το κάλυμμα των ακροδεκτών πριν αφήσετε την μπαταρία μακριά.

Σημειώσεις για την οθόνη και το σκόπευτρο : Αυτές οι οθόνες είναι κατασκευασμένες με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. Τουλάχιστον το 99,99% των εικονοστοιχείων είναι αποτελεσματικά, με όχι περισσότερο από 0,01% να λείπουν ή είναι ελαττωματικά. Επομένως, ενώ αυτές οι οθόνες ενδέχεται να περιέχουν pixel που είναι πάντα αναμμένα (λευκό, κόκκινο, μπλε ή πράσινο) ή πάντα σβηστό (μαύρο), αυτό δεν αποτελεί δυσλειτουργία και δεν επηρεάζει τις εικόνες που έχουν εγγραφεί με τη συσκευή.

Οι εικόνες στην οθόνη μπορεί να είναι δύσκολο να φανούν σε έντονο φως. Μην ασκείτε πίεση στην οθόνη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή δυσλειτουργία. Η σκόνη ή το χνούδι αφαιρούνται με φυσητήρα. Οι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν σκουπίζοντας ελαφρά με ένα μαλακό πανί ή δέρμα σαμουά. Σε περίπτωση που η οθόνη σπάσει, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός από σπασμένο γυαλί και να αποτραπεί η επαφή υγρών κρυστάλλων από την οθόνη στο δέρμα ή η είσοδος στα μάτια και το στόμα.

Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία ή εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα ενώ καδράρετε λήψεις στο σκόπευτρο, διακόψτε τη χρήση έως ότου βελτιωθεί η κατάστασή σας: ναυτία, πόνος στα μάτια, κόπωση των ματιών, ζάλη, πονοκέφαλος, δυσκαμψία στο λαιμό ή στους ώμους σας, ναυτία ή απώλεια χεριού - συντονισμός των ματιών. Το ίδιο ισχύει εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία όταν παρακολουθείτε την οθόνη λήψης να τρεμοπαίζει γρήγορα και να σβήνει κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ριπής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί θόρυβος με τη μορφή γραμμών σε φωτογραφίες που περιλαμβάνουν έντονα φώτα ή θέματα με οπίσθιο φωτισμό.

Η μπαταρία και ο φορτιστής : Οι μπαταρίες ενδέχεται να διαρρεύσουν ή να εκραγούν εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Τηρείτε τις ακόλουθες προφυλάξεις όταν χειρίζεστε μπαταρίες και φορτιστές:

 • Χρησιμοποιείτε μόνο μπαταρίες εγκεκριμένες για χρήση σε αυτόν τον εξοπλισμό.
 • Μην εκθέτετε την μπαταρία σε φλόγα ή υπερβολική θερμότητα.
 • Διατηρείτε τους ακροδέκτες της μπαταρίας καθαρούς.
 • Απενεργοποιήστε το προϊόν πριν αντικαταστήσετε την μπαταρία.
 • Η μπαταρία μπορεί να ζεσταθεί κατά τη χρήση. Να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε την μπαταρία αμέσως μετά τη χρήση.
 • Αφαιρέστε την μπαταρία από τη φωτογραφική μηχανή ή το φορτιστή όταν δεν τη χρησιμοποιείτε και επανατοποθετήστε το κάλυμμα των ακροδεκτών. Αυτές οι συσκευές αντλούν ελάχιστες ποσότητες φόρτισης ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες και θα μπορούσαν να τραβήξουν την μπαταρία σε σημείο που να μην λειτουργεί πλέον. Εάν η μπαταρία δεν θα χρησιμοποιηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τη στη φωτογραφική μηχανή και αφήστε την να λειτουργεί καλά πριν την αφαιρέσετε από την κάμερα για αποθήκευση. Η μπαταρία πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος με θερμοκρασία περιβάλλοντος από 15 °C έως 25 °C (59 °F έως 77 °F, αποφύγετε ζεστές ή εξαιρετικά κρύες τοποθεσίες). Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες.
 • Η επανειλημμένη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της κάμερας όταν η μπαταρία είναι πλήρως αποφορτισμένη θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι μπαταρίες που έχουν αποφορτιστεί πλήρως πρέπει να φορτίζονται πριν από τη χρήση.
 • Η εσωτερική θερμοκρασία της μπαταρίας μπορεί να αυξηθεί ενώ η μπαταρία χρησιμοποιείται. Η προσπάθεια φόρτισης της μπαταρίας ενώ η εσωτερική θερμοκρασία είναι αυξημένη θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας και η μπαταρία ενδέχεται να μην φορτίσει ή να φορτίσει μόνο μερικώς. Περιμένετε να κρυώσει η μπαταρία πριν τη φορτίσετε.
 • Φορτίστε την μπαταρία σε εσωτερικούς χώρους σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από 5 °C έως 35 °C (41 °F έως 95 °F). Μη χρησιμοποιείτε την μπαταρία σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος κάτω από 0 °C (32 °F) ή πάνω από 40 °C (104 °F). Η μη τήρηση αυτής της προφύλαξης μπορεί να βλάψει την μπαταρία ή να βλάψει την απόδοσή της. Η χωρητικότητα μπορεί να μειωθεί και οι χρόνοι φόρτισης να αυξηθούν σε θερμοκρασίες μπαταρίας από 0 °C (32 °F) σε 15 °C (59 °F) και από 45 °C (113 °F) σε 60 °C (140 °F). Η μπαταρία δεν θα φορτιστεί εάν η θερμοκρασία της είναι κάτω από 0 °C (32 °F) ή πάνω από 60 °C (140 °F).
 • Εάν η λυχνία φόρτισης αναβοσβήνει γρήγορα (περίπου οκτώ φορές το δευτερόλεπτο) κατά τη φόρτιση, επιβεβαιώστε ότι η θερμοκρασία είναι στο σωστό εύρος και, στη συνέχεια, αποσυνδέστε το φορτιστή και αφαιρέστε και τοποθετήστε ξανά την μπαταρία. Εάν το πρόβλημα παραμένει, διακόψτε τη χρήση αμέσως και μεταφέρετε την μπαταρία και το φορτιστή στο κατάστημα λιανικής ή σε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο σέρβις της Nikon.
 • Μην μετακινείτε το φορτιστή και μην αγγίζετε την μπαταρία κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Η μη τήρηση αυτής της προφύλαξης μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να έχει ως αποτέλεσμα ο φορτιστής να δείξει ότι η φόρτιση έχει ολοκληρωθεί όταν η μπαταρία είναι μόνο μερικώς φορτισμένη. Αφαιρέστε και τοποθετήστε ξανά την μπαταρία για να ξεκινήσει ξανά η φόρτιση.
 • Η χωρητικότητα της μπαταρίας μπορεί να πέσει προσωρινά εάν η μπαταρία φορτιστεί σε χαμηλές θερμοκρασίες ή χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στην οποία φορτίστηκε.
 • Η συνέχιση της φόρτισης της μπαταρίας μετά την πλήρη φόρτισή της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας.
 • Μια αξιοσημείωτη πτώση στον χρόνο που μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία διατηρεί το φορτίο της όταν χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου υποδηλώνει ότι χρειάζεται αντικατάσταση. Αγοράστε μια νέα μπαταρία.
 • Χρησιμοποιήστε το φορτιστή μόνο με συμβατές μπαταρίες. Αποσυνδέστε την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιείται.
 • Μην βραχυκυκλώνετε τους ακροδέκτες του φορτιστή. Η μη τήρηση αυτής της προφύλαξης μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και ζημιά στον φορτιστή.
 • Φορτίστε την μπαταρία πριν τη χρήση. Όταν τραβάτε φωτογραφίες σε σημαντικές περιστάσεις, ετοιμάστε μια εφεδρική μπαταρία και διατηρήστε την πλήρως φορτισμένη. Ανάλογα με την τοποθεσία σας, μπορεί να είναι δύσκολο να αγοράσετε ανταλλακτικές μπαταρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειώστε ότι τις κρύες μέρες, η χωρητικότητα των μπαταριών τείνει να μειώνεται. Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη πριν τραβήξετε φωτογραφίες έξω σε κρύο καιρό. Κρατήστε μια εφεδρική μπαταρία σε ζεστό μέρος και ανταλλάξτε τις δύο όπως χρειάζεται. Μόλις ζεσταθεί, μια κρύα μπαταρία μπορεί να ανακτήσει μέρος της φόρτισής της.
 • Ανακυκλώστε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς, φροντίζοντας πρώτα να μονώσετε τους ακροδέκτες με ταινία.
 • Μη χρησιμοποιείτε φορτιστές με ζημιές που αφήνουν το εσωτερικό εκτεθειμένο ή που παράγουν ασυνήθιστους ήχους όταν χρησιμοποιούνται.

Ο μετασχηματιστής φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος : Τηρείτε τις παρακάτω προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε το μετασχηματιστή φόρτισης AC.

 • Μην μετακινείτε την κάμερα κατά τη φόρτιση. Η μη τήρηση αυτής της προφύλαξης μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να έχει ως αποτέλεσμα η κάμερα να δείξει ότι η φόρτιση έχει ολοκληρωθεί όταν η μπαταρία είναι μόνο μερικώς φορτισμένη. Αποσυνδέστε και επανασυνδέστε τον προσαρμογέα για να ξεκινήσει ξανά η φόρτιση.
 • Μην βραχυκυκλώνετε τους ακροδέκτες του προσαρμογέα. Η μη τήρηση αυτής της προφύλαξης μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και ζημιά στον προσαρμογέα.
 • Αποσυνδέστε τον προσαρμογέα όταν δεν χρησιμοποιείται.
 • Μη χρησιμοποιείτε προσαρμογείς με ζημιές που αφήνουν το εσωτερικό εκτεθειμένο ή που παράγουν ασυνήθιστους ήχους όταν χρησιμοποιούνται.