Visoki dinamični razpon (HDR), ki se uporablja pri motivih z visokim kontrastom, ohranja podrobnosti v svetlih delih in sencah z združevanjem dveh posnetkov, posnetih pri različnih osvetlitvah. HDR je najučinkovitejši, če se uporablja z matričnim merjenjem (pri točkovnem ali sredinsko uteženem merjenju je razlika osvetlitve samodejnega enaka približno 2 EV). Ni ga mogoče kombinirati z nekaterimi funkcijami fotoaparata, vključno z nastavitvami kakovosti slike NEF (RAW) ali NEF (RAW)+, fotografijo z bliskavico, kadriranjem, večkratno osvetlitvijo, hitrostmi zaklopa Bulb in Time ali intervalnim časovnikom ali snemanjem s časovnim zamikom.

Prva osvetlitev (temnejša)

+

Druga osvetlitev (svetlejša)

Kombinirana slika HDR

Na voljo so naslednje možnosti:

 • Način HDR : izberite med možnostjo Vključeno (serija) (posnemite serijo fotografij HDR, ki se konča, ko je izbrano Izklopljeno ), Vklopljeno (ena fotografija) (posnemite eno fotografijo HDR) in Izklopljeno (izklopite brez snemanja dodatnih fotografij HDR).
 • Razlika med osvetlitvijo : izberite razliko v osvetlitvi med dvema posnetkoma, ki se združita, da naredite fotografijo HDR. Izberite večje vrednosti za motive z visokim kontrastom ali izberite Samodejno, da fotoaparat prilagodi razliko osvetlitve glede na prizor.
 • Glajenje : izberite, koliko želite zgladiti meje med posnetki, ki sestavljajo vsako fotografijo HDR.
 • Shranjevanje posameznih slik (NEF) : izberite Vključeno, da shranite vsak posamezen posnetek, uporabljen za ustvarjanje slike HDR. Fotografije se shranijo kot datoteke NEF (RAW) ne glede na izbrane možnosti za kakovost slike v meniju za fotografiranje.

Fotografiranje HDR

Sledite spodnjim korakom za snemanje fotografij HDR.

 1. Izberite HDR (visok dinamični razpon) .

  Označite HDR (visok dinamični razpon) v meniju za fotografiranje in pritisnite 2 .

 2. Izberite način.

  Označite način HDR in pritisnite 2 .

  Označite eno od naslednjih možnosti in pritisnite J

  • Če želite posneti serijo fotografij HDR , izberite 0 Vključeno (serija) . Snemanje HDR se bo nadaljevalo, dokler ne izberete Off za način HDR .
  • Če želite posneti eno fotografijo HDR , izberite Vključeno (ena fotografija) . Običajno fotografiranje se bo samodejno nadaljevalo, ko ustvarite eno fotografijo HDR.
  • Za izhod brez ustvarjanja dodatnih fotografij HDR izberite Izklopljeno .

  Če je izbrana možnost On (serija) ali On (ena fotografija) , se na zaslonu prikaže ikona.

 3. Izberite razliko osvetlitve.

  Če želite izbrati razliko v osvetlitvi med obema posnetkoma, označite Razlika v osvetlitvi in pritisnite 2 .

  Označite možnost in pritisnite J Izberite višje vrednosti za motive z visokim kontrastom, vendar upoštevajte, da izbira višje vrednosti od zahtevane morda ne bo prinesla želenih rezultatov; če je izbrana možnost Samodejno , bo fotoaparat samodejno prilagodil osvetlitev glede na prizor.

 4. Izberite količino glajenja.

  Če želite izbrati, koliko bodo meje med slikama zglajene, označite Glajenje in pritisnite 2 .

  Označite možnost in pritisnite J Višje vrednosti ustvarijo bolj gladko sestavljeno sliko. Pri nekaterih motivih je lahko vidno neenakomerno senčenje.

 5. Izberite, ali želite obdržati posamezne izpostavljenosti.

  Če želite izbrati, ali želite shraniti posamezne slike NEF (RAW), ki sestavljajo fotografijo HDR, označite Shrani posamezne slike (NEF) in pritisnite 2 , nato pritisnite 1 ali 3 da izberete želeno možnost, in pritisnite J za izbiro.

 6. Uokvirite fotografijo, izostrite in posnemite.

  Fotoaparat naredi dve osvetlitvi, ko je sprožilec pritisnjen do konca. Ne glede na trenutno izbrano možnost za način sprostitve, bo ob vsakem pritisku na sprožilec posneta samo ena fotografija.

  Če je izbrana možnost On (series), se bo HDR izklopil samo, če je za način HDR izbrana Off; če je izbrana možnost Vklop (ena fotografija) , se HDR samodejno izklopi, ko je fotografija posneta.

Uokvirjanje fotografij HDR

Robovi slike bodo obrezani. Če se fotoaparat ali motiv med fotografiranjem premikata, morda ne boste dosegli želenih rezultatov. Priporočljiva je uporaba stativa. Odvisno od prizora se lahko okoli svetlih predmetov pojavijo sence ali okrog temnih predmetov; ta učinek je mogoče zmanjšati s prilagajanjem količine glajenja.