Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Баланс беле

G дугме U C мени за фотографисање

Подесите баланс белог тако да одговара боји извора светлости. За више информација погледајте „Основна подешавања“ под „Баланс белог“ ( 0 Баланс белог ) и „Мени i “ под „Баланс белог“ ( 0 Баланс белог ).

Мени за баланс белог: Фино подешавање

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, означите жељену опцију и притискајте 2 колико год је потребно да бисте приказали опције финог подешавања.

  За информације о фином подешавању L [ Пресет мануал ] баланса белог, погледајте „Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог“ ( 0 Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог ).

 2. Фино подесите баланс белог.

  • Вишенаменски селектор се може користити за померање курсора до шест корака од центра мреже дуж било које од осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента). Изабрана вредност се приказује десно од мреже.
  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.
  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.

 3. Сачувај измене.

  • Притисните J да сачувате промене и изађете из менија.
  • Ако је баланс белог фино подешен, на икони ће бити приказана звездица (“ U ”).

Фино подешавање баланса белог

Боје на осама финог подешавања су релативне, а не апсолутне. Одабир више боје на датој оси не мора нужно довести до тога да се та боја појављује на сликама. На пример, померање курсора на Б (плаво) када се изабере „топла“ поставка као што је J [ Инцандесцент ] учиниће слике мало „хладнијом“, али их заправо неће учинити плавим.

“Заглупљен”

Вредности у миреду се израчунавају множењем инверзне температуре боје са 10 6 . Свака промена температуре боје производи већу разлику у боји при ниским температурама боје него што би била при вишим температурама боје. На пример, промена од 1000 К производи много већу промену боје на 3000 К него на 6000 К. Миред је мера температуре боје која узима такву варијацију у обзир, и као таква је јединица која се користи у филтерима за компензацију температуре боје .

Нпр: Промена температуре боје (у Келвинима): вредност у миреду

 • 4000 К – 3000 К = 1000 К: 83 миред
 • 7000 К – 6000 К = 1000 К: 24 миред

Мени за баланс белог: Избор температуре боје

Одаберите температуру боје уносом вредности за осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента).

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, а затим означите K [ Изаберите температуру боје ] и притисните 2 .

 2. Изаберите температуру боје.

  • Притисните 4 или 2 да бисте истакли цифре на А–Б (жуто–плавој) оси. Такође можете да истакнете Г–М (зелена–магента) осу.
  • Притисните 1 или 3 да уредите изабрану ставку.

  А–Б (ћилибар–плава) оса

  Г–М (зелена–магента) оса

 3. Сачувај измене.

  • Притисните J да сачувате промене и изађете из менија.
  • Ако је вредност другачија од 0 изабрана за зелену (Г)–магента (М) осу, на икони ће се појавити звездица („ U “).

Избор температуре и боје

 • Не користите избор температуре боје са флуоресцентним изворима светлости; уместо тога, користите опцију I [ Флуоресцент ].
 • Када користите избор температуре боје са другим изворима светлости, направите пробни снимак да бисте утврдили да ли је изабрана вредност одговарајућа.

Унапред подешен приручник: Копирање баланса белог са фотографије

Вредности баланса белог за постојеће фотографије могу се копирати у изабране унапред подешене вредности. За информације о мерењу нових вредности за унапред подешени ручни баланс белог, погледајте „Ручно унапред подешено“ ( 0 Пресет Мануал ).

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, а затим означите L [ Пресет мануал ] и притисните 2 .

 2. Изаберите одредиште.

  • Користећи џојстик, означите унапред подешено одредиште (д-1 до д-6).
  • Притисните X ; биће приказан дијалог за потврду.

 3. Изаберите [ Изабери слику ].

  Означите [ Селецт имаге ] и притисните 2 да видите слике на тренутној меморијској картици.

 4. Означите изворну слику.

  • Користите џојстик да означите жељену слику.
  • Да бисте видели истакнуту слику преко целог екрана, притисните и држите дугме X .

 5. Копирајте баланс белог.

  • Притисните J да копирате вредност баланса белог за истакнуту фотографију на изабрано унапред подешено.
  • Ако истакнута фотографија има коментар, коментар ће бити копиран у коментар за изабрано унапред подешено.

Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог

Изабрано унапред подешено подешавање се може фино подесити избором [ Фино подешавање ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог ( 0 Мени за баланс белог: Фино подешавање ).

„Измени коментар“

Да бисте унели описни коментар од до 36 карактера за тренутну унапред подешену равнотежу белог, изаберите [ Уреди коментар ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог.

„Заштити“

Да бисте заштитили тренутну унапред подешену равнотежу белог, изаберите [ Заштити ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог. Означите [ Он ] и притисните J ; тренутни унапред подешен баланс белог је сада заштићен. Заштићена унапред подешена подешавања се не могу мењати.