Nikon

عربي

Български

Čeština

Dansk

Deutsch

Ελληνικά

English

Español

Eesti

Suomi

Français

हिन्दी

Magyar

Indonesia

Italiano

日本語

Қазақ

한글

Lietuvių

Latviski

Nederlands

Norsk

Polski

Português

Română

Русский

Slovenčina

Slovenščina

Српски

Svenska

ภาษาไทย

Türkçe

Українська

简体中文

繁體中文

Select language

Google преводилац

ОВА УСЛУГА МОЖЕ ДА САДРЖИ ПРЕВОДЕ КОЈИ СУ НАЧИЊЕНИ ОД СТРАНЕ GOOGLE-А. GOOGLE СЕ ОДРИЧЕ СВИХ ГАРАНЦИЈА У ВЕЗИ СА ПРЕВОДИМА, ИЗРИЧИТИМ ИЛИ ПОДРАЗУМЕВАНИМ, УКЉУЧУЈУЋИ БИЛО КОЈЕ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ ТАЧНОСТИ, ПОУЗДАНОСТИ И ГАРАНЦИЈЕ ПРОИЗВОДА КОЈА СЕ ПОДРАЗУМЕВА, ОДГОВАРАЈУЋУ НАМЕНУ ЗА ОДРЕЂЕН ЦИЉ И ПОШТОВАЊЕ АУТОРСКИХ ПРАВА.

Референтни водичи Nikon корпорације (испод, „Nikon“) преведени су зарад вашег коришћења користећи софтвер за превођење који нуди Google преводилац. Уложени су разумни напори да се понуди тачан превод, међутим, ниједно аутоматско превођење није савршено нити је намера да се замене људски преводиоци. Преводи се нуде као услуга корисницима Nikon-ових референтних водича и нуде се „такви какви су“. Никаква гаранција, изричита или подразумевана, не односи се на тачност, поузданост или исправност превода начињених са енглеског језика на било које друге језике. Неки садржаји (попут слика, видео приказа, блиц видео приказа, итд.) можда неће бити правилно преведени услед ограничења софтвера за превод.

Службени текст је енглеска верзија референтних водича. Било која неслагања или разлике настале у преводу нису обавезујуће и немају правни учинак у сврху усклађивања или извршења. Ако се појаве нека питања у вези са тачношћу информација садржаних у преведеним референтним водичима, погледајте енглеску верзију водича која је службена верзија.

Баланс беле

Баланс белог обезбеђује да бели објекти изгледају бело, без обзира на боју извора светлости. Подразумевана поставка (аутоматски баланс белог, или j ) се препоручује за већину извора светлости; ако се жељени резултати не могу постићи са аутоматским балансом белог, изаберите другу опцију као што је описано у наставку.

Подешавање баланса белог

  • Под подразумеваним подешавањима, баланс белог се такође може изабрати држањем дугмета Фн1 и ротирањем главног командног точкића ( 0 Дугмад Фн1 и Фн2 ).

  • Када је изабрано 4 [ Ауто ] или I [ Флуоресцент ], можете одабрати подопцију тако што ћете држати дугме Фн1 и ротирати подкомандни точкић.

Опција Температура боје * Опис
4 [ Ауто ] Баланс белог се аутоматски подешава за оптималне резултате са већином извора светлости. Ако се користи опциони блиц, баланс белог ће се подесити у складу са условима који су на снази када се блиц активира.
i [ Задржите белу (смањите топле боје) ] Прибл. 3500–8000 К Уклоните топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
j [ Задржи општу атмосферу ] Прибл. 3500–8000 К Делимично сачувајте топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
k [ Одржавајте топле боје осветљења ] Прибл. 3500–8000 К Сачувајте топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.
D [ аутоматско природно светло ] Прибл. 4500–8000 К Када се користи при природном светлу уместо 4 [ Ауто ], ова опција производи боје ближе онима које се виде голим оком.
H [ Директна сунчева светлост ] Прибл. 5200 К Користите са субјектима осветљеним директном сунчевом светлошћу.
G [ Облачно ] Прибл. 6000 К Користите на дневном светлу под облачном небом.
M [ нијанса ] Прибл. 8000 К Користите на дневном светлу са субјектима у сенци.
J [ са жарном нити ] Прибл. 3000 К Користите под осветљењем са жарном нити.
I [ флуоресцентно ] Користите под флуоресцентним осветљењем; изаберите тип сијалице према извору светлости.
[ Лампе на натријумској пари ] Прибл. 2700 К
[ Топло-бела флуоресцентна ] Прибл. 3000 К
[ Бели флуоресцентни ] Прибл. 3700 К
[ Хладно-бела флуоресцентна ] Прибл. 4200 К
[ Дневно бело флуоресцентно ] Прибл. 5000 К
[ Флуоресцентно дневно светло ] Прибл. 6500 К
[ Висока темп. жива пара ] Прибл. 7200 К
5 [ Фласх ] Прибл. 5400 К Користи се за фотографисање са блицем.
K [ Изабери температуру боје ] Прибл. 2500–10000 К
  • Директно изаберите температуру боје.
  • Да бисте изабрали температуру боје, држите дугме Фн1 и ротирајте подкомандни точкић.
L [ Пресет мануал ]
  • Измерите баланс белог за објекат или извор светлости или копирајте баланс белог са постојеће фотографије.
  • Да бисте изабрали унапред подешени баланс белог, држите дугме Фн1 и ротирајте подкомандни точкић.
  • Да бисте ушли у режим директног мерења, притисните и држите дугме Фн1 ( 0 Пресет Мануал ).

Вредности када је фино подешавање подешено на 0.

D [ Аутоматско природно светло ]

D [ Аутоматско природно светло ] можда неће дати жељене резултате под вештачким светлом. Изаберите 4 [ Ауто ] или опцију која одговара извору светлости.

Фино подешавање баланса белог

У подешавањима која нису K [ Изабери температуру боје ], баланс белог се може фино подесити. Користите ставке [ Баланс белог ] у i менију и менијима за снимање фотографија и филмова ( 0 Фино подешавање баланса белог , мени за баланс белог: Фино подешавање ).

Студијско блиц осветљење

4 [ Ауто ] можда неће дати жељене резултате са великим студијским блицовима. Користите унапред подешени ручни баланс белог или подесите баланс белог на 5 [ Блиц ] и користите фино подешавање да бисте подесили баланс белог.

4 [ Ауто ]

  • Информације о фотографији за слике снимљене коришћењем 4 [ Ауто ] наводе температуру боје коју је изабрала камера у тренутку када је слика снимљена. Ово можете користити као референцу када бирате вредност за K [ Цхоосе цолор температуре ].
  • Да бисте видели податке о снимању током репродукције, изаберите [ Опције приказа репродукције ] > [ Додатне информације о фотографији ] у менију репродукције и означите ( M ) поред [ Подаци снимања ].

Температура боје

Опажена боја извора светлости варира у зависности од посматрача; неки могу имати црвену боју, док други изгледају плави. Температура боје је објективна мера боје извора светлости, изражена у Келвинима (К). Што је нижа температура боје, то је црвена боја ( q ); што је температура виша, то је цаст плавији ( w ).

Избор температуре боје

Уопштено говорећи, изаберите ниже вредности ако ваше слике имају црвену боју или да бисте намерно учинили слике плавим, веће вредности ако су ваше слике плаве или да бисте намерно учинили слике црвенијима.