Получете референтни данни за опцията Image Dust Off в NX Studio. Image Dust Off обработва NEF (RAW) снимки, за да смекчи ефектите, причинени от прах, полепнал пред сензора за изображения на фотоапарата. За повече информация вижте онлайн помощта на NX Studio.

Придобиване на референтни данни за прах на изображението

 1. Изберете опция за начало.

  • Маркирайте [ Старт ] и натиснете J за да се покаже незабавно диалоговия прозорец [ Image Dust Off ref photo ].

  • Маркирайте [ Clean sensor and then start ] и натиснете J да почистите сензора за изображение, преди да започнете. Диалоговият прозорец [ Image Dust Off ref photo ] ще се покаже, когато почистването на сензора за изображение приключи.

  • F ” ще се появи на дисплеите на визьора и контролния панел.

  • За да излезете, без да получавате референтни данни за Image Dust Off, натиснете G .

 2. С обектива на около десет сантиметра (четири инча) от добре осветен, лишен от черти бял обект, кадрирайте обекта така, че да запълни дисплея и след това натиснете бутона за освобождаване на затвора наполовина.

  • В режим на автоматично фокусиране фокусът автоматично ще бъде настроен на безкрайност.

  • В режим на ръчно фокусиране задайте ръчно фокуса на безкрайност.

 3. Натиснете бутона за освобождаване на затвора до края надолу, за да получите референтни данни за Image Dust Off.

  • Мониторът се изключва при натискане на бутона за освобождаване на затвора.

  • Ако референтният обект е твърде ярък или твърде тъмен, фотоапаратът може да не успее да получи референтни данни за Image Dust Off и ще се покаже съобщение и фотоапаратът ще се върне към дисплея, показан в стъпка 1. Изберете друг референтен обект и натиснете спусъка -бутон за освобождаване отново.

Почистване на сензора за изображение

Референтните данни за отстраняване на праха, записани преди почистването на сензора за изображение, не могат да се използват със снимки, направени след почистване на сензора за изображение. Изберете [ Clean sensor and then start ] само ако референтните данни за Image Dust Off няма да се използват със съществуващи снимки.

Придобиване на референтни данни за прах на изображението
 • [ Image Dust Off ref photo ] не е налично, когато на камерата е монтиран обектив без процесор.

 • Препоръчва се CPU обектив с формат FX с фокусно разстояние най-малко 50 mm.

 • Когато използвате вариообектив, увеличете докрай.

 • Същите референтни данни могат да се използват за снимки, направени с различни обективи или при различни бленди.

 • Референтните изображения не могат да се гледат с помощта на компютърен софтуер за изображения.

 • Когато на фотоапарата се гледат референтни изображения, се показва решетъчния модел.

B Менюто за настройка: Настройка на камерата

Форматирайте картата с паметЗапазете потребителските настройкиНулиране на потребителските настройки език Часова зона и дата Яркост на монитора Цветов баланс на монитора Виртуален хоризонт Информационен дисплей Опции за фина настройка на AF Данни за обектива без процесор Почистете сензора за изображениеЗаключване на огледалото за почистване Изображение Отстраняване на прах Референтна снимкаПикселно картографиране Коментар на изображението Информация за авторското право Опции за звуков сигнал Докоснете контролиHDMI Данни за местоположението Опции за безжично дистанционно (WR). Задаване на бутон Fn за дистанционно (WR). Самолетен режим Свържете се със смарт устройство Свържете се с компютър Безжичен предавател (WT-7) Маркировка за съответствие Информация за батерията Заключване за освобождаване на празния слот Запазване/Зареждане на настройките на менюто Нулиране на всички настройки Версия на фърмуера