Получете референтни данни за опцията Image Dust Off в NX Studio. Image Dust Off обработва NEF ( RAW ) снимки, за да смекчи ефектите, причинени от прах, полепнал пред сензора за изображения на фотоапарата. За повече информация вижте онлайн помощта на NX Studio.

Получаване на референтни данни за отстраняване на прах от изображения

 1. Изберете начална опция.

  • Маркирайте [ Старт ] и натиснете J , за да се покаже незабавно диалоговия прозорец [ Отстраняване на праха от изображението референтна снимка ].

  • Маркирайте [ Почистете сензора и след това започнете ] и натиснете J , за да почистите сензора за изображения, преди да започнете. Диалоговият прозорец [ Image Dust Off ref photo ] ще се покаже, когато почистването на сензора за изображения приключи.

  • F ” ще се появи във визьора и дисплеите на контролния панел.

  • За да излезете, без да получавате референтни данни за отстраняване на праха от изображението, натиснете G .

 2. С обектива на около десет сантиметра (четири инча) от добре осветен бял обект без черти, рамкирайте обекта така, че да запълни дисплея, и след това натиснете бутона за освобождаване на затвора наполовина.

  • В режим на автоматично фокусиране фокусът автоматично ще бъде настроен на безкрайност.

  • В режим на ръчно фокусиране задайте фокуса на безкрайност ръчно.

 3. Натиснете бутона за освобождаване на затвора докрай, за да получите референтни данни за отстраняване на праха от изображението.

  • Мониторът се изключва при натискане на бутона за освобождаване на затвора.

  • Ако референтният обект е твърде ярък или твърде тъмен, фотоапаратът може да не успее да получи референтни данни за отстраняване на праха от изображението и ще се покаже съобщение и фотоапаратът ще се върне към дисплея, показан в Стъпка 1. Изберете друг референтен обект и натиснете спусъка -освободете бутона отново.

Почистване на сензора за изображение

Референтните данни за отстраняване на прах, записани преди извършване на почистване на сензора за изображения, не могат да се използват със снимки, направени след извършване на почистване на сензора за изображения. Изберете [ Почистете сензора и след това стартирайте ] само ако референтните данни за отстраняване на праха от изображението няма да се използват със съществуващи снимки.

Получаване на референтни данни за отстраняване на прах от изображения
 • [ Image Dust Off Ref photo ] не е наличен, когато на камерата е монтиран обектив без процесор.

 • Препоръчва се CPU обектив с формат FX с фокусно разстояние най-малко 50 mm.

 • Когато използвате вариообектив, увеличете докрай.

 • Същите референтни данни могат да се използват за снимки, направени с различни обективи или при различни отвори на диафрагмата.

 • Референтните изображения не могат да се разглеждат с компютърен софтуер за изображения.

 • Когато референтните изображения се преглеждат на камерата, се показва решетка.

B Менюто за настройка: Настройка на камерата

Форматиране на карта с памет Запазване на потребителските настройки Нулиране на потребителските настройки език Часова зона и дата Яркост на монитора Монитор Цветов баланс Виртуален хоризонт Информационен дисплей Опции за фина настройка на AF Данни за обектив без процесор Сензор за чисто изображение Заключване на огледалото за почистване Изображение Отстраняване на прах Ref Photo Pixel Mapping Коментар на изображението Информация за авторските права Опции за звуков сигнал Докоснете Управлява HDMI Данни за местоположение Опции за безжично дистанционно (WR). Задайте дистанционен (WR) Fn бутон Самолетен режим Свържете се със смарт устройство Свържете се с компютър Безжичен предавател (WT-7) Маркировка за съответствие Информация за батерията Заключване за освобождаване на празен слот Запазване/зареждане на настройките на менюто Нулирайте всички настройки Версия на фърмуера