Изаберите b (аутоматски) режим за једноставно „усмери и сними“ фотографију. Фотографије се могу урамити у тражило (фотографија помоћу тражила) или у монитор (фотографија уживо).

Уоквиривање фотографија у тражилу (фотографија из тражила)

 1. Притиском на дугме за закључавање бирача режима на врху камере, окрените точкић за избор режима рада на b .
 2. Припремите камеру.

  Држећи рукохват у десној руци и држећи тело камере или објектив левом, прислоните лактове на бочне стране груди.

 3. Урамите фотографију.
  • Кадрирајте фотографију у тражилу.

  • Поставите главни објекат у заграде АФ-области.

 4. Притисните окидач до пола да бисте фокусирали.
  • Индикатор фокуса ( I ) ће се појавити у тражилу када се операција фокусирања заврши.

   Приказ тражила

   Опис

   (стабилно)

   Предмет је у фокусу.

   (стабилно)

   Тачка фокуса је испред субјекта.

   (стабилно)

   Тачка фокуса је иза субјекта.

   (трепери)

   Камера не може да фокусира користећи аутофокус.

  • Активна тачка фокуса је приказана у тражилу.

 5. Глатко притисните окидач до краја да бисте снимили фотографију.

  Лампица приступа меморијској картици ће светлети док се фотографија снима. Немојте вадити меморијску картицу или уклањати или искључивати извор напајања све док се лампица не угаси и док се снимање не заврши .

Тајмер приправности (фотографија тражилом)

Камера користи тајмер у режиму мировања да би се смањио трошење батерије. Тајмер се покреће када се окидач притисне до пола и истиче ако се ниједна операција не изврши око 6 секунди. Екран тражила и неки индикатори на контролној табли се искључују када тајмер истекне. Да бисте поново покренули тајмер и вратили екране, притисните окидач до пола други пут. Дужина времена пре него што тајмер у режиму мировања истекне може се подесити коришћењем Цустом Сеттинг ц2 [ Стандби тимер ].

Тајмер приправности укључен

Тајмер мировања искључен

Уоквиривање фотографија на монитору (приказ уживо)

 1. Притиском на дугме за закључавање бирача режима на врху камере, окрените точкић за избор режима рада на b .
 2. Окрените бирач приказа уживо на C (фотографија уживо).
 3. Притисните дугме a .

  Огледало ће бити подигнуто и приказ уживо ће почети. Тражило ће се затамнити и поглед кроз сочиво ће бити приказан на монитору.

 4. Припремите камеру.

  Чврсто држите рукохват у десној руци, а левом држите тело камере или објектив.

 5. Урамите фотографију.
  • Поставите објекат близу центра кадра.

  • По подразумеваним подешавањима, камера аутоматски детектује портретне субјекте и поставља тачку фокуса на њихова лица или очи.

 6. Притисните окидач до пола да бисте фокусирали.

  Ако камера може да фокусира, тачка фокуса ће бити приказана зелено. Ако камера не може да фокусира, на пример зато што је субјекат преблизу камери, поље фокуса ће трептати црвено.

 7. Притисните дугме окидача до краја да бисте снимили фотографију.

  Монитор се искључује током снимања.

 8. Притисните a а да бисте изашли из приказа уживо.
Снимање у приказу уживо
 • Иако ови ефекти нису видљиви на коначним сликама, током приказа уживо можете приметити да:

  • Покретни објекти на екрану изгледају изобличени (појединачни субјекти као што су возови или аутомобили који се крећу великом брзином кроз оквир могу бити изобличени или цео кадар може изгледати изобличен када се камера помера хоризонтално)

  • На дисплеју су присутне неравне ивице, ивице у боји, моире и светле тачке

  • Светли делови или траке се могу појавити у сценама осветљеним трепћућим знаковима и другим испрекиданим изворима светлости или када је субјекат накратко осветљен стробоскопом или другим светлим, тренутним извором светлости

 • Треперење и траке видљиве на монитору под флуоресцентним лампама, лампама са живином паром или натријумовим сијалицама могу се смањити коришћењем ставке [ Смањење треперења ] у менију снимања филма, иако и даље могу бити видљиве на фотографијама снимљеним при одређеним брзинама затварача.

 • Да бисте спречили да светлост која улази кроз тражило омета фотографије или експозицију, препоручујемо да покријете тражило испорученим поклопцем окулара ( Цовер тхе Виевфиндер ).

 • Када снимате у приказу уживо, избегавајте да усмеравате камеру ка сунцу или другим изворима јаког светла. Непоштовање ове мере опреза може довести до оштећења унутрашњих кола камере.

 • Без обзира на опцију изабрану за Цустом Сеттинг ц2 [ Стандби тимер ], тајмер стања приправности неће истећи током приказа уживо.

Дисплеј одбројавања

Одбројавање ће се појавити у горњем левом углу екрана отприлике 30 с пре него што се приказ уживо заврши аутоматски.

 • Ако је тајмер покренут прилагођеном поставком ц4 [ Одлагање искључивања монитора ], одбројавање ће бити приказано црном бојом почевши од 30 с пре истека тајмера, а прелази у црвено када преостане само 5 с. Ако је [ Без ограничења ] изабрано за [ Одлагање искључивања монитора ] > [ Приказ уживо ], камера може ипак прекинути приказ уживо по потреби да заштити своја унутрашња кола од високих температура и слично.

 • Одбројавање ће бити приказано црвеном бојом почевши од 30 с пре него што се камера искључи да би заштитила своја унутрашња кола. У зависности од услова снимања, тајмер се може појавити одмах када се изабере приказ уживо.

Преглед експозиције (Лв)

Када је [ Укључено ] изабрано за прилагођену поставку д9 [ Преглед експозиције (Лв) ], експозиција се може прегледати на монитору током снимања слике уживо. Ово може бити корисно када користите компензацију експозиције или снимате у режиму М.

Додирните контроле

Контроле на додир се могу користити уместо окидача за фокусирање и снимање слика током снимања уживо ( Контроле додиром ).