Користите дугме S ( Q ) да бисте подесили осетљивост камере на светлост (ИСО осетљивост). Што је већа ИСО осетљивост, мање светла је потребно за експозицију, што омогућава веће брзине затварача или мање отворе бленде. Такође имате опцију да омогућите аутоматску контролу ИСО осетљивости, која аутоматски прилагођава осетљивост ако се оптимална експозиција не може постићи при подешавању које је изабрао корисник.

Подешавање ИСО осетљивости

Држите дугме S ( Q ) и ротирајте главни командни точкић.

  • Бирајте између вредности од ИСО 100 до 51200. Доступна су и подешавања од око 0,3 до 1 ЕВ испод ИСО 100 и 0,3 до 2 ЕВ изнад ИСО 51200.

  • Поред подешавања од ИСО 100 до 51200, b и сви ЕФЦТ режими осим j такође нуде X ([ Ауто ]) опцију. Када се изабере X , фотоапарат аутоматски подешава ИСО осетљивост.

Висока ИСО осетљивост

Што је већа ИСО осетљивост, мање светла је потребно за експозицију, што омогућава снимање слика када је осветљење лоше и помаже у спречавању замућења када је субјекат у покрету. Имајте на уму, међутим, да што је већа осетљивост, већа је вероватноћа да ће на слику утицати „шум“ у облику насумично распоређених светлих пиксела, магле или линија.

Омогућавање аутоматске контроле ИСО осетљивости

У режимима П , С , А и М , можете држати дугме S ( Q ) и ротирати подкомандни точкић да изаберете да ли ће фотоапарат аутоматски подесити ИСО осетљивост ако се жељена експозиција не може постићи на вредности коју је изабрао корисник.

  • Када је омогућена аутоматска контрола ИСО осетљивости, ИСО АУТО индикатори ће се појавити на контролној табли и тражилу. Када ови индикатори светле (не трепћу), слике ће се снимати на осетљивости изабраној за [ ИСО осетљивост ]. Када се осетљивост промени од вредности коју је изабрао корисник, ИСО АУТО индикатори ће трептати и измењена вредност ће бити приказана на дисплејима.

Максимална осетљивост

У режимима П , С , А и М , можете да изаберете горњу границу за аутоматску контролу ИСО осетљивости како бисте спречили да ИСО осетљивост буде превисоко подигнута. Максимална ИСО осетљивост се може изабрати помоћу ставке [ Подешавања ИСО осетљивости ] > [ Аутоматска контрола ИСО осетљивости ] > [ Максимална осетљивост ] у менију за фотографисање.