Koristite S ( Q ) da podesite osetljivost kamere na svetlost (ISO osetljivost). Što je veća ISO osjetljivost, manje svjetla je potrebno za ekspoziciju, što omogućava veće brzine zatvarača ili manje otvore blende. Takođe imate opciju da omogućite automatsku kontrolu ISO osetljivosti, koja automatski podešava osetljivost ako se optimalna ekspozicija ne može postići na postavci koju je izabrao korisnik.

Podešavanje ISO osetljivosti

Držite S ( Q ) i rotirajte glavni komandni točkić.

  • Birajte između vrijednosti od ISO 100 do 51200. Postavke od oko 0,3 do 1 EV ispod ISO 100 i 0,3 do 2 EV iznad ISO 51200 su također dostupne.

  • Pored podešavanja od ISO 100 do 51200, b i svi EFCT režimi osim j takođe nude X ([ Auto ]) opciju. Kada X , fotoaparat automatski prilagođava ISO osjetljivost.

Visoka ISO osetljivost

Što je veća ISO osetljivost, manje svetla je potrebno za ekspoziciju, što omogućava snimanje slika kada je osvetljenje slabo i pomaže u sprečavanju zamućenja kada je objekat u pokretu. Međutim, imajte na umu da što je veća osetljivost, veća je verovatnoća da će na sliku uticati „šum“ u obliku nasumično raspoređenih svetlih piksela, magle ili linija.

Omogućavanje automatske kontrole ISO osetljivosti

U režimima P , S , A i M , možete držati S ( Q ) i rotirati podkomandni točkić da odaberete da li će fotoaparat automatski podesiti ISO osetljivost ako se željena ekspozicija ne može postići na vrednosti koju je izabrao korisnik.

  • Kada je omogućena automatska kontrola ISO osetljivosti, ISO AUTO indikatori će se pojaviti na kontrolnoj tabli i tražilu. Kada ovi indikatori svetle (ne trepću), slike će se snimati na osetljivosti odabranoj za [ ISO sensitivity ]. Kada se osetljivost promeni od vrednosti koju je izabrao korisnik, ISO AUTO indikatori će treptati i izmenjena vrednost će biti prikazana na displejima.

Maksimalna osjetljivost

U režimima P , S , A i M , možete odabrati gornju granicu za automatsku kontrolu ISO osjetljivosti kako biste spriječili previsoko podizanje ISO osjetljivosti. Maksimalna ISO osetljivost se može izabrati pomoću stavke [Postavke ISO osetljivosti ] > [ Automatska kontrola ISO osetljivosti ] > [ Maksimalna osetljivost ] u meniju snimanja fotografija.