ИСО осетљивост

Осетљивост камере на светлост може се подесити према количини светла на располагању. Бирајте између подешавања у распону од ИСО 100 и ИСО 51200. Подешавања од око 0,3 до 1 ЕВ испод ИСО 100 и 0,3 до 2 ЕВ изнад ИСО 51200 су такође доступна за посебне ситуације. Што је већа ИСО осетљивост, мање светла је потребно за експозицију, што омогућава веће брзине затварача или мање отворе бленде.

Подешавање ИСО осетљивости

Држите дугме S ( Q ) и ротирајте главни командни точкић.

 • Изабрана опција је приказана на контролној табли и тражилу.

 • b и сви ЕФЦТ режими осим j такође нуде ИСО осетљивост од X ([ Ауто ]). Када се изабере X , фотоапарат аутоматски подешава ИСО осетљивост.

 • Подразумевано, промене се врше у корацима од 1/3 ЕВ . Величина корака се може променити коришћењем прилагођене поставке б1 [ ЕВ кораци за контролу експозиције ].

Опција менија за фотографисање [ Подешавања ИСО осетљивости ].

ИСО осетљивост се такође може подесити помоћу [ Подешавања ИСО осетљивости ] у менију снимања фотографија.

Висока ИСО осетљивост

Што је већа ИСО осетљивост, мање светла је потребно за експозицију, што омогућава снимање слика када је осветљење лоше и помаже у спречавању замућења када је субјекат у покрету. Имајте на уму, међутим, да што је већа осетљивост, већа је вероватноћа да ће на слику утицати „шум“ у облику насумично распоређених светлих пиксела, магле или линија.

 • „Бука“ се може смањити омогућавањем високог ИСО смањења шума. Смањење шума при високом ИСО може се омогућити коришћењем [ Хигх ИСО НР ] ставки у менијима за снимање фотографија и филмова.

Хи 0,3–Хи 2

Поставка [ Хи 0,3 ] одговара ИСО осетљивости приближно 0,3 ЕВ вишој од ИСО 51200 (ИСО 64000) и [ Хи 2,0 ] ИСО осетљивости приближно 2 ЕВ вишој (ИСО 204800). Имајте на уму да су слике снимљене на овим подешавањима посебно склоне „шуму“ у облику насумично распоређених светлих пиксела, магле или линија.

Ло 0,3–Ниж 1

Подешавања [ Ло 0.3 ] до [ Ло 1.0 ] одговарају ИСО осетљивости 0.3–1 ЕВ испод ИСО 100 (ИСО 80–50 еквивалент). Користите за веће отворе бленде или мање брзине затварача када је осветљење јако. Истакнути делови могу бити преекспонирани. У већини случајева препоручује се ИСО осетљивост од ИСО [ 100 ] или више.

Аутоматска контрола ИСО осетљивости

Аутоматска контрола ИСО осетљивости аутоматски прилагођава ИСО осетљивост ако се не може постићи оптимална експозиција на вредности коју је изабрао корисник у режимима П , С , А и М.

Омогућавање аутоматске контроле ИСО осетљивости

 1. Изаберите [ Поставке ИСО осетљивости ] у менију за снимање фотографија, означите [ Ауто ИСО сенситивити цонтрол ] и притисните 2 .
 2. Изаберите [ Он ].
  • Означите [ Он ] и притисните J да бисте омогућили аутоматску контролу ИСО осетљивости. Ако се користи блиц, ИСО осетљивост ће бити подешена на одговарајући начин.

  • Ако је изабрано [ Офф ], осетљивост ће остати фиксна на вредности коју је изабрао корисник.

 3. Подесите подешавања.

  • Подесите аутоматску контролу ИСО осетљивости.

   Опција

   Опис

   [ Максимална осетљивост ]

   Да бисте спречили да ИСО осетљивост буде превисоко подигнута, можете да изаберете горњу границу за контролу ИСО осетљивости; изаберите неку од вредности од ИСО 200 до Хи 2. Минимална вредност која ће бити изабрана коришћењем аутоматске контроле ИСО осетљивости је ИСО 100.

   [ Максимална осетљивост са c ]

   Одаберите максималну ИСО осетљивост за фотографије са блицем; опције се крећу од ИСО 200 до Хи 2. Одабиром [ Исто као без блица ] поставља се максимална ИСО осетљивост за фотографију са блицем на вредност која је тренутно изабрана за [ Максимална осетљивост ].

   [ Минимална брзина затварача ]

   У режимима П и А , аутоматска контрола ИСО осетљивости ступа на снагу само ако брзина затварача потребна за оптималну експозицију падне испод ове вредности; изаберите између подешавања од 1 / 4000 с до 30 с. Ако је [ Ауто ] изабрано, камера ће изабрати минималну брзину затварача на основу жижне даљине објектива (само ЦПУ сочива). На пример, камера ће аутоматски изабрати веће минималне брзине затварача како би спречила замућење изазвано подрхтавањем фотоапарата када је причвршћен дугачки објектив.

   • Да бисте видели опције аутоматског избора брзине затварача, означите [ Ауто ] и притисните 2 . Аутоматски избор брзине затварача се може фино подесити одабиром бржег или споријег минимума. Бржа подешавања се могу користити за смањење замућења при фотографисању објеката који се брзо крећу.

   • Брзине затварача могу пасти испод изабраног минимума ако се оптимална експозиција не може постићи при ИСО осетљивости изабраној за [ Максимална осетљивост ].

  • Притисните J да сачувате промене.

Када је [ Он ] изабрано за [ Ауто ИСО сенситивити цонтрол ], ИСО АУТО индикатори ће се појавити на контролној табли и тражилу. Када ови индикатори светле (не трепћу), слике ће се снимати на осетљивости изабраној за [ ИСО осетљивост ]. Када се осетљивост промени од вредности коју је изабрао корисник, ИСО АУТО индикатори ће трептати и измењена вредност ће бити приказана на дисплејима.

Аутоматска контрола ИСО осетљивости
 • Ако је вредност која је тренутно изабрана за [ ИСО осетљивост ] већа од оне изабране за [ Максимална осетљивост ], вредност изабрана за [ ИСО осетљивост ] ће служити као горња граница за аутоматску контролу ИСО осетљивости.

 • Током фотографисања са блицем, брзина затварача је ограничена на опсег дефинисан вредностима изабраним за прилагођена подешавања е1 [ брзина синхронизације блица ] и е2 [ брзина затварача блица ]. Ако вредност изабрана за [ Минимална брзина затварача ] није у овом опсегу, вредност изабрана за прилагођену поставку е2 [ Брзина затварача блица ] постаје ефективна минимална брзина затварача.

 • Ако се користи објектив без ЦПУ-а без података о објективу, минимална брзина затварача ће бити фиксирана на 1/30 с.

 • Ако је прикључен опциони блиц, ИСО осетљивост се може аутоматски повећати када се користи аутоматска контрола ИСО осетљивости у комбинацији са режимима успорене синхронизације блица, што може спречити камеру да бира мале брзине затварача ( Коришћење блица на камери , Режими блица ).

Укључивање или искључивање аутоматске контроле ИСО осетљивости

Можете да укључите или искључите [ Ауто ИСО сенситивити цонтрол ] притиском на дугме S ( Q ) и ротирањем подкомандног точкића ( Омогућавање аутоматске контроле ИСО осетљивости ).