ISO osetljivost

Osetljivost kamere na svetlost može se podesiti prema količini svetla na raspolaganju. Birajte između postavki koje se kreću od ISO 100 i ISO 51200. Postavke od oko 0,3 do 1 EV ispod ISO 100 i 0,3 do 2 EV iznad ISO 51200 također su dostupne za posebne situacije. Što je veća ISO osjetljivost, manje svjetla je potrebno za ekspoziciju, što omogućava veće brzine zatvarača ili manje otvore blende.

Podešavanje ISO osetljivosti

Držite S ( Q ) i rotirajte glavni komandni točkić.

 • Odabrana opcija je prikazana na kontrolnoj tabli i tražilu.

 • b i svi EFCT režimi osim j takođe nude ISO osetljivost od X ([ Auto ]). Kada X , fotoaparat automatski prilagođava ISO osjetljivost.

 • Po defaultu, promjene su napravljene u koracima od 1/3 EV. Veličina koraka se može promeniti korišćenjem prilagođene postavke b1 [ EV koraci za kontrolu ekspozicije ].

Opcija menija snimanja fotografija [ Postavke ISO osjetljivosti ].

ISO osetljivost se takođe može podesiti pomoću stavke [ ISO sensitivity settings ] u meniju snimanja fotografija.

Visoka ISO osetljivost

Što je veća ISO osetljivost, manje svetla je potrebno za ekspoziciju, što omogućava snimanje slika kada je osvetljenje slabo i pomaže u sprečavanju zamućenja kada je objekat u pokretu. Međutim, imajte na umu da što je veća osetljivost, veća je verovatnoća da će na sliku uticati „šum“ u obliku nasumično raspoređenih svetlih piksela, magle ili linija.

 • „Buka“ se može smanjiti omogućavanjem visoke ISO redukcije šuma. Visoko ISO smanjenje šuma može se omogućiti korišćenjem stavki [ High ISO NR ] u menijima za snimanje fotografija i filmova.

Hi 0,3–Hi 2

Postavka [ Hi 0,3 ] odgovara ISO osjetljivosti približno 0,3 EV višoj od ISO 51200 (ISO 64000) i [ Hi 2,0 ] ISO osjetljivosti približno 2 EV višoj (ISO 204800). Imajte na umu da su slike snimljene na ovim postavkama posebno sklone "šumu" u obliku nasumično raspoređenih svijetlih piksela, magle ili linija.

Najniža 0,3–Niž. 1

Postavke [ Lo 0.3 ] do [ Lo 1.0 ] odgovaraju ISO osjetljivosti 0.3–1 EV ispod ISO 100 (ISO 80–50 ekvivalent). Koristite za veće otvore blende ili manje brzine zatvarača kada je osvetljenje jako. Istaknuti dijelovi mogu biti preeksponirani. U većini slučajeva preporučuje se ISO osjetljivost od ISO [ 100 ] ili više.

Automatska kontrola ISO osetljivosti

Automatska kontrola ISO osjetljivosti automatski prilagođava ISO osjetljivost ako se ne može postići optimalna ekspozicija na vrijednosti koju je odabrao korisnik u P , S , A i M načinima.

Omogućavanje automatske kontrole ISO osetljivosti

 1. Izaberite [ ISO sensitivity settings ] u meniju snimanja fotografija, označite [ Auto ISO sensitivity control ] i pritisnite 2 .
 2. Odaberite [ On ].
  • Označite [ On ] i pritisnite J da omogućite automatsku kontrolu ISO osjetljivosti. Ako se koristi blic, ISO osetljivost će se podesiti na odgovarajući način.

  • Ako je odabrano [ Off ], osjetljivost će ostati fiksna na vrijednosti koju je izabrao korisnik.

 3. Podesite postavke.

  • Podesite automatske postavke kontrole ISO osjetljivosti.

   Opcija

   Opis

   [ Maksimalna osjetljivost ]

   Da biste sprečili da ISO osetljivost bude previsoko podignuta, možete da izaberete gornju granicu za kontrolu ISO osetljivosti; odaberite između vrijednosti od ISO 200 do Hi 2. Minimalna vrijednost koja će biti odabrana korištenjem automatske kontrole ISO osjetljivosti je ISO 100.

   [ Maksimalna osjetljivost sa c ]

   Odaberite maksimalnu ISO osjetljivost za fotografije s bljeskom; opcije se kreću od ISO 200 do Hi 2. Odabirom [ Isto kao bez blica ] postavlja se maksimalna ISO osjetljivost za fotografije s bljeskom na vrijednost trenutno odabranu za [ Maksimalna osjetljivost ].

   [ Minimalna brzina zatvarača ]

   U režimima P i A , automatska kontrola ISO osetljivosti stupa na snagu samo ako brzina zatvarača potrebna za optimalnu ekspoziciju padne ispod ove vrednosti; birajte između postavki od 1 / 4000 s do 30 s. Ako je odabrano [ Auto ], fotoaparat će odabrati minimalnu brzinu zatvarača na osnovu žižne daljine objektiva (samo CPU objektivi). Na primjer, kamera će automatski odabrati veće minimalne brzine zatvarača kako bi spriječila zamućenje uzrokovano podrhtavanjem fotoaparata kada se stavi dugačak objektiv.

   • Da vidite opcije automatskog odabira brzine zatvarača, označite [ Auto ] i pritisnite 2 . Automatski odabir brzine zatvarača može se fino podesiti odabirom bržeg ili sporijeg minimuma. Brže postavke se mogu koristiti za smanjenje zamućenja pri fotografisanju objekata koji se brzo kreću.

   • Brzine zatvarača mogu pasti ispod odabranog minimuma ako se optimalna ekspozicija ne može postići pri ISO osjetljivosti odabranoj za [ Maksimalna osjetljivost ].

  • Pritisnite J da sačuvate promene.

Kada je [ On ] odabrano za [ Auto ISO sensitivity control ], ISO AUTO indikatori će se pojaviti na kontrolnoj tabli i tražilu. Kada ovi indikatori svetle (ne trepću), slike će se snimati na osetljivosti odabranoj za [ ISO sensitivity ]. Kada se osetljivost promeni od vrednosti koju je izabrao korisnik, ISO AUTO indikatori će treptati i izmenjena vrednost će biti prikazana na displejima.

Automatska kontrola ISO osetljivosti
 • Ako je vrijednost koja je trenutno odabrana za [ ISO sensitivity ] viša od one koja je izabrana za [ Maximum sensitivity ], vrijednost odabrana za [ ISO sensitivity ] će služiti kao gornja granica za automatsku kontrolu ISO osjetljivosti.

 • Tokom fotografisanja sa blicem, brzina zatvarača je ograničena na opseg definisan vrednostima izabranim za prilagođene postavke e1 [ brzina sinhronizacije blica ] i e2 [ brzina zatvarača blica ]. Ako vrijednost odabrana za [ Minimalna brzina zatvarača ] nije u ovom opsegu, vrijednost odabrana za prilagođenu postavku e2 [ Brzina zatvarača blica ] postaje efektivna minimalna brzina zatvarača.

 • Ako je ne-CPU objektiv koristi bez podataka objektiva, brzina zatvarača minimum će biti fiksna pri 1/30 s.

 • Ako je priključena opciona blic, ISO osetljivost se može automatski povećati kada se koristi automatska kontrola ISO osetljivosti u kombinaciji sa režimima sporog sinhronizovanja blica, što može sprečiti fotoaparat da izabere male brzine zatvarača ( Koristeći blic na kameri , Režimi blica ).

Uključivanje ili isključivanje automatske kontrole ISO osetljivosti

Možete uključiti ili isključiti [ Auto ISO sensitivity control ] pritiskom na S ( Q ) i rotiranjem podkomandnog točkića ( Omogućavanje automatske kontrole ISO osetljivosti ).