Избор режима фокуса

Окрените бирач режима фокуса на АФ да бисте изабрали аутофокус или на М да бисте изабрали ручни фокус.

Током фотографисања тражилом, камера фокусира користећи 51 тачку фокуса.

Аутофоцус Моде

Одаберите начин на који се камера фокусира у режиму аутофокуса.

Виевфиндер Пхотограпхи

Опција

Опис

АФ‑А

[ Аутоматски прекидач АФ режима ]

Камера користи АФ-С када фотографише непокретне субјекте и АФ-Ц када фотографише субјекте који су у покрету.

АФ‑С

[ Појединачни АФ ]

За стационарне предмете. Фокус се закључава када се окидач притисне до пола. Под подразумеваним подешавањима, затварач се може отпустити само када је приказан индикатор фокуса ( I ) ( приоритет фокуса ).

АФ‑Ц

[ Континуирани АФ ]

За покретне субјекте. Камера непрекидно фокусира док је окидач притиснут до пола; ако се субјект помери, камера ће укључити предиктивно праћење фокуса како би предвидела коначну удаљеност до субјекта и прилагодила фокус по потреби. По подразумеваним подешавањима, затварач се може отпустити без обзира да ли је субјекат у фокусу или не ( приоритет отпуштања ).

Предиктивно праћење фокуса

Ако је АФ-Ц изабран за АФ режим, или ако је изабран АФ-А и камера снима користећи АФ-Ц , камера ће покренути предиктивно праћење фокуса ако се субјекат помери ка или удаљи од камере док је дугме окидача се притисне до пола или се притисне дугме АФ‑ОН . Ово омогућава камери да прати фокус док покушава да предвиди где ће се објекат налазити када се окидач пусти.

Ливе Виев Пхотограпхи

Опција

Опис

АФ‑А

[ Аутоматски прекидач АФ режима ]

Камера аутоматски бира АФ‑С када објекат мирује и АФ‑Ц када је објекат у покрету.

 • Ова опција је доступна само током фотографисања.

АФ‑С

[ Појединачни АФ ]

За стационарне предмете. Притисните окидач до пола да бисте фокусирали. Ако камера може да фокусира, тачка фокуса ће се променити из црвене у зелену; фокус ће се закључати док је окидач притиснут до пола. Ако камера не успе да фокусира, тачка фокуса ће трептати црвено.

 • Под подразумеваним подешавањима, затварач се може отпустити само ако је камера у стању да фокусира (приоритет фокуса).

АФ‑Ц

[ Континуирани АФ ]

За покретне субјекте. Камера непрекидно фокусира док је окидач притиснут до пола; ако се субјект помери, камера ће предвидети коначну удаљеност до субјекта и подесити фокус по потреби.

 • Под подразумеваним подешавањима, затварач се може отпустити без обзира да ли је субјекат у фокусу (приоритет отпуштања).

АФ‑Ф

[ АФ са пуним радним временом ]

Камера непрекидно прилагођава фокус као одговор на кретање субјекта или промене у композицији. Када се окидач притисне до пола, тачка фокуса ће се променити из црвене у зелену и фокус ће се закључати.

 • Ова опција је доступна само током снимања.

Избор режима аутофокуса

Да бисте изабрали режим аутофокуса, држите дугме АФ‑режима и ротирајте главни командни точкић.

 • Током фотографисања помоћу тражила, изабрани АФ режим се приказује на контролној табли и тражилу.

 • Током фотографисања и снимања у живом приказу, изабрани АФ режим се приказује на монитору.

Режим АФ‑области

Одаберите како камера бира тачку фокуса за аутофокус.

Виевфиндер Пхотограпхи

Опција

Опис

[ АФ у једној тачки ]

Изаберите тачку фокуса ( Избор тачке фокуса ); камера ће фокусирати само објекат у изабраној тачки фокуса. Користите са непокретним субјектима.

[ АФ динамичког подручја (9 поена) ]/[ АФ динамичког подручја (21 поен) ]/ [ АФ динамичког подручја (51 поен) ]

Изаберите тачку фокуса. У режимима фокуса АФ‑А и АФ‑Ц , камера ће фокусирати на основу информација из околних тачака фокуса ако субјект накратко напусти изабрану тачку. Број тачака фокуса варира у зависности од изабраног режима:

 • [ Динамиц-ареа АФ (9 тачака) ]: Одаберите када имате времена за кадрирање фотографије или када фотографишете субјекте који се крећу предвидљиво (нпр. тркачи или тркачки аутомобили на стази).

 • [ Динамиц-ареа АФ (21 поен) ]: Одаберите када фотографишете субјекте који се непредвидиво крећу (нпр. играчи на фудбалској утакмици).

 • [ Динамиц-ареа АФ (51 поинт) ]: Одаберите када фотографишете субјекте који се брзо крећу и не могу се лако кадрирати у тражилу (нпр. птице).

[ 3Д праћење ]

Изаберите тачку фокуса. Док је окидач притиснут до пола у АФ‑А и АФ‑Ц режимима фокуса, камера ће користити свих 51 тачака фокуса да прати субјекте који напуштају изабрану тачку и бира нове тачке по потреби.

 • Користите за брзо компоновање слика са субјектима који се нестално померају са једне на другу страну (нпр. тенисери).

 • Ако субјект напусти тражило, уклоните прст са окидача и поново компонујте фотографију са субјектом у изабраној тачки фокуса.

[ Групно подручје АФ ]

Камера се фокусира користећи групу тачака фокуса које је изабрао корисник, смањујући ризик да камера фокусира позадину уместо главног субјекта.

 • Користите за снимке или фотографије покретних субјеката које је тешко кадрирати помоћу опције [ АФ у једној тачки ].

 • Препознавање лица је омогућено. Камера даје приоритет свим откривеним лицима.

[ Ауто-ареа АФ ]

Камера аутоматски детектује објекат и бира тачку фокуса.

 • Ако детектује лице, камера ће дати приоритет субјекту портрета (АФ са детекцијом лица). Ово вам омогућава да се концентришете на композицију и изразе лица чак и ако је ваш субјект у покрету ( АФ са детекцијом лица/ока ).

 • Користите у случајевима када немате времена да сами изаберете тачку фокуса, за портрете или снимке и друге хитне фотографије.

 • Када је АФ-С изабран за режим аутофокуса, активне тачке фокуса су накратко истакнуте након што фотоапарат фокусира. Када је изабран АФ-Ц , или када је изабран АФ-А и фотографије се снимају помоћу АФ-Ц , приказује се само главна тачка фокуса.

Режим АФ‑области

Режим АФ-ареа је приказан на контролној табли и тражилу.

Режим АФ-подручја

Контролна табла

Тражило

Приказ тачке фокуса тражила (током избора)

[ АФ у једној тачки ]

[ АФ динамичке области (9 поена) ] *

[ АФ динамичке области (21 поен) ] *

[ АФ динамичког подручја (51 поен) ] *

[ 3Д праћење ]

[ Групно-област АФ ]

[ Ауто-ареа АФ ]

 • У тражилу се приказује само активна тачка фокуса. Преостале тачке фокуса пружају информације које помажу у раду фокуса.

3Д-праћење

Када је [ 3Д-трацкинг ] изабрано за режим АФ области, фотоапарат чува боје у области која окружује тачку фокуса у тренутку када је окидач притиснут до пола. Сходно томе, 3Д праћење можда неће дати жељене резултате са субјектима који су по боји сличне позадини или који заузимају веома малу површину кадра.

Брзи избор тачке фокуса

За бржи избор тачке фокуса, изаберите [ Свака друга тачка ] за прилагођено подешавање а6 [ Користи се фокусне тачке ] да бисте користили само четвртину доступних тачака фокуса.

АФ‑С/АФ‑И телеконвертори

Ако је [ 3Д-трацкинг ] или [ Ауто-ареа АФ ] изабран за режим АФ-ареа када се користи АФ-С/АФ-И телеконвертер, [ Сингле-поинт АФ ] ће аутоматски бити изабран на комбинованим отворима бленде споријим од ф/ 5.6.

Ливе Виев Пхотограпхи

Опција

Опис

3

[ Пинпоинт АФ ]

Препоручује се за снимке који укључују статичне субјекте, као што су зграде, фотографије производа у студију или крупни планови. Користите за прецизан фокус на изабраном месту у кадру мањем од тачке фокуса за [ АФ у једној тачки ]. Ова опција је доступна само када је АФ‑С изабран за АФ режим током фотографисања. Фокусирање може бити спорије него са [ АФ у једној тачки ].

d

[ АФ у једној тачки ]

Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник. Користите са непокретним субјектима.

f

[ АФ широког подручја (С) ]

Што се тиче [ АФ у једној тачки ], осим што се камера фокусира на ширу област, области фокуса за [ Широки АФ (Л) ] су веће од оних за [ Широки АФ (С) ]. Користите за снимке или фотографије покретних субјеката које је тешко кадрирати помоћу [ Сингле-поинт АФ ], или током снимања филма за глатко фокусирање приликом прављења померања или нагињања или снимања објеката у покрету. Ако изабрана фокусна област садржи субјекте на различитим удаљеностима од камере, камера ће доделити приоритет најближем субјекту.

g

[ АФ широког подручја (Л) ]

e

[ Динамиц-ареа АФ ]

Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник. Ако субјект накратко напусти изабрану тачку, камера ће фокусирати на основу информација из околних тачака фокуса.

 • Користите за фотографије спортиста и других активних субјеката које је тешко кадрирати помоћу [ Сингле-поинт АФ ].

 • Ова опција је доступна само када је АФ‑А или АФ‑Ц изабран за режим аутофокуса током фотографисања.

h

[ Ауто-ареа АФ ]

Камера аутоматски детектује субјекат и бира област фокуса.

 • Користите у случајевима када немате времена да сами изаберете тачку фокуса, за портрете или за снимке и друге хитне фотографије.

 • Ако се детектује портретни субјекат током снимања слике уживо, око лица субјекта ће се појавити жута ивица која означава тачку фокуса. Ако камера детектује очи субјекта, уместо тога ће се појавити жута ивица око ока (АФ са детекцијом лица/ока). Ово вас ослобађа да се концентришете на композицију и израз вашег субјекта када фотографишете активне портрете ( АФ са детекцијом лица/ока ).

 • Праћење предмета ( Субјецт Трацкинг АФ ) се може активирати притиском на дугме J .

Коришћење аутофокуса у приказу уживо
 • Камера можда неће моћи да се фокусира ако:

  • Предмет садржи линије паралелне са дугом ивицом кадра

  • Предмету недостаје контраст

  • Предмет у тачки фокуса садржи области оштрог контраста осветљености

  • Тачка фокуса укључује ноћно осветљење или неонски знак или други извор светлости који мења осветљеност

  • Треперење или траке се појављују под флуоресцентним осветљењем, паром живине, паре натријума или сличним осветљењем

  • Користи се унакрсни (звездасти) филтер или други специјални филтер

  • Субјекат изгледа мањи од тачке фокуса

  • Предметом доминирају правилни геометријски обрасци (нпр. ролетне или низ прозора у небодеру)

  • Субјект се креће

 • Екран може да светли или потамни док камера фокусира.

 • Тачка фокуса може понекад бити приказана зелено када камера не може да фокусира.

 • Користите АФ‑С или АФ‑П објектив. Жељени резултати можда неће бити постигнути са другим сочивима или телеконвертерима.

s : Централна тачка фокуса

У свим режимима АФ-области осим [ Ауто-ареа АФ ], тачка се појављује у тачки фокуса када је у центру кадра.

Брзи избор тачке фокуса

За бржи избор тачке фокуса, изаберите [ Свака друга тачка ] за прилагођено подешавање а6 [ Коришћене тачке фокуса ] да бисте користили само четвртину доступних тачака фокуса (број тачака доступних за [ Пинпоинт АФ ] и [ Виде-ареа АФ ( Л) ] се не мења).

Избор режима АФ‑области

Да бисте изабрали режим АФ-подручја, држите дугме АФ-режима и ротирајте подкомандни точкић.

 • Током фотографисања помоћу тражила, изабрани режим АФ области се приказује на контролној табли и тражилу.

 • Током фотографисања и снимања у живом приказу, изабрани режим АФ области се приказује на монитору.

АФ са детекцијом лица/ока

Када је [ Ауто-ареа АФ ] изабран за режим АФ-ареа, имате опцију да омогућите АФ са детекцијом лица, омогућавајући камери да детектује лица људских портрета. АФ са детекцијом лица/ока, у којем камера детектује и лица и очи, доступан је током сликања уживо. АФ за детекцију лица и очију се може конфигурисати помоћу прилагођене поставке а5 [ Ауто-ареа АФ детекција лица/ока ].

Виевфиндер Пхотограпхи

 • Ако је изабрано [ Детекција лица и очију укључено ] или [ Детекција лица укључено ], камера ће доделити приоритет фокусу лицима свих портретних субјеката које детектује.

 • Ако субјекат скрене поглед након што је детектовано његово лице, тачка фокуса ће се померити да прати његово кретање.

 • Током репродукције, можете да зумирате лице које се користи за фокусирање притиском на дугме J .

Ливе Виев Пхотограпхи

 • Ако је изабрано [ Детекција лица и очију укључено ] и детектује се портретни објекат, око лица субјекта ће се појавити жута ивица која означава тачку фокуса. Ако камера детектује очи субјекта током снимања слике уживо, граница ће се уместо тога приказати око једног или другог ока.

 • Лица откривена када је изабрано [ Детекција лица укључено ] су на сличан начин означена жутим оквиром.

 • Ако је АФ‑С изабран за АФ режим, или ако је изабран АФ-А и фотоапарат снима помоћу АФ-С , тачка фокуса ће постати зелена када камера фокусира.

 • Ако се детектује више од једног портретног субјекта или више ока, иконе e и f ће се појавити на тачки фокуса и моћи ћете да поставите тачку фокуса преко другог лица или ока притиском на 4 или 2 .

 • Ако субјекат скрене поглед након што је детектовано његово лице, тачка фокуса ће се померити да прати његово кретање.

 • Током репродукције, можете да зумирате лице или око који се користе за фокусирање притиском на J .

АФ са детекцијом лица/ока
 • Детекција очију није доступна током снимања филма.

 • Препознавање очију и лица можда неће радити како се очекује ако:

  • лице субјекта заузима веома велики или веома мали део кадра,

  • лице субјекта је превише светло или сувише слабо осветљено,

  • субјект носи наочаре или наочаре за сунце,

  • лице или очи субјекта су заклоњене косом или другим предметима, или

  • субјекат се претерано помера током снимања.

Субјецт Трацкинг АФ

Ако је [ Ауто-ареа АФ ] изабран за режим АФ-ареа током приказа уживо, можете притиснути J да бисте омогућили праћење фокуса. Тачка фокуса ће се променити у циљну мрежу; поставите кончаницу преко мете и притисните дугме АФ‑ОН или поново притисните J да бисте започели праћење. Тачка фокуса ће пратити изабрани субјекат док се креће кроз кадар. Да бисте прекинули праћење, притисните J трећи пут. Да бисте изашли из режима праћења субјекта, притисните дугме W ( Y ).

Субјецт Трацкинг

Камера можда неће моћи да прати субјекте ако се брзо крећу, напусте оквир или су заклоњени другим објектима, видљиво промене величину, боју или осветљеност, или су премали, превелики, превише светли, превише тамни или слично боја или осветљеност позадине.

Избор тачке фокуса

Осим када је [ Ауто-ареа АФ ] изабрано за режим АФ-ареа, тачка фокуса се може изабрати ручно, омогућавајући да се фотографије компонују са субјектом који се налази скоро било где у кадру.

 1. Поништите закључавање селектора фокуса.

  Окрените закључавање селектора фокуса на I

 2. Користите џојстик да изаберете тачку фокуса док је укључен тајмер у режиму мировања.

  • Током фотографисања тражилом, можете бирати између 51 тачке фокуса.

  • Током приказа уживо, тачка фокуса се може поставити било где у кадру.

  • Централна тачка фокуса се може изабрати притиском на J .

  • Закључавање селектора фокуса се може ротирати у закључану ( Л ) позицију након избора како би се спречило да се изабрана тачка фокуса промени када се притисне џојстик.

Закључавање фокуса

Ако ваш субјекат неће бити у изабраној тачки фокуса у коначној композицији, или ако камера не може да фокусира изабрани субјекат, притисните дугме A да бисте закључали фокус на жељеној удаљености пре поновног компоновања снимка ( Закључавање фокуса ).

Постизање добрих резултата са аутофокусом

Камера можда неће моћи да се фокусира под доле наведеним условима, у ком случају отпуштање затварача може бити онемогућено или слике могу бити ван фокуса, што је резултат тога што камера или приказује индикатор фокуса ( I )—или, у приказу уживо, приказује тачку фокуса зеленом бојом—када субјекат није у фокусу. Фокусирајте ручно или користите закључавање фокуса да бисте фокусирали други објекат на истој удаљености.

 • Постоји мали контраст између субјекта и позадине, што може бити случај ако је субјекат фотографисан уз зид без обележја или је позадина исте боје као и субјект.

 • Тачка фокуса садржи објекте на различитим удаљеностима од камере, као што може бити случај ако је субјекат унутар кавеза.

 • Предметом доминирају правилни геометријски обрасци као што су редови прозора у небодеру.

 • Тачка фокуса садржи области оштрог контраста осветљености, што може бити случај ако је субјекат напола у сенци.

 • Позадински објекти изгледају већи од главног субјекта, што може бити случај ако је зграда у кадру иза субјекта.

 • Тема садржи много финих детаља, као што може бити случај када је предмет поље цвећа.

Мануал Фоцус

Ручно фокусирање је доступно за објективе који не подржавају аутофокус (не-АФ NIKKOR објективи) или када аутофокус не даје жељене резултате.

 • АФ сочива : Поставите прекидач режима фокуса на објективу (ако постоји) и бирач режима фокуса камере на М.

 • Објективи са ручним фокусом : Фокусирајте ручно.

Да бисте ручно фокусирали, подесите прстен за фокусирање сочива све док слика приказана на чистом мат пољу у тражилу не буде у фокусу.

АФ објективи

Немојте користити АФ сочива са прекидачем за режим фокуса објектива постављеним на М и бирачем режима фокуса фотоапарата на АФ . Непоштовање ове мере опреза може оштетити камеру или сочиво. Ово се не односи на АФ‑С и АФ‑П сочива, која се могу користити у М режиму без подешавања бирача режима фокуса камере на М .

Електронски даљиномер

Индикатори фокуса ( I ) у тражилу и монитору се могу користити за потврду да ли је објекат у изабраној тачки фокуса у фокусу.

 • Индикатори фокуса ( I ) се приказују када је субјекат у фокусу.

  Индикатор фокуса

  Статус

  (стабилно)

  Предмет је у фокусу.

  (стабилно)

  Тачка фокуса је испред субјекта.

  (стабилно)

  Тачка фокуса је иза субјекта.

  (стабилно)

  Камера не може да фокусира.

 • Имајте на уму да са субјектима наведеним у одељку „Добијање добрих резултата са аутофокусом“ ( Добијање добрих резултата са аутофокусом ), индикатор фокуса ( I ) понекад може бити приказан када субјекат није у фокусу. Потврдите фокус у тражилу пре снимања. Током приказа уживо, фокус можете да проверите тако што ћете зумирати приказ кроз објектив.

 • Препоручује се троножац ако имате проблема са фокусирањем.

АФ‑П сочива

Када се АФ‑П сочиво користи у режиму ручног фокуса, индикатор фокуса ће трептати у тражилу (или у живом приказу, тачка фокуса ће трептати на монитору) да би упозорила да наставак ротирања прстена фокуса у тренутном правац неће довести субјект у фокус.

Ознака жаришне равни и растојање прирубнице-позади

Фокусна удаљеност се мери од ознаке жижне равни ( E ) на кућишту камере, која показује положај жижне равни унутар камере ( q ). Користите ову ознаку када мерите растојање до субјекта за ручно фокусирање или макро фотографију. Растојање између жижне равни и прирубнице за монтажу сочива је познато као „раздаљина прирубнице уназад“ ( w ). На овој камери, растојање од прирубнице је 46,5 мм (1,83 ин.).

Фокус Пеакинг

Ако је изоштравање фокуса омогућено помоћу прилагођене поставке д11 [ Пеакинг хигхлигхтс ], објекти који су у фокусу биће означени контурама у боји које се појављују када се фокус ручно подешава током приказа уживо. Имајте на уму да се вршни светли можда неће приказати ако камера не може да детектује обрисе, у ком случају фокус може да се провери зумирањем погледа кроз сочиво на екрану.