Одаберите режиме АФ и АФ области. АФ режим одређује како камера фокусира у режиму аутофокуса, а режим АФ области како камера бира тачку фокуса за аутофокус.

Избор АФ режима

Држите дугме АФ‑режима и ротирајте главни командни точкић. Доступне опције се разликују у зависности од подешавања камере.

Опција

Опис

АФ‑А

[ Аутоматски прекидач АФ режима ]

Камера користи АФ-С када фотографише непокретне субјекте и АФ-Ц када фотографише субјекте који су у покрету.

 • Ова опција је доступна само током фотографисања.

АФ‑С

[ Појединачни АФ ]

Користите са непокретним субјектима. Фокус се закључава док је окидач притиснут до пола.

АФ‑Ц

[ Континуирани АФ ]

За покретне субјекте. Камера непрекидно прилагођава фокус као одговор на промене у удаљености до субјекта док је окидач притиснут до пола.

АФ‑Ф

[ АФ са пуним радним временом ]

Камера непрекидно прилагођава фокус као одговор на кретање субјекта или промене у композицији. Када се окидач притисне до пола, тачка фокуса ће се променити из црвене у зелену и фокус ће се закључати.

 • Ова опција је доступна само током снимања филма.

Избор режима АФ‑области

Држите дугме АФ‑режима и ротирајте подкомандни точкић. Доступне опције се разликују у зависности од АФ режима.

Виевфиндер Пхотограпхи

Опција

Опис

[ АФ у једној тачки ]

Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник.

 • Користите са непокретним субјектима.

[ АФ динамичког подручја (9 поена) ]/
[ Динамиц-ареа АФ (21 поен) ]/
[ Динамиц-ареа АФ (51 поен) ]

Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник; ако субјект накратко напусти изабрану тачку, камера ће фокусирати на основу информација из околних тачака фокуса. Ова опција је доступна када је АФ‑А или АФ‑Ц изабран за АФ режим.

 • Бирајте за субјекте који се непредвидиво крећу. Што је већи број тачака фокуса, то је шира област која се користи за фокусирање.

[ 3Д праћење ]

Корисник бира тачку фокуса; док је окидач притиснут до пола, камера ће пратити субјекте који напуштају изабрану тачку фокуса и по потреби бирати нове тачке фокуса. Ова опција је доступна када је АФ‑А или АФ‑Ц изабран за АФ режим.

 • Користите за субјекте који се нестално крећу са једне на другу страну (нпр. тенисери).

[ Групно-област АФ ]

Камера фокусира користећи групу тачака фокуса које је изабрао корисник. Приоритет се даје лицима која детектује камера, ако их има.

 • Изаберите за снимке, објекте који су у покрету и друге објекте које је тешко фотографисати коришћењем [ АФ у једној тачки ].

[ Ауто-ареа АФ ]

Камера аутоматски детектује објекат и бира тачку фокуса. Ако се детектује лице, камера ће дати приоритет субјекту портрета.

Ливе Виев

Опција

Опис

3

[ Пинпоинт АФ ]

Са површином фокуса мањом од оне која се користи за [ АФ у једној тачки ], прецизан АФ се користи за прецизан фокус на изабраној тачки у кадру.

 • Препоручује се за снимке који укључују статичне субјекте, као што су зграде, фотографије производа у студију и крупни планови.

 • Ова опција је доступна само када је АФ‑С изабран као АФ режим за фотографије.

d

[ АФ у једној тачки ]

Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник.

 • Користите са непокретним субјектима.

f

[ АФ широког подручја (С) ]

Што се тиче [ АФ у једној тачки ], осим што се камера фокусира на шире подручје.

 • Изаберите за снимке, објекте који су у покрету и друге објекте које је тешко фотографисати коришћењем [ АФ у једној тачки ].

g

[ АФ широког подручја (Л) ]

e

[ Динамиц-ареа АФ ]

Камера се фокусира на тачку коју је изабрао корисник. Ако субјект накратко напусти изабрану тачку, камера ће фокусирати на основу информација из околних тачака фокуса.

 • Користите за фотографије спортиста и других активних субјеката које је тешко кадрирати помоћу [ АФ у једној тачки ].

 • Ова опција је доступна само када је АФ‑А или АФ‑Ц изабран као АФ режим за фотографије.

h

[ Ауто-ареа АФ ]

Камера аутоматски детектује субјекат и бира област фокуса.

 • Користите у случајевима када немате времена да сами изаберете тачку фокуса, за портрете или за снимке и друге хитне фотографије.

 • Ако се детектује портретни субјекат током снимања слике уживо, око лица субјекта ће се појавити жута ивица која означава тачку фокуса. Ако камера детектује очи субјекта, уместо тога ће се појавити жута ивица око ока (АФ са детекцијом лица/ока).

Ручни избор тачке фокуса

Када је опција која није [ Ауто-ареа АФ ] изабрана за режим АФ-ареа, можете ручно да изаберете тачку фокуса. Притисните џојстик горе, доле, лево или десно ( 1342 ) или дијагонално да изаберете тачку фокуса.

Закључавање избора фокусне тачке

Одабир тачке фокуса може се закључати окретањем браве селектора фокуса у положај “ Л ”. Избор тачке фокуса се може поново омогућити окретањем браве на I .