Баланс беле

Баланс белог обезбеђује да боја извора светлости не утиче на боје. Аутоматски баланс белог ( 4 ) се препоручује за већину извора светлости. Ако се жељени резултати не могу постићи са аутоматским балансом белог, изаберите опцију са листе испод или користите унапред подешени баланс белог.

 • У режимима који нису П , С , А и М , камера аутоматски подешава баланс белог према сцени.

Опција (К * )

Опис

4 [ Ауто ]

Баланс белог се аутоматски подешава за оптималне резултате са већином извора светлости. Када се користи опциони блиц, баланс белог ће се подесити у складу са осветљењем које производи блиц.

i [ Задржи бело (смањи топле боје) ] (3500–8000 К)

Уклоните топлу боју коју производи осветљење са жарном нити.

j [ Задржи укупну атмосферу ] (3500–8000 К)

Делимично сачувати топлу боју боје коју производи осветљење са жарном нити.

k [ Одржавајте топле боје осветљења ] (3500–8000 К)

Сачувајте топлу боју боје коју производи осветљење са жарном нити.

D [ Природно светло аутоматски ] (4500–8000 К)

Када се користи при природном светлу, ова опција производи боје ближе онима које се виде голим оком.

H [ Директна сунчева светлост ] (5200 К)

Користите са субјектима осветљеним директном сунчевом светлошћу.

G [ Облачно ] (6000 К)

Користите на дневном светлу под облачном небом.

M [ нијанса ] (8000 К)

Користите на дневном светлу са субјектима у сенци.

J [ Жаруља ] (3000 К)

Користите под осветљењем са жарном нити.

I [ флуоресцентно ]

Користите под флуоресцентним осветљењем; изаберите тип сијалице према извору светлости.

[ Лампе на натријумској пари ] (2700 К)

[ Топло-бела флуоресцентна ] (3000 К)

[ Бели флуоресцентни ] (3700 К)

[ Хладно-бела флуоресцентна ] (4200 К)

[ Дневно бело флуоресцентно ] (5000 К)

[ Флуоресцентно дневно светло ] (6500 К)

[ Висока темп. жива пара ] (7200 К)

5 [ Фласх ] (5400 К)

Користите са студијским стробоскопским осветљењем и другим великим блицовима.

K [ Одаберите температуру боје ] (2500–10000 К)

Изаберите температуру боје са листе вредности или тако што ћете држати дугме Q / g ( U ) и ротирати подкомандни точкић.

L [ Пресет мануал ]

Измерите баланс белог за субјект или извор светлости (притисните и држите дугме Q / g ( U ) да бисте ушли у режим директног мерења, Пресет Мануал ), копирајте баланс белог са постојеће фотографије или изаберите постојећу вредност држећи дугме Q / g ( U ) и ротирајући подкомандни точкић.

 • Температура боје. Све вредности су приближне и не одражавају фино подешавање (ако је применљиво).

4 ([ Ауто ])

Информације о фотографији за слике снимљене коришћењем аутоматског баланса белог наводе температуру боје коју је изабрала камера у време снимања слике. Ово можете користити као референцу када бирате вредност за [ Цхоосе цолор температуре ].

 • Да бисте видели податке о снимању током репродукције, идите на [ Опције приказа репродукције ] у менију репродукције и изаберите [ Подаци снимања ].

Избор опције за баланс белог

Држите дугме Q / g ( U ) и ротирајте главни командни точкић.

Опције за изабрано подешавање, ако их има, могу се изабрати држањем дугмета Q / g ( U ) и ротирањем подкомандног точкића.

Студијско блиц осветљење

4 ([ Ауто ]) можда неће дати жељене резултате са великим студијским блицовима. Користите унапред подешен баланс белог или подесите баланс белог на 5 ([ Блиц ]) и користите фино подешавање да бисте подесили баланс белог.

Опција [Вхите Баланце].

Баланс белог се такође може подесити преко [ Вхите Баланце ] ставке у менијима за снимање фотографија и филмова.

D ([ Натурал Лигхт Ауто ])

D ([ Аутоматско природно светло ]) можда неће дати жељене резултате под вештачким светлом. Изаберите 4 ([ Ауто ]) или опцију која одговара извору светлости.

Фино подешавање белог баланса

Коришћење дугмади

Ако су координате приказане као што је приказано, можете држати дугме Q / g ( U ) и користити џојстик за фино подешавање баланса белог.

 • Притисните 4 или 2 да фино подесите баланс белог на ћилибарно-плавој оси и 1 или 3 да фино подесите баланс белог на оси зелено-магента.

 • Изабрана поставка ступа на снагу када се отпусти дугме Q / g ( U ).

Коришћење менија

 1. Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, означите жељену опцију и притискајте 2 колико год је потребно да бисте приказали опције финог подешавања.

  За информације о фином подешавању унапред подешеног ручног баланса белог, погледајте „Фино подешавање унапред подешеног ручног баланса белог“ ( Фино подешавање унапред подешеног баланса белог ).

 2. Фино подесите баланс белог.

  • Користите џојстик да поставите курсор на мрежу. Курсор се може померити до шест корака од центра дуж било које од осе А (жута)–Б (плава) и Г (зелена)–М (магента). Изабрана вредност се приказује десно од мреже.

  • Оса А (ћилибар)–Б (плава) одговара температури боје и регулише се у корацима од 0,5. Промена од 1 је еквивалентна приближно 5 миред.

  • Г (зелена)–М (магента) оса има ефекте сличне филтерима за компензацију боје и регулише се у корацима од 0,25. Промена од 1 је еквивалентна приближно 0,05 јединица дифузне густине.

 3. Притисните J .

  Притисните J да сачувате подешавања и вратите се у мени за фотографисање.

Подешавање баланса белог у i менију

Да бисте видели опције баланса белог, означите [ Баланс белог ] у i менију и притисните J . Ако је изабрана друга опција осим [ Цхоосе цолор температуре ], баланс белог се може фино подесити тако што ћете изабрати опцију и притиснути 3 док се не прикажу опције финог подешавања. Резултати финог подешавања се могу прегледати на екрану.

Фино подешавање баланса белог

Боје на осама финог подешавања су релативне, а не апсолутне. На пример, померање курсора на Б (плаво) када је „топла“ поставка као што је J ([ Инцандесцент ]) изабрана за баланс белог, фотографије ће учинити мало „хладнијима“, али их заправо неће учинити плавим.

„Заглибљен”

Свака промена температуре боје производи већу разлику у боји при ниским температурама боје него што би била при вишим температурама боје. На пример, промена од 1000 К производи много већу промену боје на 3000 К него на 6000 К. Миред, израчунат множењем инверзне температуре боје са 10 6 , је мера температуре боје која узима такву варијацију у обзир , и као таква је јединица која се користи у филтерима за компензацију температуре боје. На пример:

 • 4000 К–3000 К (разлика од 1000 К)=83 миред

 • 7000 К–6000 К (разлика од 1000 К)=24 миреда

Избор температуре боје

Коришћење дугмади (само жуто-плаво)

Да бисте подесили температуру боје када је [ Цхоосе цолор температуре ] изабрано за баланс белог, држите дугме Q / g ( U ) и користите џојстик или ротирајте подкомандни точкић.

 • Држите дугме Q / g ( U ) и ротирајте подкомандни точкић да бисте изабрали температуру боје у миредима.

 • Да бисте истакли цифру, држите дугме Q / g ( U ) и притисните 4 или 2 . Притисните 1 или 3 да уредите означену цифру.

 • Промене се односе само на осу А (жута)–Б (плава).

 • Изабрана поставка ступа на снагу када се отпусти дугме Q / g ( U ).

Изаберите Температура боје

Имајте на уму да се жељени резултати неће постићи уз блиц или флуоресцентно осветљење. Изаберите c ([ Фласх ]) или I ([ Флуоресцент ]) за ове изворе. Са другим изворима светлости, направите пробни снимак да бисте утврдили да ли је изабрана вредност одговарајућа.

Температура боје

Опажена боја извора светлости варира у зависности од посматрача и других услова. Температура боје је објективна мера боје извора светлости, дефинисана у односу на температуру до које би објекат морао да се загреје да би зрачио светлост на истим таласним дужинама. Док извори светлости са температуром боје у околини 5000–5500 К изгледају бело, извори светлости са нижом температуром боје, као што су сијалице са жарном нити, изгледају благо жуте или црвене ( q ). Извори светлости са вишом температуром боје изгледају плаво ( w ).

Уопштено говорећи, изаберите ниже вредности ако ваше слике имају црвену боју или да бисте намерно учинили боје хладнијим, веће вредности ако су ваше слике плаве или да бисте намерно учинили боје топлијим.

Коришћење менија

Температура боје се може изабрати помоћу опција [ Вхите баланце ] у менију снимања фотографија. Унесите вредности за ћилибарно-плаву и зелено-магента осе као што је описано у наставку.

 1. Изаберите [ Цхоосе цолор температуре ].

  Изаберите [ Баланс белог ] у менију снимања фотографија, а затим означите [ Изаберите температуру боје ] и притисните 2 .

 2. Изаберите вредности за ћилибар–плаву и зелену–магента.

  • Притисните 4 или 2 да означите цифре на жутој (А)–плавој (Б) оси и притисните 1 или 3 да промените.

  • Притисните 4 или 2 да бисте истакли вредност за зелену (Г)–магента (М) осу и притисните 1 или 3 да бисте променили.

 3. Притисните J .

  • Притисните J да бисте сачували промене и вратили се у мени за фотографисање.

  • Ако је вредност другачија од 0 изабрана за зелену (Г)–магента (М) осу, звездица (“ U ”) ће се појавити поред иконе K

Избор температуре боје у i менију

Да бисте видели опције баланса белог, означите [ Баланс белог ] у i менију и притисните J . Када је изабрано [ Цхоосе цолор температуре ], опције температуре боје се могу видети притиском на 3 .

Пресет Мануал

Унапред подешени приручник се користи за снимање и позивање прилагођених подешавања баланса белог за снимање под мешовитим осветљењем или за компензацију извора светлости са јаком бојом. Камера може да сачува до шест вредности за унапред подешен баланс белог у унапред подешеним подешавањима од д-1 до д-6. Доступна су два начина за подешавање унапред подешеног баланса белог:

Метод

Опис

Директно мерење

Неутрално сиви или бели објекат се ставља под осветљење које ће се користити у коначној фотографији и баланс белог се мери камером ( фотографија тражила ). Током приказа уживо, баланс белог се може мерити у изабраној области кадра (тачкасти баланс белог, Ливе Виев (Спот Вхите Баланце) ).

Копирај са постојеће фотографије

Баланс белог се копира са фотографије на меморијској картици ( Цопиинг Вхите Баланце фром а Пхотограпх ).

Виевфиндер Пхотограпхи

Пре мерења баланса белог:

 • Поставите неутрални сиви или бели предмет испод осветљења које ће се користити на коначној фотографији. У студијским поставкама, стандардни 18% сиви панел се може користити као референтни објекат.

 • Имајте на уму да се експозиција аутоматски повећава за 1 ЕВ када се баланс белог мери помоћу неутралног сивог или белог референтног објекта. У режиму М , подесите експозицију тако да индикатор експозиције показује ±0 ( Индикатори изложености ).

 1. Држећи дугме Q / g ( U ) притиснуто, ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали L

 2. Изаберите унапред подешено.

  Притисните дугме Q / g ( U ) и ротирајте подкомандни точкић док се не прикаже жељено подешавање баланса белог (д-1 до д-6).

 3. Изаберите режим директног мерења.

  • Накратко отпустите дугме Q / g ( U ), а затим притисните дугме док D индикатори на контролној табли и тражилу не почну да трепћу.

  • У режиму директног мерења, тачка фокуса се мења у циљ баланса белог као што је приказано и остаје у центру кадра.

 4. Пре него што индикатори D престану да трепћу, фотографишите референтни објекат.

  • Поставите референтни објекат у циљ баланса белог и притисните окидач до краја да бисте измерили вредност баланса белог и сачували је у унапред подешеном подешавању изабраном у кораку 2.

  • Ниједна фотографија неће бити снимљена; баланс белог се може прецизно измерити чак и када камера није у фокусу.

 5. Проверите резултате.

  • Ако је камера успела да измери вредност баланса белог, C ће трептати на контролној табли, док ће тражило показати трепћући a . Притисните дугме окидача до пола да бисте изашли у режим снимања.

  • Ако је осветљење превише тамно или превише светло, камера можда неће моћи да измери баланс белог. На контролној табли и тражилу ће се појавити трепћуће b a . Притисните окидач до пола да се вратите на корак 4 и поново измерите баланс белог.

Временска ограничења за мерење унапред подешеног ручног баланса белог (фотографије тражилом)

Ако се ниједна операција не изврши током фотографисања тражилом док екрани трепере, режим директног мерења ће се завршити у времену изабраном за Цустом Сеттинг ц2 [ Стандби тимер ].

Ручно мерење унапред подешеног баланса белог (фотографија тражила)

Унапред подешени ручни баланс белог не може се мерити током снимања видео записа са временским интервалом или док снимате вишеструку експозицију.

Протецтед Пресетс

Ако је тренутна унапред подешена вредност заштићена, камера неће моћи да измери вредност за унапред подешени ручни баланс белог; сваки покушај мерења баланса белог за заштићено унапред подешено биће праћен трептањем 3 на контролној табли и тражилу.

Избор унапред подешеног подешавања
 • Одабиром [ Пресет мануал ] за [ Вхите баланце ] у менију снимања фотографија приказују се унапред подешене поставке баланса белог; означите унапред подешено и притисните J .

 • Ако тренутно не постоји вредност за изабрану унапред подешену вредност, баланс белог ће бити подешен на 5200 К, исто као [ Директна сунчева светлост ].

Мерење унапред подешеног баланса белог из менија i

Када је изабрано ручно подешавање за баланс белог, прикажите i мени, означите [ Баланс белог ], а затим притисните и држите J да поставите камеру у режим директног мерења.

Приказ уживо (Спот белог баланса)

Током приказа уживо, баланс белог се може мерити од белих или сивих објеката на мањој површини кадра него што би то било могуће код фотографије тражила, елиминишући потребу за припремањем референтног објекта или променом сочива током телефото фотографије.

 • Приликом мерења унапред подешеног ручног баланса белог за фотографије са блицем, користите тражило као што је описано у одељку „Фотографија тражила“ ( Фотографија тражила ).

 1. Држећи дугме Q / g ( U ) притиснуто, ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали L

 2. Изаберите унапред подешено.

  Притисните дугме Q / g ( U ) и ротирајте подкомандни точкић док се не прикаже жељено подешавање баланса белог (д-1 до д-6).

 3. Изаберите режим директног мерења.

  Накратко отпустите дугме Q / g ( U ), а затим притисните дугме док икона L на монитору не почне да трепери.

 4. Док икона L трепери, поставите циљну тачку баланса белог ( r ) преко беле или сиве области објекта.
  • Да бисте увећали подручје око мете ( r ) за прецизније позиционирање, притисните дугме X ( T ).

  • Такође можете позиционирати мету ( r ) тако што ћете куцнути субјект на монитору. Тапкање на монитор позиционира мету ( r ) и мери баланс белог на изабраној локацији. Након мерења баланса белог, пређите на корак 6.

 5. Измерите вредност унапред подешеног баланса белог или притиском на J или притиском на окидач до краја.
  • Ако камера може да мери баланс белог, нова вредност ће се одразити на дисплеју.

  • Ако камера не може да измери баланс белог, биће приказана порука и камера ће се вратити на корак 4. Поново измерите баланс белог након што поново поставите циљ баланса белог ( r ) или слично.

 6. Притисните дугме Q / g ( U ) да бисте изашли из режима директног мерења.

  Унапред подешене поставке баланса белог се могу видети тако што ћете изабрати [ Пресет мануал ] за [ Вхите баланце ] у менију снимања фотографија или филма. Положај циљева који се користе за мерење унапред подешеног баланса белог се приказује на унапред подешеним подешавањима снимљеним током приказа уживо.

Временска ограничења за мерење унапред подешеног ручног баланса белог (приказ уживо)

Време доступно за мерење баланса белог је оно што је изабрано за прилагођену поставку ц4 [ Одлагање искључивања монитора ] > [ Приказ уживо ].

Ручно мерење унапред подешеног баланса белог (приказ уживо)

Унапред подешени ручни баланс белог се не може мерити док је вишеструка експозиција у току.

Копирање баланса белог са фотографије

Пратите доле наведене кораке да бисте копирали вредност за баланс белог са постојеће фотографије у изабрану унапред подешену вредност.

 1. Изаберите [ Пресет мануал ].

  Изаберите [ Баланс белог ] у менију за снимање фотографија, а затим означите [ Пресет мануал ] и притисните 2 .

 2. Изаберите одредиште.

  Означите унапред подешено одредиште (д-1 до д-6) и притисните X ( T ).

 3. Изаберите Изабери слику.

  Означите [ Изабери слику ] и притисните 2 .

 4. Означите изворну слику.

  Означите изворну слику. Да видите истакнуту слику у пуном кадру, притисните и држите дугме X ( T ).

 5. Копирајте баланс белог.

  • Притисните J да копирате вредност баланса белог за истакнуту фотографију на изабрано унапред подешено.

  • Ако истакнута фотографија има коментар, коментар ће бити копиран у коментар за изабрано унапред подешено.

Фино подешавање унапред подешеног баланса белог

Изабрано унапред подешено подешавање може се фино подесити одабиром [ Фино подешавање ] и подешавањем баланса белог као што је описано у одељку „Фино подешавање баланса белог“ ( Фино подешавање баланса белог ).

Уреди коментар

Да бисте унели описни коментар од до 36 карактера за тренутну унапред подешену равнотежу белог, изаберите [ Уреди коментар ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог и унесите коментар ( Унос текста ).

Заштити

Да бисте заштитили тренутну поставку баланса белог, изаберите [ Заштити ] у менију унапред подешеног ручног баланса белог, затим означите [ Укључено ] и притисните J . Заштићена унапред подешена подешавања се не могу мењати.