Складиште

Када се камера неће користити дужи период, извадите батерију. Пре него што уклоните батерију, проверите да ли је камера искључена.

Не чувајте камеру на местима која:

 • су лоше проветрени или изложени влажности од преко 60%

 • налазе се поред опреме која производи јака електромагнетна поља, попут телевизора или радија

 • изложени су температурама изнад 50 °Ц (122 °Ф) или испод -10 °Ц (14 °Ф)

Чишћење

Поступак се разликује у зависности од дела који захтева чишћење. Процедуре су детаљно описане у наставку.

 • Немојте користити алкохол, разређивач или друге испарљиве хемикалије.

Тело камере

Користите дуваљку да уклоните прашину и длачице, а затим нежно обришите меком, сувом крпом. Након употребе фотоапарата на плажи или мору, обришите песак или со крпом намоченом у дестиловану воду и добро осушите фотоапарат.

Важно : Прашина или друге стране материје унутар фотоапарата могу узроковати квар производа. Оштећења услед присуства страних материја унутар фотоапарата нису покривена гаранцијом.

Објектив, огледало и тражило

Ови стаклени елементи се лако оштећују: уклоните прашину и влакна помоћу дуваљке. Ако користите аеросолни пухач, држите конзерву вертикално како бисте спречили испуштање течности која би могла да оштети стаклене елементе. Да бисте уклонили отиске прстију и друге мрље, нанесите малу количину средства за чишћење сочива на меку крпу и пажљиво је очистите.

Монитор

Уклоните прашину и длачице помоћу дуваљке. Када уклањате отиске прстију и друге мрље, лагано обришите површину меком крпом или јеленском кожом. Немојте вршити притисак, јер то може довести до оштећења или квара.

Нископропусни филтер

Прљавштина или прашина која уђе у фотоапарат приликом замене сочива или уклањања поклопца тела може да се залепи за нископропусни филтер и утиче на ваше фотографије. Опција „сензора чисте слике“ вибрира филтер да уклони прашину.

Филтер се може очистити у било ком тренутку из менија или се чишћење може извршити аутоматски када се камера укључи или искључи.

Коришћење менија

 • За максимални ефекат, држите камеру у нормалној оријентацији (база надоле).

 • Изаберите [ Цлеан имаге сенсор ] у менију подешавања, а затим означите [ Цлеан нов ] и притисните J да бисте започели чишћење.

 • Контроле камере се не могу користити док је чишћење у току. Немојте уклањати или искључивати извор напајања.

 • Мени за подешавање ће се приказати када се чишћење заврши.

Чишћење сензора слике при покретању и/или искључивању

Опција

Опис

5

[ Очисти при покретању ]

Сензор слике се аутоматски чисти сваки пут када се камера укључи.

6

[ Чисти при искључивању ]

Сензор слике се аутоматски чисти током искључивања сваки пут када се фотоапарат искључи.

7

[ Очисти при покретању и искључивању ]

Сензор слике се аутоматски чисти при покретању и искључивању.

[ Чишћење ]

Искључено аутоматско чишћење сензора слике.

 1. Изаберите [ Цлеан ат стартуп/схутдовн ] за [ Цлеан имаге сенсор ].

  Притиском на 2 када је означено [ Цлеан ат стартуп/схутдовн ] се приказују опције [ Цлеан ат стартуп/схутдовн ].

 2. Означите опцију.

  Притисните J да изаберете означену опцију.

Чишћење сензора слике
 • Коришћење контрола камере прекида свако чишћење сензора слике започето као одговор на рад прекидача за напајање.

 • Чишћење сензора слике можда неће у потпуности уклонити све стране материје из филтера. Очистите филтер ручно ( Ручно чишћење ) или се обратите овлашћеном Nikon сервису.

 • Ако се чишћење сензора слике изврши неколико пута узастопно, чишћење сензора слике може бити привремено онемогућено да би се заштитила унутрашња кола камере. Чишћење се може поновити након кратког чекања.

Ручно чишћење

Ако страна материја не може да се уклони из нископропусног филтера помоћу опције „чисти сензор слике“ ( Нископропусни филтер ), филтер се може очистити ручно као што је описано у наставку. Имајте на уму, међутим, да пошто је филтер изузетно деликатан и лако се оштети, препоручујемо да ручно чишћење обавља само овлашћени Nikon сервис.

 • Да бисте спречили губитак напајања током рада, користите потпуно напуњену батерију или повежите опциони адаптер наизменичне струје и конектор за напајање.

 • Ручно чишћење захтева коришћење ставке [ Закључај огледало горе за чишћење ] у менију подешавања. Ставка [ Закључај огледало горе за чишћење ] није доступна при нивоима батерије од J или нижим или ако је камера повезана са паметним уређајем преко Bluetooth а или других уређаја преко USB .

 1. Искључите камеру и уклоните сочиво.

  Након што уклоните сочиво, укључите камеру.

 2. Означите [ Лоцк миррор уп фор цлеанинг ] у менију подешавања и притисните 2 .

  Камера ће се припремити да закључа огледало.

 3. Притисните J .

  • Огледало ће бити подигнуто и завеса затварача ће се отворити.

  • Екран на контролној табли ће трептати. Екран у тражилу ће се искључити.

  • Да бисте вратили нормалан рад без прегледа нископропусног филтера, искључите камеру.

 4. Држећи камеру тако да светлост може да уђе у камеру, прегледајте филтер за прашину или длачице.

  Ако нема страних предмета, пређите на корак 6.

 5. Уклоните сву прашину и влакна са нископропусног филтера помоћу дуваљке.
  • Не користите четку за дуваљку. Чекиње могу оштетити филтер.

  • Прљавштину која се не може уклонити дуваљком може уклонити само Nikon овлашћено сервисно особље. Ни у ком случају не смете додиривати или брисати филтер.

 6. Искључите камеру и замените сочиво.

  Огледало ће се вратити у доњи положај и завеса затварача ће се затворити.

Користите поуздан извор напајања

Завеса ролетне је осетљива и лако се оштети. Ако се камера искључи док је огледало подигнуто, завеса ће се аутоматски затворити. Да бисте спречили оштећење завесе изазвано ненамерним затварањем затварача током рада, придржавајте се следећих мера предострожности:

 • Не искључујте камеру док је огледало подигнуто.

 • Немојте уклањати или искључивати извор напајања док је огледало подигнуто.

 • Ако се батерија испразни док је огледало подигнуто, огласиће се бип и лампица самоокидача ће трептати. Завеса затварача ће се затворити и огледало ће се спустити након отприлике два минута; одмах завршите чишћење или инспекцију.

Страна материја на нископропусном филтеру

Стране материје које уђу у фотоапарат када се сочива или поклопци скину или замене (или у ретким случајевима мазиво или фине честице из самог фотоапарата) могу да се залепе за нископропусни филтер, где се могу појавити на фотографијама снимљеним под одређеним условима. Да бисте спречили улазак страних материја приликом постављања поклопца кућишта или замене сочива, избегавајте прашњава окружења и обавезно уклоните сву прашину и друге стране материје које се могу залепити за носач камере, носач објектива или поклопац тела. Да бисте заштитили камеру када објектив није на месту, обавезно замените приложени поклопац кућишта. Ако наиђете на страну материју која се не може уклонити помоћу опције чишћења сензора слике ( Нископропусни филтер ), очистите нископропусни филтер као што је описано у „Ручном чишћењу“ ( Ручно чишћење ) или дајте филтер да очисти овлашћено Nikon сервисно особље. Фотографије на које утиче присуство страних материја на сензору могу се ретуширати коришћењем опција чисте слике које су доступне у неким апликацијама за снимање.

Сервисирање камере и додатне опреме

Камера је прецизан уређај и захтева редовно сервисирање; Nikon препоручује да се фотоапарат прегледа једном у једну до две године и да се сервисира једном у три до пет година (имајте на уму да се за ове услуге наплаћују накнаде).

 • Честа провера и сервисирање се посебно препоручују ако се камера користи професионално.

 • Сав прибор који се редовно користи са фотоапаратом, као што су сочива или опциони блицеви, треба да буде укључен када се фотоапарат прегледа или сервисира.