Одабир начина на који камера поставља експозицију

Мерење одређује како камера поставља експозицију. Изаберите метод који се користи и мерену површину када камера поставља експозицију.

 • У режимима који нису П , С , А и М , камера бира метод мерења према сцени.

Опција

Опис

L

[ Матрично мерење ]

Даје природне резултате у већини ситуација. Камера мери широку површину кадра и подешава експозицију према дистрибуцији тонова (осветљености), боји, удаљености и композицији за резултате блиске онима које види људско око.

M

[ Централно пондерисано мерење ]

Камера мери цео кадар, али највећу тежину додељује области у центру (величина области може да се изабере помоћу прилагођене поставке б4 [ Центер-веигхтед ареа ]; ако је објектив без ЦПУ-а или АФ-С Фисхеие NIKKOR 8–15 мм ф/3,5–4,5Е ЕД сочиво је причвршћено, површина је еквивалентна кругу пречника 12 мм). Ово је класични мерач за портрете и препоручује се када користите филтере са фактором експозиције (фактором филтера) преко 1×.

N

[ Спот метеринг ]

Камера мери круг пречника 4 мм (0,16 ин.) (приближно 1,5% кадра). Круг је центриран на тренутној тачки фокуса, што омогућава мерење субјеката ван центра (апарат ће мерити централну тачку фокуса ако је објектив без ЦПУ-а или АФ-С Фисхеие NIKKOR 8–15 мм ф/3,5–4,5Е ЕД сочиво је причвршћено или ако је [ Ауто-ареа АФ ] на снази; Режим АФ-области ). Тачкасто мерење обезбеђује да ће објекат бити правилно експониран, чак и када је позадина много светлија или тамнија.

t

[ Истакнуто мерење ]

Камера придаје највећу тежину истакнутим деловима. Користите да бисте смањили губитак детаља у истакнутим деловима, на пример, када фотографишете извођаче са рефлекторима на сцени.

Избор опције мерења

Држите дугме W ( Y ) и ротирајте главни командни точкић.

 • Изабрана опција мерења је приказана на контролној табли и тражилу.

[ Матрично мерење ] и тип сочива

Метода мерења која се користи када је изабрано [ Матрик метеринг ] разликује се у зависности од објектива.

 • ЦПУ сочива:

  • 3Д матрично мерење у боји ИИИ : Доступно са типовима Д, Е и Г ЦПУ сочива. Камера укључује информације о удаљености када израчунава експозицију.

  • Матрично мерење у боји ИИИ : Доступно са ЦПУ сочивима других типова осим Д, Е и Г. Информације о удаљености нису укључене.

 • Објективи који нису ЦПУ:

  • Матрично мерење боја је доступно ако су подаци о сочиву обезбеђени помоћу опције [ Подаци о објективу без процесора ] у менију подешавања. [ Центер-веигхтед метеринг ] ће се користити ако подаци о објективу нису дати.

[ Хигхлигхт-Веигхтед Метеринг ] и тип објектива

[ Центер-веигхтед метеринг ] ће се користити ако је [ Хигхлигхт-веигхтед метеринг ] изабрано када су прикључени објективи који нису ЦПУ и одређени ЦПУ објективи (АИ-П NIKKOR објективи и АФ објективи других типова осим Д, Е или Г).

Дуготрајне експозиције (само М режим)

Камера нуди две опције за дуге експозиције: Булб и Тиме. Дуге временске експозиције се могу користити за слике ватромета, ноћног пејзажа, звезда или светла у покрету.

Брзина затварача: Булб (експозиција од 35 секунди)
Отвор бленде: ф/25

Брзина затварача

Опис

Сијалица

Затварач остаје отворен док се дугме окидача држи притиснуто.

време

Експозиција почиње када се притисне окидач и завршава се када се дугме притисне други пут.

 • Да бисте спречили замућење, користите статив или опционални бежични даљински управљач или даљински кабл.

 1. Припремите камеру.

  Поставите камеру на статив или је поставите на стабилну, равну површину.

 2. Окрените точкић за избор режима рада на М.

  Држећи дугме за закључавање бирача режима притиснутим, окрените точкић за избор режима рада на М.

 3. Изаберите брзину затварача.

  • Док су мерачи експозиције укључени, ротирајте главни командни точкић да бисте изабрали брзину затварача Булб ( A ) или Време ( % ).

  • Индикатори експозиције се не појављују када је изабрано Булб ( A ) или Време ( % ).

 4. Отвори затварач.

  • Сијалица : Након фокусирања, притисните дугме окидача на фотоапарату или опционом каблу даљинског управљача или бежичном даљинском управљачу до краја. Држите окидач притиснут док се експозиција не заврши.

  • Време : Након фокусирања, притисните окидач до краја.

 5. Затворите затварач.

  • Сијалица : Скините прст са окидача.

  • Време : Притисните окидач до краја.

Дуготрајне експозиције

Да бисте спречили да се светлост која улази кроз тражило појави на фотографији или да омета експозицију, препоручујемо да уклоните гумени окулар и покријете тражило испорученим поклопцем окулара ( Цовер тхе Виевфиндер ). Nikon препоручује коришћење потпуно напуњене батерије или опционалног адаптера наизменичне струје и конектора за напајање како би се спречио губитак напајања док је затварач отворен. Имајте на уму да шум (светле тачке, насумично распоређени светли пиксели или магла) може бити присутан при дугим експозицијама. Светле тачке и магла се могу смањити тако што ћете изабрати [ Он ] за [ Лонг екпосуре НР ] у менију снимања фотографија.

Аутоекпосуре Лоцк

Користите закључавање аутоекспозиције да бисте поново компоновали фотографије након подешавања експозиције за одређену област субјекта. Закључавање експозиције је корисно када је област која се користи за подешавање експозиције много светлија или тамнија од околине.

 1. Изаберите [ Централно мерење ] или [ Тачкасто мерење ] ( Одабир начина на који камера поставља експозицију ).

 2. Закључајте експозицију.
  • Поставите објекат у изабрану тачку фокуса и притисните окидач до пола. Са окидачем притиснутим до пола и субјектом позиционираним у тачки фокуса, притисните дугме A да закључате експозицију (ако користите аутофокус, потврдите да се индикатор I у фокусу појављује у тражилу).

  • Док је закључавање експозиције на снази, АЕ‑Л индикатор ће се појавити у тражилу.

 3. Прекомпонујте фотографију.

  Држећи дугме A притиснуто, поново компонујте фотографију и снимајте.

Метеред Ареа

У [ Спот метеринг ] ( Одабиром начина на који камера подешава експозицију ), експозиција ће бити закључана на вредности измереној у кругу усредсређеном на изабрану тачку фокуса. У [ Центер-веигхтед метеринг ], експозиција ће бити закључана на вредности измереној у кругу од 12 мм у центру тражила.

Подешавање брзине затварача и отвора бленде

Док је закључавање експозиције на снази, следећа подешавања се могу подесити без промене мерене вредности експозиције:

Моде

Подешавање

П

Брзина затварача и отвор бленде (флексибилан програм; Флексибилан програм )

С

Брзина затварача

А

Отвор бленде

 • Нове вредности се могу потврдити у тражилу и контролној табли.

 • Имајте на уму да се мерење не може променити док је закључавање експозиције на снази.

Компензација експозиције

Компензација експозиције се користи за измену експозиције од вредности коју предлаже камера, чинећи слике светлијим или тамнијим. Најефикасније је када је за мерење изабрано [ Спот метеринг ] или [ Центер-веигхтед метеринг ] ( Одабир начина на који камера поставља експозицију ).

−1 ЕВ

Нема компензације експозиције

+1 ЕВ

Подешавање компензације експозиције

Држите дугме E и ротирајте главни командни точкић.

 • Изабрана вредност се приказује на контролној табли и тражилу.

 • Изаберите неку од вредности између –5 ЕВ (подекспозиција) и +5 ЕВ (превелика експозиција).

 • Подразумевано, промене се врше у корацима од 1/3 ЕВ . Величина корака се може променити коришћењем прилагођене поставке б1 [ ЕВ кораци за контролу експозиције ].

 • Генерално, позитивне вредности чине објекат светлијим, док негативне вредности га чине тамнијим.

 • Тренутна вредност се приказује на контролној табли и тражилу када се притисне E дугме.

  Приказ

  Нема компензације експозиције (притиснуто дугме E )

  -0,3 ЕВ

  +2.0 ЕВ

  Контролна табла

  Тражило

 • E иконе и индикатори експозиције ће се појавити на контролној табли и тражилу. У режимима који нису М , нула („0“) у центру индикатора експозиције ће трептати на контролној табли.

 • Нормална експозиција се може вратити подешавањем компензације експозиције на ±0,0. Компензација експозиције се не ресетује када је фотоапарат искључен.

Режим М

У режиму М , компензација експозиције утиче само на индикатор експозиције; брзина затварача и отвор бленде се не мењају.

Коришћење блица

Када се користи блиц, компензација експозиције утиче и на ниво блица и на експозицију, мењајући осветљеност и главног субјекта и позадине. Цустом Сеттинг е3 [ Екпосуре цомп. за блиц ] се може користити за ограничавање ефеката компензације експозиције само на позадину.