О ИСО осетљивости

Осетљивост камере на светлост (ИСО осетљивост) се може подесити у складу са количином светлости на располагању. Генерално, одабир виших вредности омогућава веће брзине затварача при истом отвору бленде. Бирајте између подешавања од ИСО 64 до 25600. Доступна су и проширена подешавања од око 0,3 до 1 ЕВ (еквивалент ИСО 32) испод ИСО 64 и 0,3 до 2 ЕВ (еквивалент ИСО 102400) изнад ИСО 25600.

Подешавање ИСО осетљивости

Држите дугме S ( Q ) и ротирајте главни командни точкић.

 • Ваш избор је приказан на екрану снимања и контролној табли.

 • Под подразумеваним подешавањима, промене ИСО осетљивости се врше у корацима од 1/3 ЕВ . Величина корака се може променити коришћењем прилагођене поставке б1 [ вредност корака ИСО осетљивости ].

Висока ИСО осетљивост

Што је већа ИСО осетљивост, мање светла је потребно за експозицију, што омогућава снимање слика када је осветљење лоше и помаже у спречавању замућења када је субјекат у покрету. Имајте на уму, међутим, да што је већа осетљивост, већа је вероватноћа да ће на слику утицати „шум“ у облику насумично распоређених светлих пиксела, магле или линија.

 • „Бука“ се може смањити омогућавањем високог ИСО смањења шума. Смањење шума при високој ИСО осетљивости може да се омогући коришћењем [ Хигх ИСО НР ] ставки у менијима за снимање фотографија и видео записа.

Опција менија за фотографисање [ Подешавања ИСО осетљивости ].

ИСО осетљивост се такође може подесити помоћу ставке [ Подешавања ИСО осетљивости ] у менију снимања фотографија.

Хи 0,3–Хи 2,0

Поставка [ Хи 0,3 ] одговара ИСО осетљивости приближно 0,3 ЕВ вишој од ИСО 25600 (еквивалент ИСО 32000) и [ Хи 2,0 ] ИСО осетљивости приближно 2 ЕВ вишој (еквивалент ИСО 102400). Имајте на уму да су слике снимљене на овим подешавањима посебно склоне „шуму“ у облику насумично распоређених светлих пиксела, магле или линија.

Ло 0,3–Ло 1,0

[ Ло 0,3 ] одговара ИСО осетљивости око 0,3 ЕВ испод ИСО 64 (еквивалент ИСО 50). [ Ло 1.0 ] је отприлике 1 ЕВ испод ИСО 64 (еквивалент ИСО 32). Користите за веће отворе бленде или мање брзине затварача када је осветљење јако. Истакнути делови могу бити преекспонирани. У већини случајева препоручује се ИСО осетљивост од ИСО [ 64 ] или више.

Аутоматска контрола ИСО осетљивости

Аутоматска контрола ИСО осетљивости аутоматски подешава ИСО осетљивост ако се не може постићи оптимална експозиција на вредности коју је изабрао корисник. Можете да изаберете горњу границу за аутоматску контролу ИСО осетљивости (100–Хи 2.0) да спречите превисоко повећање ИСО осетљивости.

Омогућавање аутоматске контроле ИСО осетљивости

 • Држите дугме S и ротирајте подкомандни точкић да бисте изабрали ИСО АУТО (аутоматска контрола ИСО осетљивости омогућена) и ИСО (аутоматска контрола ИСО осетљивости онемогућена).

 • Када је омогућена аутоматска контрола ИСО осетљивости, на екрану снимања ће се приказати ИСО АУТО и на контролној табли ИСО-А . Када се осетљивост промени од вредности коју је изабрао корисник, ИСО осетљивост ће бити приказана на дисплејима.

  Монитор

  Контролна табла

 • Максимална осетљивост се може подесити помоћу ставке [ ИСО сенситивити сеттингс ] у менију снимања фотографија.

Опрез: Аутоматска контрола ИСО осетљивости
 • Ако је вредност која је тренутно изабрана за [ ИСО осетљивост ] већа од оне изабране за [ Максимална осетљивост ], вредност изабрана за [ ИСО осетљивост ] ће служити као горња граница за аутоматску контролу ИСО осетљивости.

 • Током фотографисања са блицем, брзина затварача је ограничена на опсег дефинисан вредностима изабраним за прилагођена подешавања е1 [ брзина синхронизације блица ] и е2 [ брзина затварача блица ]. Ако вредност изабрана за [ Минимална брзина затварача ] није у овом опсегу, вредност изабрана за прилагођену поставку е2 [ Брзина затварача блица ] постаје ефективна минимална брзина затварача.

 • Осим у режиму М , видео записи се снимају коришћењем аутоматске контроле ИСО осетљивости. Аутоматска контрола ИСО осетљивости може се омогућити за снимање видео записа у режиму М тако што ћете изабрати [ УКЉУЧЕНО ] за [ Подешавања ИСО осетљивости ] > [ Ауто ИСО контрола (режим М) ] у менију за снимање видео записа.