O ISO osetljivosti

Osetljivost kamere na svetlost (ISO osetljivost) može se podesiti prema količini svetla na raspolaganju. Općenito, odabir viših vrijednosti omogućava veće brzine zatvarača pri istom otvoru blende. Birajte između postavki od ISO 64 do 25600. Dostupna su i proširena podešavanja od oko 0,3 do 1 EV (ekvivalent ISO 32) ispod ISO 64 i 0,3 do 2 EV (ekvivalent ISO 102400) iznad ISO 25600.

Podešavanje ISO osetljivosti

Držite dugme S ( Q ) i rotirajte glavni komandni točkić.

 • Vaš izbor je prikazan na ekranu snimanja i kontrolnoj tabli.

 • Kod podrazumevanih postavki, promene ISO osetljivosti se vrše u koracima od 1/3 EV. Veličina koraka se može promeniti korišćenjem prilagođene postavke b1 [ vrednost koraka ISO osetljivosti ].

Visoka ISO osetljivost

Što je veća ISO osetljivost, manje svetla je potrebno za ekspoziciju, što omogućava snimanje slika kada je osvetljenje slabo i pomaže u sprečavanju zamućenja kada je objekat u pokretu. Međutim, imajte na umu da što je veća osetljivost, veća je verovatnoća da će na sliku uticati „šum“ u obliku nasumično raspoređenih svetlih piksela, magle ili linija.

 • „Buka“ se može smanjiti omogućavanjem visoke ISO redukcije šuma. Visoko ISO smanjenje šuma može se omogućiti korišćenjem stavki [ High ISO NR ] u menijima za snimanje fotografija i video zapisa.

Opcija menija snimanja fotografija [ Postavke ISO osjetljivosti ].

ISO osetljivost se takođe može podesiti pomoću stavke [ ISO sensitivity settings ] u meniju snimanja fotografija.

Hi 0,3–Hi 2,0

Postavka [ Hi 0,3 ] odgovara ISO osjetljivosti približno 0,3 EV višoj od ISO 25600 (ekvivalent ISO 32000) i [ Hi 2,0 ] ISO osjetljivosti približno 2 EV višoj (ISO 102400 ekvivalent). Imajte na umu da su slike snimljene na ovim postavkama posebno sklone "šumu" u obliku nasumično raspoređenih svijetlih piksela, magle ili linija.

Lo 0,3–Lo 1,0

[ Lo 0,3 ] odgovara ISO osetljivosti oko 0,3 EV ispod ISO 64 (ekvivalent ISO 50). [ Lo 1.0 ] je otprilike 1 EV ispod ISO 100 (ekvivalent ISO 32). Koristite za veće otvore blende ili manje brzine zatvarača kada je osvetljenje jako. Istaknuti dijelovi mogu biti preeksponirani. U većini slučajeva preporučuje se ISO osjetljivost od ISO [ 64 ] ili više.

Automatska kontrola ISO osetljivosti

Automatska kontrola ISO osjetljivosti automatski prilagođava ISO osjetljivost ako se optimalna ekspozicija ne može postići na vrijednosti koju je izabrao korisnik. Možete odabrati gornju granicu za automatsku kontrolu ISO osjetljivosti (100–Hi 2.0) kako biste spriječili previsoko podizanje ISO osjetljivosti.

Omogućavanje automatske kontrole ISO osetljivosti

 • Držite dugme S i rotirajte podkomandni točkić za izbor između ISO AUTO (automatska kontrola ISO osetljivosti omogućena) i ISO (automatska kontrola ISO osetljivosti onemogućena).

 • Kada je omogućena automatska kontrola ISO osetljivosti, na ekranu snimanja će se prikazati ISO AUTO i na kontrolnoj tabli ISO-A . Kada se osetljivost promeni od vrednosti koju je izabrao korisnik, ISO osetljivost će biti prikazana na displejima.

  Monitor

  Kontrolna tabla

 • Maksimalna osetljivost se može podesiti pomoću stavke [ ISO sensitivity settings ] u meniju snimanja fotografija.

Oprez: automatska kontrola ISO osetljivosti
 • Ako je vrednost koja je trenutno izabrana za [ ISO osetljivost ] veća od one izabrane za [ Maksimalna osetljivost ], vrednost izabrana za [ ISO osetljivost ] će služiti kao gornja granica za automatsku kontrolu ISO osetljivosti.

 • Tokom fotografisanja sa blicem, brzina zatvarača je ograničena na opseg definisan vrednostima izabranim za prilagođene postavke e1 [ brzina sinhronizacije blica ] i e2 [ brzina zatvarača blica ]. Ako vrijednost odabrana za [ Minimalna brzina zatvarača ] nije u ovom opsegu, vrijednost odabrana za prilagođenu postavku e2 [ Brzina zatvarača blica ] postaje efektivna minimalna brzina zatvarača.

 • Osim u režimu M , video zapisi se snimaju pomoću automatske kontrole ISO osetljivosti. Automatska kontrola ISO osetljivosti može se omogućiti za video snimanje u režimu M tako što ćete izabrati [ UKLJUČENO ] za [ Podešavanja ISO osetljivosti ] > [ Auto ISO kontrola (režim M) ] u meniju za snimanje video zapisa.