Дугорочно складиштење

Када се камера неће користити дужи период, извадите батерију. Пре него што уклоните батерију, проверите да ли је камера искључена.

Не чувајте камеру на местима која:

 • су лоше проветрени или изложени влажности од преко 60%,

 • налазе се поред опреме која производи јака електромагнетна поља, попут телевизора или радија, или

 • изложени су температурама изнад 50 °Ц (122 °Ф) или испод -20 °Ц (-4 °Ф).

Чишћење

Поступак се разликује у зависности од дела који захтева чишћење. Процедуре су детаљно описане у наставку.

 • Немојте користити алкохол, разређивач или друге испарљиве хемикалије.

Тело камере

Користите дуваљку да уклоните прашину и длачице, а затим нежно обришите меком, сувом крпом. Након коришћења фотоапарата на плажи или мору, обришите песак или со крпом намоченом у дестиловану воду и добро осушите фотоапарат.

Важно : Прашина или друге стране материје унутар фотоапарата могу узроковати квар производа. Оштећења услед присуства страних материја унутар фотоапарата нису покривена гаранцијом.

Објектив и тражило

Ови стаклени елементи се лако оштећују: уклоните прашину и влакна помоћу дуваљке. Ако користите аеросолно пухало, држите конзерву вертикално како бисте спречили испуштање течности која би могла да оштети стаклене елементе. Да бисте уклонили отиске прстију и друге мрље, нанесите малу количину средства за чишћење сочива на меку крпу и пажљиво је очистите.

Монитор

Уклоните прашину и длачице помоћу дуваљке. Када уклањате мрље, отиске прстију и друге масне мрље, лагано обришите површину меком крпом или јеленском кожом. Немојте притискати, јер то може довести до оштећења или квара.

Чишћење сензора слике

Прљавштина или прашина која уђе у камеру приликом замене сочива или уклањања поклопца тела може да се залепи за површину сензора слике и утиче на ваше фотографије. Опција „сензора чисте слике“ вибрира сензор да уклони прашину.

Сензор слике се може очистити у било ком тренутку из менија или се чишћење може извршити аутоматски када се камера искључи. Ако чишћење сензора слике не реши проблем, контактирајте Никон овлашћени сервис.

Коришћење менија

 • За максималан ефекат, држите камеру у нормалној оријентацији (база надоле).

 • Изаберите [ Цлеан имаге сенсор ] у менију подешавања, затим означите [ Старт ] и притисните J да бисте започели чишћење.

 • Контроле камере се не могу користити док је чишћење у току. Немојте уклањати или искључивати извор напајања.

 • Мени за подешавање ће се приказати када се чишћење заврши.

Чишћење сензора слике при искључивању

Опција

Опис

6

[ Чисти при искључивању ]

Сензор слике се аутоматски чисти током искључивања сваки пут када се фотоапарат искључи.

[ Чишћење ]

Искључено аутоматско чишћење сензора слике.

 1. Изаберите [ Аутоматско чишћење ] за [ Очисти сензор слике ].

  Притиском на 2 када је означено [ Аутоматско чишћење ] приказују се опције [ Аутоматско чишћење ].

 2. Означите опцију.

  Притисните J да изаберете означену опцију.

Опрез: Чишћење сензора слике
 • Коришћење контрола камере прекида свако чишћење сензора слике започето као одговор на рад прекидача за напајање.

 • Ако се чишћење сензора слике изврши неколико пута узастопно, чишћење сензора слике може бити привремено онемогућено да би се заштитила унутрашња кола камере. Чишћење се може поновити након кратког чекања.

Ручно чишћење

Ако се страна материја не може уклонити са сензора слике помоћу чишћења сензора слике, сензор се може очистити ручно као што је описано у наставку. Имајте на уму, међутим, да је сензор изузетно деликатан и лако се оштети; препоручујемо да ручно чишћење обавља само овлашћени Никон сервис.

 • Изаберите [ Штит сензора остаје отворен ] за [ Понашање штита сензора при искључењу ] у менију за подешавање.

 1. Искључите камеру и уклоните сочиво.

 2. Држећи камеру тако да светлост може да уђе, прегледајте сензор слике да ли има прашине или влакана.

  Ако нема страних предмета, пређите на корак 4.

 3. Уклоните прашину и влакна са сензора помоћу дуваљке.
  • Немојте користити четку за дуваљку. Чекиње могу оштетити сензор.

  • Прљавштину која се не може уклонити дуваљком може уклонити само Никон овлашћено сервисно особље. Ни у ком случају не смете додиривати или брисати сензор.

 4. Замените сочиво или испоручени поклопац.

Страна материја на сензору слике

Стране материје које уђу у фотоапарат када се сочива или поклопци скину или замене (или у ретким случајевима лубрикант или фине честице из самог фотоапарата) могу да се залепе за сензор слике, где се могу појавити на фотографијама снимљеним под одређеним условима. Да бисте спречили улазак страних материја приликом постављања поклопца кућишта или замене сочива, избегавајте прашњаво окружење и обавезно уклоните сву прашину и друге стране материје које се могу залепити за држач фотоапарата, носач објектива или поклопац кућишта. Да бисте заштитили камеру када објектив није на месту, обавезно замените приложени поклопац кућишта. Ако наиђете на страну материју која се не може уклонити помоћу опције чишћења сензора слике ( коришћењем менија ), очистите сензор слике као што је описано у одељку „Ручно чишћење“ ( ручно чишћење ) или дајте сензор да очисти овлашћено Никон сервисно особље. Фотографије на које утиче присуство страних материја на сензору могу се ретуширати коришћењем опција чисте слике које су доступне у неким апликацијама за снимање.

Сервисирање камере и додатне опреме

Камера је прецизан уређај и захтева редовно сервисирање; Никон препоручује да се фотоапарат прегледа једном у једну до две године и да се сервисира једном у три до пет година (имајте на уму да се за ове услуге наплаћују накнаде).

 • Честа провера и сервисирање се посебно препоручују ако се камера користи професионално.

 • Сав прибор који се редовно користи са фотоапаратом, као што су сочива или опциони блицеви, треба да буде укључен када се фотоапарат прегледа или сервисира.