A nagy kontrasztú témákhoz használt nagy dinamikatartomány (HDR) megőrzi a fényes és árnyékos területek részleteit azáltal, hogy két különböző expozícióval készített felvételt kombinál. A HDR akkor a leghatékonyabb, ha mátrix fényméréssel használja (pontos vagy középre súlyozott fénymérés esetén az Auto expozíciós különbség körülbelül 2 Fé-nek felel meg). Nem kombinálható a fényképezőgép bizonyos funkcióival, beleértve a NEF (RAW) vagy NEF (RAW)+ képminőség-beállításokat, a vakufotózást, a sorozatkészítést, a többszörös expozíciót, a Bulb and Time záridőt, az időzítőt vagy a time-lapse felvételt.

Első expozíció (sötétebb)

+

Második expozíció (világosabb)

Kombinált HDR kép

A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • HDR mód : Válasszon a Be (sorozat) (HDR-fényképsorozat készítése, amikor a Ki van kiválasztva), Be (egyetlen fénykép) (egy HDR-fotó készítése) és Ki (kilépés további HDR-fotók készítése nélkül) közül.
 • Expozíciós különbség : Válassza ki az expozíció különbségét a két kép között, amelyeket kombinálva készít HDR-fotót. Válasszon nagyobb értékeket a nagy kontrasztú témákhoz, vagy válassza az Auto lehetőséget , hogy a fényképezőgép a jelenetnek megfelelően állítsa be az expozíciós különbséget.
 • Simítás : Válassza ki, hogy az egyes HDR fényképeket alkotó felvételek közötti határvonalakat mennyire szeretné simítani.
 • Egyedi képek mentése (NEF) : Válassza a Be lehetőséget a HDR-kép létrehozásához használt egyes felvételek mentéséhez. A fényképek NEF (RAW) fájlként kerülnek mentésre, függetlenül a fényképezés menüben kiválasztott képminőség-beállításoktól.

HDR fotók készítése

HDR fényképek készítéséhez kövesse az alábbi lépéseket.

 1. Válassza a HDR (nagy dinamikatartomány) lehetőséget .

  Jelölje ki a HDR (nagy dinamikatartomány) elemet a fényképezés menüben, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon módot.

  Jelölje ki a HDR módot, és nyomja meg a 2 gombot.

  Jelölje ki a következők egyikét, és nyomja meg a J gombot.

  • HDR-fényképsorozat készítéséhez válassza a 0 Be (sorozat) lehetőséget . A HDR-felvétel addig folytatódik, amíg ki nem választja a HDR módban a Ki lehetőséget.
  • Egy HDR fénykép készítéséhez válassza a Be (egyetlen fénykép) lehetőséget . A normál fényképezés automatikusan folytatódik, miután egyetlen HDR fényképet készített.
  • Ha további HDR fényképek létrehozása nélkül szeretne kilépni , válassza a Ki lehetőséget .

  Ha Be (sorozat) vagy Be (egy fénykép) van kiválasztva, egy ikon jelenik meg a kijelzőn.

 3. Válassza ki az expozíciós különbséget.

  A két felvétel közötti expozíciós különbség kiválasztásához jelölje ki az Expozíciós különbség elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

  Jelöljön ki egy lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A nagy kontrasztú témákhoz válasszon magasabb értékeket, de vegye figyelembe, hogy a szükségesnél nagyobb érték kiválasztása nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozza létre; Ha az Auto beállítást választja, a fényképezőgép automatikusan beállítja az expozíciót a jelenetnek megfelelően.

 4. Válassza ki a simítás mértékét.

  A két kép közötti határvonalak simításának kiválasztásához jelölje ki a Simítás elemet, és nyomja meg a 2 gombot.

  Jelöljön ki egy lehetőséget, és nyomja meg az J gombot. A magasabb értékek simább összetett képet eredményeznek. Egyes témáknál egyenetlen árnyékolás látható.

 5. Válassza ki, hogy megtartja-e az egyedi expozíciókat.

  A HDR-fotót alkotó egyes NEF (RAW) képek mentéséhez jelölje ki az Egyedi képek mentése (NEF) lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot, majd nyomja meg az 1 vagy a 3 gombot a kívánt beállítás kiválasztásához J gombot a kiválasztáshoz.

 6. Keretezze meg a fényképet, fókuszáljon és fényképezzen.

  A fényképezőgép két expozíciót készít, ha az exponáló gombot teljesen lenyomja. A kioldási módhoz jelenleg kiválasztott beállítástól függetlenül a kioldógomb minden egyes lenyomásakor csak egy fénykép készül.

  Ha a Be (sorozat) lehetőséget választja, a HDR csak akkor kapcsol ki, ha a HDR mód Ki beállítását választja; Ha a Be (egyetlen fénykép) lehetőséget választja, a HDR a fénykép elkészítése után automatikusan kikapcsol.

HDR fényképek keretezése

A kép szélei le lesznek vágva. Előfordulhat, hogy a kívánt eredmény nem érhető el, ha a fényképezőgép vagy a téma elmozdul felvétel közben. Állvány használata javasolt. A jelenettől függően a világos objektumok körül árnyékok, a sötét tárgyak körül pedig fényudvarok jelenhetnek meg; ez a hatás a simítás mértékének beállításával csökkenthető.