Valkotasapaino varmistaa, että valkoiset kohteet näyttävät valkoisilta, riippumatta valonlähteen väristä. Oletusasetusta (j) suositellaan useimpien valonlähteiden kanssa. Jos automaattisella valkotasapainolla ei saavuteta toivottuja tuloksia, valitse toinen asetus alla olevasta luettelosta.

Valkotasapaino voidaan valita käyttäen asetuksen Valkotasapaino kohtia i-valikossa ja valokuvaus- ja elokuvausvalikoissa (0 Valkotasapaino, Valkotasapaino, Valkotasapaino).

Oletusasetuksilla valkotasapaino voidaan valita myös pitämällä Fn1-painiketta painettuna ja kiertämällä pääkomentokiekkoa (0 Toimintopainikkeet (Fn1 ja Fn2)).

Kun 4 (Automaattinen), I (Loisteputkivalo), K (Valitse värilämpötila) tai L (Esiasetus käsin) on valittuna, voit valita lisäasetuksen pitämällä Fn1-painiketta painettuna ja kiertämällä sivukomentokiekkoa.

Asetus K * Kuvaus
4 Automaattinen Valkotasapainoa säädetään automaattisesti, millä saavutetaan optimaalinen tulos useimmilla valonlähteillä. Kun käytössä on lisävarusteena saatava salamalaite, valkotasapainoa säädetään salaman tuottaman valaistuksen mukaan.
  Säil. valkoinen (väh. lämp. värejä) 3 500–8 000 Poista hehkulampun valon tuottamaa lämmintä väriä.
Säilytä yleistunnelma Säilytä hehkulampun valon tuottama lämmin väri osittain.
Säil. lämpimän valaist. värit Säilytä hehkulampun valon tuottama lämmin väri.
D Automaattinen luonnonvalo 4 500–8 000 Luonnonvalossa käytettäessä tämä asetus tuottaa värejä, jotka ovat lähempänä paljaalla silmällä havaittuja värejä.
H Suora auringonvalo 5 200 Käytä suoran auringonvalon valaisemille kohteille.
G Pilvinen 6 000 Käytä päivänvalossa pilvisellä säällä.
M Varjo 8 000 Käytä päivänvalossa varjossa oleville kohteille.
J Hehkulamppu 3 000 Käytä hehkulamppuvalaistuksessa.
I Loisteputkivalo Käytä loisteputkivalaistuksessa; valitse polttimon tyyppi valonlähteen mukaan.
  Natriumlamput 2 700
Lämpimänvalk. loisteputket 3 000
Valkoiset loisteputket 3 700
Viileänvalk. loisteputket 4 200
Päivänvalk. loisteputket 5 000
Päivänvaloloisteputket 6 500
Kork. lämpötilan elohopea 7 200
5 Salama 5 400 Käytä studiostrobovalon ja muiden suuritehoisten salamalaitteiden kanssa.
K Valitse värilämpötila 2 500-10 000 Valitse värilämpötila arvojen luettelosta tai pitämällä Fn1-painiketta painettuna ja kiertämällä sivukomentokiekkoa.
L Esiasetus käsin Määritä valkotasapaino kohteelle tai valonlähteelle (paina ja pidä painettuna Fn1-painiketta siirtyäksesi suoraan mittaustilaan, 0 Esiasetus käsin), kopioi valkotasapaino olemassa olevasta valokuvasta tai valitse olemassa oleva arvo pitämällä Fn1-painiketta painettuna ja kiertämällä sivukomentokiekkoa.

Värilämpötila. Kaikki arvot ovat likimääräisiä eivätkä kuvaa hienosäätöä (jos sovellettavissa).

D (“Automaattinen luonnonvalo”)

D (Automaattinen luonnonvalo) ei välttämättä tuota haluttuja tuloksia keinovalossa. Valitse 4 (Automaattinen) tai valonlähdettä vastaava asetus.

Salamavalaistus studiossa

4 (Automaattinen) ei välttämättä tuota toivottuja tuloksia suurten studioissa käytettävien salamalaitteiden kanssa. Käytä valkotasapainon esiasetusta tai aseta valkotasapainoksi 5 (Salama) ja säädä valkotasapainoa hienosäädön avulla.

Valkotasapainon hienosäätö

Muilla asetuksilla kuin Valitse värilämpötila, valkotasapainoa voi hienosäätää asetuksen Valkotasapaino kohdilla i-valikossa ja valokuvaus- ja elokuvausvalikoissa (0 Valkotasapainon hienosäätö).

4 (”Automaattinen”)

Automaattisella valkotasapainolla otettujen valokuvien kuvatiedoissa luetellaan kameran valitsema värilämpötila kuvan ottamishetkellä. Voit käyttää tätä ohjeena valitessasi arvoa kohtaan Valitse värilämpötila. Jos haluat katsella kuvaustietoja toiston aikana, siirry toistovalikon kohtaan Toiston näyttöasetukset ja valitse Kuvaustiedot.

Värilämpötila

Valonlähteen väri havaitaan eri tavalla riippuen katsojasta ja muista olosuhteista. Värilämpötila on valonlähteen värin objektiivinen mitta, joka määritellään lämpötilana, johon kohde olisi kuumennettava, jotta se lähettäisi valonlähteen kanssa samalla aallonpituudella olevaa valoa. Valonlähteet, joiden värilämpötila on noin 5 000 - 5 500 K, näyttävät valkoisilta, kun taas matalamman värilämpötilan valonlähteet, kuten hehkulamput, näyttävät hieman keltaisilta tai punaisilta. Valonlähteet, joiden värilämpötila on korkeampi, näyttävät sinisävyisiltä.

“Lämpimämmät” (punaisemmat) värit

“Viileämmät” (sinisemmät) värit

Yleensä voit valita pienempiä arvoja, jos kuvat ovat punasävyisiä tai jos tahdot tehdä kuvien väreistä tahallasi kylmempiä, ja suurempia arvoja, jos kuvat ovat sinisävyisiä tai jos tahdot tehdä kuvista tahallasi viileämmän värisiä.