Διατίθεται ποικιλία αξεσουάρ για τη φωτογραφική μηχανή Nikon.

Συμβατά αξεσουάρ
 • Η διαθεσιμότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα ή την περιοχή.

 • Δείτε τον ιστότοπο ή τα φυλλάδια μας για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Πηγές ενέργειας
 • EN-EL18d Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου : Οι μπαταρίες EN-EL18d μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon Z 9.

  • Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες EN-EL18c, EN-EL18b, EN-EL18a και EN-EL18. Σημειώστε, ωστόσο, ότι μπορούν να ληφθούν λιγότερες φωτογραφίες με μία μόνο φόρτιση από ό,τι με το EN-EL18d ( Αντοχή μπαταρίας ).

 • Φορτιστής μπαταριών MH-33 : Το MH-33 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαναφόρτιση των μπαταριών EN-EL18d. Οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν ενώ ο φορτιστής είναι συνδεδεμένος σε πηγή ρεύματος μέσω του μετασχηματιστή AC φόρτισης EH-7P.

 • EH-7P Charging AC Adapter : Το EH-7P μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση των μπαταριών που έχουν τοποθετηθεί στην κάμερα.

  • Η μπαταρία δεν θα φορτιστεί ενώ η κάμερα είναι ενεργοποιημένη.

  • Οι μετασχηματιστές φόρτισης AC δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση μπαταριών EN-EL18a ή EN-EL18.

  • Ο μετασχηματιστής φόρτισης AC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της κάμερας. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε [ ON ] για [ Παράδοση ρεύματος USB ] στο μενού ρυθμίσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα “USB Power Delivery” ( USB Power Delivery ).

 • Υποδοχή τροφοδοσίας EP-6a, Μετασχηματιστής εναλλασσόμενου ρεύματος EH-6d : Χρησιμοποιήστε προσαρμογείς εναλλασσόμενου ρεύματος για να τροφοδοτήσετε την κάμερα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  • Οι προσαρμογείς AC EH-6c, EH-6b, EH-6a και EH-6 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του EH-6d.

Φίλτρα
 • Τα φίλτρα ουδέτερου χρώματος (NC) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του φακού.

 • Τα φίλτρα μπορεί να προκαλέσουν φαντάσματα όταν το θέμα είναι καδράρισμα με έντονο φως ή όταν μια φωτεινή πηγή φωτός βρίσκεται στο κάδρο. Τα φίλτρα μπορούν να αφαιρεθούν εάν εμφανιστεί ghosting.

 • Η μέτρηση μήτρας ενδέχεται να μην παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα με φίλτρα με συντελεστές έκθεσης (παράγοντες φίλτρου) πάνω από 1× (Y44, Y48, Y52, O56, R60, X0, X1, C‑PL, ND2S, ND4, ND4S, ND8, ND8S, ND400 , Α2, Α12, Β2, Β8, Β12); προτείνουμε να επιλεχθεί αντ' αυτού η [ Κεντροβαρή μέτρηση ]. Δείτε την τεκμηρίωση που παρέχεται με το φίλτρο για λεπτομέρειες.

 • Τα φίλτρα που προορίζονται για φωτογραφία με ειδικά εφέ μπορεί να επηρεάσουν την αυτόματη εστίαση ή την ένδειξη εστίασης ( I ).

Εξαρτήματα τηλεχειριστηρίου

Η κάμερα είναι εξοπλισμένη με ένα τηλεχειριστήριο δέκα ακίδων για τηλεχειρισμό και αυτόματη φωτογράφηση.

Φροντίστε να αντικαταστήσετε το καπάκι ακροδεκτών όταν το τερματικό δεν χρησιμοποιείται. Η σκόνη ή άλλα ξένα σώματα που συσσωρεύονται στις επαφές των ακροδεκτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργία της κάμερας.

 • Καλώδια τηλεχειριστηρίου MC-22/MC-22A (μήκος περίπου 1 m/3,3 πόδια) : Το τηλεχειριστήριο απελευθερώνει κλείστρο με μπλε, κίτρινους και μαύρους ακροδέκτες για σύνδεση με συσκευές απομακρυσμένης ενεργοποίησης κλείστρου, επιτρέποντας τον έλεγχο μέσω ήχου ή ηλεκτρονικών σημάτων.

 • Καλώδια τηλεχειριστηρίου MC-30/MC-30A (μήκος περίπου 80 cm/2,7 πόδια) : Απομακρυσμένες απελευθερώσεις κλείστρου. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κουνήματος της κάμερας.

 • Καλώδια τηλεχειριστηρίου MC-36/MC-36A (μήκος περίπου 85 cm/2,8 πόδια ): Το τηλεχειριστήριο απελευθερώνει το κλείστρο με χρονοδιακόπτες για φωτογράφηση με χρονοδιακόπτη.

 • Καλώδια επέκτασης MC-21/MC-21A (μήκος περίπου 3 m/9,9 πόδια) : Μπορούν να συνδεθούν σε ML-3 ή MC-series 20, 22, 22A, 23, 23A, 25, 25A, 30, 30A, 36, ή 36A, αλλά σημειώστε ότι δύο ή περισσότερα καλώδια επέκτασης δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους.

 • Καλώδια σύνδεσης MC-23/MC-23A (μήκος περίπου 40 cm/1,4 πόδια) : Χρησιμοποιήστε ένα MC-23 ή 23A για να συνδέσετε δύο κάμερες μέσω των ακροδεκτών δέκα ακίδων τους για ταυτόχρονη λειτουργία.

 • Καλώδια προσαρμογέα MC-25/MC-25A (μήκος περίπου 20 cm/7,9 ίντσες) : Καλώδια προσαρμογέα δέκα ακίδων σε δύο ακίδων για σύνδεση σε συσκευές με ακροδέκτες δύο ακίδων, συμπεριλαμβανομένου του σετ ραδιοελέγχου MW-2, MT- Σετ τηλεχειριστηρίου 2 διαστημόμετρου και ML-2 modulite.

 • WR-A10 WR Adapter : Ένας προσαρμογέας που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ασύρματων τηλεχειριστηρίων WR-R10 σε κάμερες με τηλεχειριστήρια δέκα ακίδων.

 • Σετ τηλεχειριστηρίου ML-3 Modulite : Επιτρέπει τον τηλεχειρισμό υπερύθρων σε εμβέλεια έως και 8 m (26,2 πόδια).

Καλώδια USB
 • Καλώδιο USB UC-E24 : Καλώδιο USB με υποδοχή τύπου C για σύνδεση με την κάμερα και υποδοχή τύπου Α για σύνδεση στη συσκευή USB.

 • Καλώδιο USB UC-E25 : Ένα καλώδιο USB με δύο υποδοχές τύπου C.

Αξεσουάρ καλύμματα παπουτσιών

BS-1 Αξεσουάρ κάλυμμα παπουτσιού : Ένα κάλυμμα που προστατεύει το παπούτσι αξεσουάρ όταν δεν έχει προσαρτηθεί μονάδα φλας.

Καπέλα σώματος

BF-N1 Body Cap : Το καπάκι σώματος εμποδίζει την είσοδο σκόνης στη φωτογραφική μηχανή όταν δεν υπάρχει φακός στη θέση του.

Αξεσουάρ προσοφθάλμιου σκοπεύτρου

DK-33 Rubber eyecup : Λαστιχένιο προσοφθάλμιο που τοποθετείται στην κάμερα. Μπορεί να αφαιρεθεί κρατώντας την απελευθέρωση του προσοφθάλμιου φακού ( q ) και περιστρέφοντας το προσοφθάλμιο προς την κατεύθυνση που φαίνεται ( w ).

Για να επανατοποθετήσετε το προσοφθάλμιο προσοφθάλμιο, ευθυγραμμίστε το σημάδι στο πίσω μέρος του προσοφθάλμιου φακού ( r ) με το σημάδι στο σώμα της κάμερας ( e ) και περιστρέψτε το προσοφθάλμιο όπως φαίνεται μέχρι να ασφαλίσει στη θέση του ( t ).

Μονάδες Flash
 • SB-5000, SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-500, SB-400, SB‑300 και SB-R200 Speedlights : Αυτές οι μονάδες μπορούν να τοποθετηθούν στην κάμερα για φωτογράφιση με φλας. Ορισμένα υποστηρίζουν επίσης ασύρματο τηλεχειριστήριο για φωτογράφηση με φλας εκτός κάμερας με πολλαπλές μονάδες φλας.

  • Δείτε την τεκμηρίωση που παρέχεται με κάθε Speedlight για πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση της μονάδας στην κάμερα.

  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φωτογράφιση με φλας, ανατρέξτε στην ενότητα “Flash Photography” ( Flash Photography ), “Remote Flash Photography” ( Remote Flash Photography ) και “Compatible Flash Units” (Συμβατές μονάδες Flash ).

 • SU-800 Wireless Speedlight Commander : Ένας ασύρματος χειριστής για χρήση με μονάδες φλας SB-5000, SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-500 και SB-R200. Οι μονάδες φλας μπορούν να χωριστούν σε έως και τρεις ομάδες για απομακρυσμένο έλεγχο φλας. Το ίδιο το SU-800 δεν είναι εξοπλισμένο με φλας.

Προσαρμογείς βάσης

Προσαρμογέας βάσης FTZ II/FTZ : Προσαρμογέας που επιτρέπει τη χρήση φακών βάσης NIKKOR F με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που υποστηρίζουν εναλλάξιμους φακούς βάσης Z.

 • Για πληροφορίες σχετικά με την προσάρτηση, την αφαίρεση, τη συντήρηση και τη χρήση προσαρμογέων βάσης, ανατρέξτε στην τεκμηρίωση του προϊόντος.

  • Ενημερώστε στην πιο πρόσφατη έκδοση του υλικολογισμικού του προσαρμογέα βάσης, εάν σας ζητηθεί μετά την τοποθέτηση του προσαρμογέα. Πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεση ενημερώσεων υλικολογισμικού είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου της Nikon για τη χώρα ή την περιοχή σας.

 • Οι χρήστες του FTZ θα πρέπει να σημειώσουν ότι η έλλειψη χώρου μεταξύ του προσαρμογέα και της λαβής μπορεί να κάνει τη λαβή δύσκολη στη χρήση.

Μικρόφωνα
 • ME-1 Stereo Microphone : Συνδέστε το ME-1 στην υποδοχή μικροφώνου της κάμερας για εγγραφή στερεοφωνικού ήχου. Η χρήση εξωτερικού μικροφώνου μειώνει επίσης την πιθανότητα λήψης θορύβου του εξοπλισμού, όπως οι ήχοι που παράγονται κατά την εγγραφή βίντεο όταν η εστίαση επιτυγχάνεται με την αυτόματη εστίαση.

 • ME-W1 Ασύρματο μικρόφωνο : Ένα ασύρματο μικρόφωνο Bluetooth. Χρησιμοποιήστε το ME-W1 για εγγραφή εκτός κάμερας.

Ασύρματα τηλεχειριστήρια
 • Ασύρματα τηλεχειριστήρια WR-R11a, WR-R10 και WR-T10

  • Όταν ένα WR-R11a είναι συνδεδεμένο στο τηλεχειριστήριο δέκα ακίδων ή όταν ένα WR-R10 είναι συνδεδεμένο στο τηλεχειριστήριο δέκα ακίδων χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα WR-A10, η κάμερα μπορεί να ελεγχθεί εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο WR-T10 ελεγκτής.

  • Τα ασύρματα τηλεχειριστήρια WR-R11a και WR-R10 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των ραδιοελεγχόμενων μονάδων φλας.

 • Ασύρματο τηλεχειριστήριο WR-1 : Οι μονάδες WR-1 χρησιμοποιούνται με ασύρματα τηλεχειριστήρια WR-R11a/WR-R10 ή WR-T10 ή με άλλα τηλεχειριστήρια WR-1, με τις μονάδες WR-1 να λειτουργούν είτε ως πομποί είτε ως δέκτες. Όταν ένα WR-R11a/WR-R10 ή ένα WR-1 που έχει διαμορφωθεί ως δέκτης είναι συνδεδεμένο στο τηλεχειριστήριο δέκα ακίδων της κάμερας, ένα δεύτερο WR-1 διαμορφωμένο ως πομπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λήψη φωτογραφιών και προσαρμογή των ρυθμίσεων της κάμερας από απόσταση. Ενημερώστε το υλικολογισμικό WR‑1 στην πιο πρόσφατη έκδοση (έκδοση 1.0.4 ή νεότερη).

  • Όταν χρησιμοποιείτε ασύρματο τηλεχειριστήριο με το WR-R10, βεβαιωθείτε ότι το υλικολογισμικό για το WR-R10 έχει ενημερωθεί στην πιο πρόσφατη έκδοση (έκδοση 3.0 ή νεότερη). Για πληροφορίες σχετικά με ενημερώσεις υλικολογισμικού, ανατρέξτε στον ιστότοπο της Nikon για την περιοχή σας. Συμβουλευτείτε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο σέρβις της Nikon κατά την ενημέρωση του υλικολογισμικού για το WR-R10 από εκδόσεις πριν από την έκδοση 2.0 σε έκδοση 3.0 ή νεότερη.

Τηλεχειριστήρια

MC-N10 Remote Grip : Όταν είναι συνδεδεμένο με την κάμερα, το MC-N10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασίες όπως η εγγραφή βίντεο, η φωτογραφία και η προσαρμογή των ρυθμίσεων της κάμερας. Έρχεται εξοπλισμένο με ροζέτα για προσάρτηση σε εξοπλισμό κάμερας τρίτων. Με το MC-N10 τοποθετημένο σε εξοπλισμό κάμερας τρίτων μέσω προσαρμογέα ροζέτας συμβατό με ARRI, μπορείτε να διατηρήσετε τα κινούμενα θέματα σε εστίαση ενώ μετακινείτε την κάμερα για να παρακολουθείτε την κίνησή τους ή να χρησιμοποιείτε τα βολικά τοποθετημένα χειριστήρια για να προσαρμόσετε ρυθμίσεις όπως η έκθεση και η έκθεση και ισορροπία λευκού χωρίς να αγγίξετε την κάμερα.

Φόρτιση Μπαταριών

Οι συμβατές μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν χρησιμοποιώντας τις παρακάτω συσκευές.

Μπαταρία

Φορτιστής μπαταρίας

Φόρτιση μετασχηματιστή AC

MH-33

MH-26a

ΕΝ-ΕΛ18δ

4

4

EN-EL18c

4

4

4

ΕΝ-ΕΛ18β

4

4

4

ΕΝ-ΕΛ18α

4

ΕΝ-ΕΛ18

4

Τοποθέτηση και αφαίρεση του καλύμματος παπουτσιού αξεσουάρ

Το κάλυμμα παπουτσιού αξεσουάρ BS-1 ολισθαίνει μέσα στο παπούτσι όπως φαίνεται. Για να αφαιρέσετε το κάλυμμα, κρατήστε τη φωτογραφική μηχανή σταθερά, πιέστε το κάλυμμα προς τα κάτω με έναν αντίχειρα και σύρετέ το προς την κατεύθυνση που φαίνεται.

Το κλιπ καλωδίου HDMI/USB

Για να αποφύγετε την τυχαία αποσύνδεση, συνδέστε το παρεχόμενο κλιπ σε καλώδια HDMI ή USB όπως φαίνεται (σημειώστε ότι το κλιπ μπορεί να μην ταιριάζει σε όλα τα καλώδια).

 • Οι εικόνες δείχνουν το καλώδιο USB. Περάστε τα καλώδια HDMI από το άλλο κανάλι.

 • Διατηρείτε την οθόνη στη θέση αποθήκευσης όταν χρησιμοποιείτε το κλιπ καλωδίου.

  καλώδιο USB

  Καλώδιο HDMI και καλώδιο USB που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα

Το κάλυμμα της υποδοχής κάρτας μνήμης

Η κάμερα διαθέτει αφαιρούμενο κάλυμμα υποδοχής κάρτας μνήμης.

 • Αφού ανοίξετε το κάλυμμα της υποδοχής κάρτας μνήμης, σύρετε το μάνταλο απελευθέρωσης του καλύμματος της υποδοχής κάρτας μνήμης προς την κατεύθυνση που φαίνεται μέχρι να ασφαλίσει ( q ) και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το κάλυμμα από την κάμερα ( w ).

 • Προσέξτε να μην σύρετε το μάνταλο απελευθέρωσης του καλύμματος της υποδοχής κάρτας μνήμης προς τα κάτω αφού αφαιρέσετε το κάλυμμα της υποδοχής κάρτας μνήμης. Το κάλυμμα δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί με το μάνδαλο χαμηλωμένο.

 • Το εσωτερικό κάλυμμα μπορεί να μετακινηθεί όταν χαμηλώσει το μάνδαλο αποδέσμευσης του καλύμματος της υποδοχής κάρτας μνήμης. Το κάλυμμα της υποδοχής κάρτας μνήμης δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί όταν το εσωτερικό κάλυμμα είναι εκτός θέσης. Σύρετε το μάνταλο του καλύμματος της υποδοχής κάρτας μνήμης προς τα κάτω ( q ) και επαναφέρετε το εσωτερικό και το εξωτερικό κάλυμμα στην αρχική τους θέση ( w ).

  1

  Εσωτερικό κάλυμμα

  2

  Εξωτερικό κάλυμμα

 • Για να επανατοποθετήσετε το κάλυμμα της υποδοχής κάρτας μνήμης, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  • Εισαγάγετε τον επάνω μεντεσέ στην επάνω υποδοχή στο σώμα της κάμερας ( q ).

  • Εισαγάγετε το άκρο του μεντεσέ με ελατήριο ( e ) στην υποδοχή του μεντεσέ ( w ).

  • Διατηρώντας τον κάτω μεντεσέ ευθυγραμμισμένο με την κάτω υποδοχή ( r ), σύρετε το μάνταλο απελευθέρωσης του καλύμματος της υποδοχής κάρτας μνήμης μέχρι να ασφαλίσει στη θέση του στην αρχική του θέση ( t ).

Βαθμονόμηση μπαταριών

Ο φορτιστής μπαταριών MH-33 μπορεί να ανιχνεύσει εάν οι μπαταρίες χρειάζονται βαθμονόμηση και να τις βαθμονομήσει όπως απαιτείται για να διασφαλίσει την ακρίβεια της ένδειξης της στάθμης της μπαταρίας.

Η κατάσταση βαθμονόμησης και η πρόοδος εμφανίζονται από τις λυχνίες στο φορτιστή μπαταρίας:

1

Λαμπτήρες φόρτισης

2

Λαμπτήρας βαθμονόμησης

3

Κουμπί βαθμονόμησης

Εάν η λυχνία βαθμονόμησης αναβοσβήνει όταν τοποθετείται μια μπαταρία, η μπαταρία πρέπει να βαθμονομηθεί.

Για να ξεκινήσετε τη βαθμονόμηση, πατήστε το κουμπί βαθμονόμησης για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Οι λυχνίες φόρτισης και η λυχνία βαθμονόμησης ανάβουν κόκκινο ενώ η βαθμονόμηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η οθόνη μπορεί να διαβαστεί ως εξής:

Κατά προσέγγιση χρόνος που απαιτείται για την επαναβαθμονόμηση της μπαταρίας

Κάτω από 2 ώρες

2-4 ώρες

4-6 ώρες

Πάνω από 6 ώρες

Λαμπτήρες φόρτισης

2h

I (off)

K (ενεργό)

K (ενεργό)

K (ενεργό)

4h

I (off)

I (off)

K (ενεργό)

K (ενεργό)

6h

I (off)

I (off)

I (off)

K (ενεργό)

Λαμπτήρας βαθμονόμησης

K (ενεργό)

K (ενεργό)

K (ενεργό)

K (ενεργό)

Αν και συνιστάται η βαθμονόμηση για την ακριβή μέτρηση της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας, η βαθμονόμηση δεν χρειάζεται να εκτελείται όταν η λυχνία βαθμονόμησης αναβοσβήνει. Μόλις ξεκινήσει, η βαθμονόμηση μπορεί να διακοπεί όπως επιθυμείτε.

 • Εάν το κουμπί βαθμονόμησης δεν πατηθεί ενώ η λυχνία βαθμονόμησης αναβοσβήνει, η κανονική φόρτιση θα ξεκινήσει μετά από περίπου δέκα δευτερόλεπτα.

 • Για να διακόψετε τη βαθμονόμηση, πατήστε ξανά το κουμπί βαθμονόμησης. Η βαθμονόμηση θα τελειώσει και η φόρτιση θα ξεκινήσει.

Όταν ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση, οι λυχνίες φόρτισης και η λυχνία βαθμονόμησης θα σβήσουν και η φόρτιση θα ξεκινήσει αμέσως.

Τοποθέτηση υποδοχής ρεύματος και μετασχηματιστή AC

Απενεργοποιήστε την κάμερα πριν συνδέσετε μια προαιρετική υποδοχή τροφοδοσίας και μετασχηματιστή AC.

 1. Αφαιρέστε το κάλυμμα του θαλάμου μπαταρίας BL-7.

  Σηκώστε το μάνδαλο του καλύμματος του θαλάμου μπαταρίας, γυρίστε το στην ανοιχτή θέση ( A ) ( q ) και αφαιρέστε το κάλυμμα του θαλάμου μπαταρίας BL-7 ( w ).

 2. Συνδέστε τον προσαρμογέα AC EH-6d στην υποδοχή τροφοδοσίας EP-6a.

  • Περάστε το καλώδιο DC πάνω από τον οδηγό καλωδίου σύνδεσης τροφοδοσίας ( q ) και σύρετέ το προς τα κάτω μέχρι να βρίσκεται στο κάτω μέρος της υποδοχής.

  • Εισαγάγετε το βύσμα DC στην υποδοχή DC IN ( w ).

 3. Εισαγάγετε το βύσμα τροφοδοσίας.

  Εισαγάγετε πλήρως το βύσμα τροφοδοσίας στο θάλαμο της μπαταρίας όπως φαίνεται στην εικόνα.

 4. Ασφαλίστε το βύσμα τροφοδοσίας.

  • Περιστρέψτε το μάνταλο στην κλειστή θέση ( q ) και διπλώστε το προς τα κάτω όπως φαίνεται ( w ).

  • Για να αποτρέψετε την απομάκρυνση του βύσματος τροφοδοσίας κατά τη λειτουργία, βεβαιωθείτε ότι έχει ασφαλίσει καλά.

  • Η στάθμη της μπαταρίας δεν εμφανίζεται στον πίνακα ελέγχου ενώ η κάμερα τροφοδοτείται από το μετασχηματιστή εναλλασσόμενου ρεύματος και την υποδοχή τροφοδοσίας.