Тази функция се използва за заключване на мощността на светкавицата за допълнителни CLS-съвместими светкавици, като ви позволява да правите няколко снимки или да прекомпонирате снимки, без да променяте нивото на светкавицата. Не е необходимо вашият обект да е в центъра на кадъра, което ви дава повече свобода при композиране на кадри.

 • Мощността на светкавицата се регулира автоматично за всякакви промени в ISO чувствителността и блендата.

 1. Задайте [ FV lock ] на контрол, като използвате персонализирана настройка f2 [ Потребителски контроли (заснемане) ].
 2. Монтирайте светкавица, която поддържа FV заключване на обувката за аксесоари на камерата.

 3. Включете светкавицата и изберете режим на управление на светкавицата TTL или наблюдавайте предварителна светкавица q A или A .

  • Ако използвате SB-5000, SB-500, SB-400 или SB-300, монтирани на обувката за аксесоари на фотоапарата, изберете [ TTL ] или [ Автоматична външна светкавица ] за [ Контрол на светкавицата ] > [ Режим на управление на светкавицата ].

  • За информация относно други светкавици вижте документацията, предоставена с устройството.

 4. Фокус.

  Позиционирайте обекта в центъра на рамката и натиснете спусъка наполовина, за да фокусирате.

 5. Заключете нивото на светкавицата.

  • След като потвърдите, че индикаторът за готовност на светкавицата ( c ) се появява на дисплея за снимане, натиснете контрола [ FV lock ]; светкавицата ще излъчи предварителна светкавица, за да определи подходящото ниво на светкавицата.

  • Мощността на светкавицата ще се заключи и на дисплея за снимане ще се появи r

 6. Прекомпонирайте кадъра.
 7. Натиснете бутона за освобождаване на затвора до края, за да снимате.

  Ако желаете, могат да се правят допълнителни снимки, без да се освобождава FV заключване. Повторете стъпки от 6 до 7, за да направите допълнителни снимки.

 8. Освободете FV заключването.

  Натиснете контрола [FV lock ], за да освободите FV заключването и потвърдете, че иконата за заключване на FV ( r ) вече не се показва на дисплея за снимане.