Skaffa referensdata för alternativet Image Dust Off i NX Studio. Image Dust Off bearbetar NEF-bilder (RAW) för att mildra effekter som orsakas av att damm fastnar framför kamerans bildsensor. För mer information, se NX Studios onlinehjälp.

Ett objektiv med en brännvidd på minst 50 mm rekommenderas vid inspelning av referensdata för Image Dust Off. När du använder ett zoomobjektiv, zooma in hela vägen.

 1. Välj Starta .

  Markera Start och tryck på J . Ett meddelande kommer att visas.

 2. Rama in ett vitt objekt utan särdrag i displayen.

  Med objektivet cirka tio centimeter (fyra tum) från ett väl upplyst vitt objekt utan särdrag, rama in objektet så att det fyller skärmen och tryck sedan ned avtryckaren halvvägs.

  I autofokusläget ställs fokus automatiskt in på oändlighet; i manuellt fokusläge, ställ in fokus på oändlighet manuellt.

 3. Skaffa referensdata från damm.

  Tryck ner avtryckaren hela vägen för att hämta referensdata för Image Dust Off. Skärmen stängs av när avtryckaren trycks ned.

  Om referensobjektet är för ljust eller för mörkt kan det hända att kameran inte kan hämta referensdata för Image Dust Off och ett meddelande kommer att visas. Välj ett annat referensobjekt och upprepa processen från steg 1.

Referensdata för bilddamm

Samma referensdata kan användas för fotografier tagna med olika objektiv eller med olika bländare. Referensbilder kan inte visas med datorprogramvara för bildbehandling. Ett rutmönster visas när referensbilder visas på kameran.