Nastavitev beline zagotavlja, da bodo beli predmeti videti beli ne glede na barvo svetlobnega vira. Za večino virov svetlobe je priporočena privzeta nastavitev (j). Če želenih rezultatov ne morete doseči s samodejno nastavitvijo beline, izberite drugo možnost, kot je opisano spodaj.

Nastavitev beline lahko izberete z elementi White balance (Nastavitev beline) v meniju i in menijih za fotografiranje in snemanje videoposnetkov (0 White balance (Nastavitev beline), White Balance (Nastavitev beline), White Balance (Nastavitev beline)).

Pri privzetih nastavitvah lahko nastavitev beline izberete tudi s pritiskom gumba Fn1 in vrtenjem vrtljivega glavnega gumba za upravljanje (0 Funkcijska gumba (Fn1 in Fn2)).

Ko je izbrana možnost 4 (Auto (Samodejno)), I (Fluorescent (Fluorescenčna)), K (Choose color temperature (Izbira barvne temperature)) ali L (Preset manual (Ročna prednastavitev)), lahko izberete podrejeno možnost s pritiskom gumba Fn1 in vrtenjem vrtljivega pomožnega gumba za upravljanje.

Možnost K * Opis
4 Auto (Samodejno) Nastavitev beline se samodejno prilagodi za doseganje optimalnih rezultatov pri večini virov svetlobe. Ko uporabljate dodatno bliskavico, se nastavitev beline prilagodi glede na osvetlitev, ki jo proizvaja bliskavica.
  Keep white (reduce warm colors) (Ohrani belo (zmanjšaj tople barve)) 3500–8000 Odpravite topel barvni odtenek, ki ga proizvaja žareča osvetlitev.
Keep overall atmosphere (Ohrani celotno vzdušje) Delno ohranite topel barvni odtenek, ki ga proizvaja žareča osvetlitev.
Keep warm lighting colors (Ohrani tople barve osvetlitve) Ohranite topel barvni odtenek, ki ga proizvaja žareča osvetlitev.
D Natural light auto (Samodejno za naravno svetlobo) 4500–8000 Ko uporabljate naravno svetlobo, ta možnost proizvaja barve bližje tistim, ki jih vidi človeško oko.
H Direct sunlight (Neposredna sončna svetloba) 5200 Uporabite za motive v neposredni sončni svetlobi.
G Cloudy (Oblačno) 6000 Uporabite pri dnevni svetlobi pod oblačnim nebom.
M Shade (Senca) 8000 Uporabite pri dnevni svetlobi, ko je motiv v senci.
J Incandescent (Žareča) 3000 Uporabite pri osvetlitvi z volframovimi svetilkami.
I Fluorescent (Fluorescenčna) Uporabite pri fluorescenčni osvetlitvi; izberite vrsto žarnice glede na vir svetlobe.
  Sodium-vapor lamps (Natrijeve svetilke) 2700
Warm-white fluorescent (Topla bela fluorescenčna) 3000
White fluorescent (Bela fluorescenčna) 3700
Cool-white fluorescent (Hladna bela fluorescenčna) 4200
Day white fluorescent (Dnevna bela fluorescenčna) 5000
Daylight fluorescent (Dnevna fluorescenčna) 6500
High temp. mercury-vapor (Visoka temperatura - živosrebrna svetilka) 7200
5 Flash (Bliskavica) 5400 Uporabljajte s studijskimi stroboskopskimi lučmi in drugimi velikimi bliskavicami.
K Choose color temperature (Izbira barvne temperature) 2500-10000 Izberite barvno temperaturo s seznama vrednosti ali držite tipko Fn1 in vrtite vrtljivi pomožni gumb za upravljanje.
L Preset manual (Ročna prednastavitev) Izmerite nastavitev beline za motiv ali svetlobni vir (pritisnite in držite gumb Fn1 za vstop v način neposrednega merjenja, 0 Ročna prednastavitev), kopirajte nastavitev beline iz obstoječe fotografije ali izberite obstoječo vrednost, tako da pridržite gumb Fn1 in vrtite vrtljivi pomožni gumb za upravljanje.

Barvna temperatura. Vse vrednosti so približne in ne odražajo natančne nastavitve (če je ustrezno).

D (»Natural light auto (Samodejno za naravno svetlobo)«)

Možnost D (Natural light auto (Samodejno za naravno svetlobo)) morda ne bo dala želenih rezultatov pri umetni osvetlitvi. Izberite 4 (Auto (Samodejno)) ali pa možnost, ki ustreza viru svetlobe.

Osvetlitev s studijskimi bliskavicami

Možnost 4 (Auto (Samodejno)) pri velikih studijskih bliskavicah morda ne bo dala želenih rezultatov. Uporabite prednastavitev beline ali pa uporabite nastavitev beline 5 (Flash (Bliskavica)) in nato prilagodite nastavitev beline z natančno nastavitvijo.

Natančna nastavitev beline

Pri nastavitvah, ki niso Choose color temperature (Izbira barvne temperature), lahko nastavitev beline natančno nastavite z elementi White balance (Nastavitev beline) v meniju i in menijih za fotografiranje in snemanje videoposnetkov (0 Natančna nastavitev beline).

4 (»Auto (Samodejno)«)

Informacije o fotografiji za slike, posnete z uporabo samodejne nastavitve beline, navajajo barvno temperaturo, ki jo je fotoaparat izbral v času fotografiranja. To lahko uporabite kot referenco pri izbiri vrednosti za Choose color temperature (Izbira barvne temperature). Če si želite ogledati podatke o fotografiranju med predvajanjem, pojdite na Playback display options (Možnosti prikaza predvajanja) v meniju za predvajanje in izberite Shooting data (Podatki o fotografiranju).

Barvna temperatura

Zaznana barva svetlobnega vira se razlikuje glede na opazovalca in druge pogoje. Barvna temperatura je objektiven način merjenja barve svetlobnega vira, ki se določi glede na temperaturo, na katero bi bilo treba segreti predmet, da bi izžareval svetlobo z enako valovno dolžino. Medtem ko so viri svetlobe z barvno temperaturo v območju 5000–5500 K beli, so viri svetlobe z nižjo barvno temperaturo, kot so volframove žarnice, rahlo rumenkasti ali rdeči. Svetlobni viri z višjo barvno temperaturo se zdijo modrikasti.

»Toplejše« (bolj rdeče) barve

»Hladnejše« (bolj modre) barve

Na splošno izberite nižje vrednosti, če imajo vaše slike rdeč odtenek ali če želite barve namerno narediti hladnejše, višje vrednosti pa, če so vaše slike modro obarvane ali če želite namerno narediti barve toplejše.