(Samodejni) način b lahko uporabite tudi za preprosto snemanje videoposnetkov.

 1. Vklopite fotoaparat.

  Zaslon in nadzorna plošča bosta zasvetila.

 2. Izberite način videoposnetka.

  Zavrtite izbirnik načina fotografije/videoposnetka na 1. Upoštevajte, da dodatnih bliskavic ni mogoče uporabljati, ko je fotoaparat v načinu videoposnetka.

 3. Izberite način b.

  S pritiskom sprostitve zaklepanja vrtljivega gumba za izbiro načina na vrhu fotoaparata zavrtite vrtljivi gumb za izbiro načina na b.

  Vrtljivi gumb za izbiro načina

  Sprostitev zaklepanja vrtljivega gumba za izbiro načina

 4. Začnite snemati.

  Za začetek snemanja pritisnite gumb za snemanje videoposnetka. Medtem ko poteka snemanje, bo fotoaparat prikazal kazalnik snemanja in razpoložljivi preostali čas. Fotoaparatu lahko kadar koli med snemanjem spremenite izostritev, tako da pritisnete gumb AF-ON ali tapnete svoj motiv v prikazu. Zvok se posname z vgrajenim mikrofonom; med snemanjem ne prekrijte mikrofona.

  Gumb za snemanje videoposnetka

  Kazalnik snemanja

  Preostali čas

 5. Zaključite snemanje.

  Znova pritisnite gumb za snemanje videoposnetka, da končate snemanje. Lučka za dostop do pomnilniške kartice bo zasvetila, ko fotoaparat preneha shranjevati videoposnetek na pomnilniško kartico. Dokler lučka ne preneha svetiti in dokler snemanje ni zaključeno, ne jemljite pomnilniške kartice iz fotoaparata, niti ne odstranite in ne prekinite vira napajanja.

  Lučka za dostop do pomnilniške kartice

Ikona 0

Ikona 0 kaže, da ni možno snemati videoposnetkov.

V načinu videoposnetka lahko fotografirate, ne da bi prekinili snemanje, s pritiskom sprožilca do konca. Na zaslonu bo utripala ikona C, ko posnamete fotografijo.

Fotografiranje v načinu videoposnetka

Fotografije lahko posnamete, tudi če motiv ni izostren. Fotografije so posnete v formatu JPEG natančne kakovosti m pri velikostih, ki so trenutno izbrane za velikost okvirja videoposnetka. V načinih neprekinjenega proženja se hitrost menjavanja kadrov med snemanjem zaustavi, kar je odvisno od možnosti, ki je izbrana za Frame size/frame rate (Velikost okvirja/hitrost snemanja), vendar pa bo ob vsakem pritisku sprožilca med snemanjem posneta samo ena fotografija. Med vsakim videoposnetkom lahko posnamete do 50 fotografij.

Med fotografiranjem

Če se fotoaparat nahaja pod fluorescenčnimi, živosrebrnimi ali natrijevimi svetilkami ali pri motivih v gibanju, še posebej če fotoaparat premikate vodoravno ali se predmet v kadru vodoravno premika z visoko hitrostjo, se lahko v prikazu in na fotografijah ter videoposnetkih pojavi utripanje, trakovi ali popačenje. Pojavijo se lahko tudi neenakomerni robovi, nepravilne barve, učinek moiré in svetle pege. V okolju utripajočih znakov ali drugih neenakomernih virov svetlobe se v določenih delih kadra lahko pokažejo svetla območja ali pasovi, ki se lahko pojavijo tudi, če je motiv na kratko osvetljen s stroboskopom ali kakim drugim svetlim in hipnim virom svetlobe, prav tako se lahko pojavijo šum (naključno razporejene svetle slikovne točke, meglica ali črte) in nepričakovane barve, če povečate pogled skozi objektiv. Utripanje se lahko pojavi, ko med snemanjem videoposnetka uporabite električno spreminjanje vrednosti zaslonke.

Fotoaparata ne usmerjajte proti soncu ali drugim močnim virom svetlobe. Če ne upoštevate tega previdnostnega ukrepa, lahko poškodujete notranje vezje fotoaparata.

Snemanje videoposnetkov

Snemanje se samodejno konča, ko je dosežena največja dolžina ali kadar je pomnilniška kartica polna, če odstranite objektiv, izberete drug način ali izbirnik načina fotografije/videoposnetka zavrtite na C. Upoštevajte, da lahko vgrajeni mikrofon posname zvoke, ki jih dela fotoaparat ali objektiv med zmanjšanjem tresljajev, samodejnim ostrenjem ali spreminjanjem zaslonke.