Način proženja določa, kaj se zgodi, ko pritisnete sprožilec. Izberite način proženja, pridržite gumb c (E) in zavrtite vrtljivi glavni gumb za upravljanje. Pritisnite J, ko je osvetljena želena nastavitev; izbrana možnost bo označena z ikonami v prikazu fotografiranja in na nadzorni plošči.

Zaslon

Nadzorna plošča

V načinu za fotografiranje so na voljo naslednje možnosti.

Možnost Opis
U Single frame (Ena slika) Fotoaparat posname eno fotografijo ob vsakem pritisku sprožilca.
V Continuous L (Neprekinjeno z nizko hitrostjo) Medtem ko je pritisnjen sprožilec, fotoaparat snema 1–5 kadrov na sekundo. Hitrost snemanja lahko izberete tako, da vrtite vrtljivi pomožni gumb za upravljanje, ko je v meniju načina proženja osvetljena možnost Continuous L (Neprekinjeno z nizko hitrostjo).
W Continuous H (Neprekinjeno z visoko hitrostjo) Medtem ko je pritisnjen sprožilec, fotoaparat snema do 5,5 kadrov na sekundo.
X Continuous H (extended) (Neprekinjeno z visoko hitrostjo (podaljšano)) Medtem ko je pritisnjen sprožilec, fotoaparat snema do 9 kadrov na sekundo (Z 7) ali 12 kadrov na sekundo (Z 6). Ne morete uporabiti dodatnih bliskavic. Zmanjšanje utripanja ne deluje.
E Self-timer (Samosprožilec) Fotografirajte s samosprožilcem (0 Samosprožilec).

Prikaz za fotografiranje

V načinih neprekinjenega fotografiranja z visoko hitrostjo in neprekinjenega fotografiranja z majhno hitrostjo se prikaz posodobi v realnem času tudi med fotografiranjem.

Hitrost menjavanja kadrov

Hitrost menjavanja kadrov se razlikuje glede na nastavitve fotoaparata. Približne največje hitrosti pri različnih nastavitvah so navedene v spodnji tabeli.

Način proženja Kakovost slike Bitna globina Neslišno fotografiranje
Izklop Vklop
Continuous L
(Neprekinjeno z nizko hitrostjo)
JPEG/TIFF 5 posnetkov na sekundo

Z 7: 4 posnetke na sekundo

Z 6: 4,5 posnetka na sekundo

NEF (RAW)/
NEF (RAW) + JPEG
12
14

Z 7: 3,5 posnetka na sekundo

Z 6: 4 posnetke na sekundo

Continuous H
(Neprekinjeno z visoko hitrostjo)
JPEG/TIFF 5,5 posnetka na sekundo

Z 7: 4 posnetke na sekundo

Z 6: 4,5 posnetka na sekundo

NEF (RAW)/
NEF (RAW) + JPEG
12
14

Z 7: 5 posnetkov na sekundo

Z 6: 5,5 posnetkov na sekundo

Z 7: 3,5 posnetka na sekundo

Z 6: 4 posnetke na sekundo

Continuous H (extended)
(Neprekinjeno z visoko hitrostjo (podaljšano))
JPEG/TIFF

Z 7: 9 posnetkov na sekundo

Z 6: 12 posnetkov na sekundo

Z 7: 8 posnetkov na sekundo

Z 6: 12 posnetkov na sekundo

NEF (RAW)/
NEF (RAW) + JPEG
12
14

Z 7: 8 posnetkov na sekundo

Z 6: 9 posnetkov na sekundo

Z 7: 6,5 posnetkov na sekundo

Z 6: 8 posnetkov na sekundo

Neprekinjeno z visoko hitrostjo (podaljšano)

Odvisno od nastavitev fotoaparata se lahko osvetlitev med vsakim rafalom nepredvidljivo spreminja. To lahko preprečite, tako da zaklenete osvetlitev (0 Zaklepanje izostritve in osvetlitve).

Predpomnilnik

Fotoaparat ima predpomnilnik za začasno shranjevanje, ki omogoča, da nadaljujete s fotografiranjem, medtem ko se fotografije shranjujejo na pomnilniško kartico. Približno število slik, ki jih lahko shranite v predpomnilnik pri trenutnih nastavitvah, je vidno v prikazu števca preostalih posnetkov, ko je sprožilec pritisnjen do polovice.

Zaslon

Nadzorna plošča

Medtem ko se fotografije snemajo na pomnilniško kartico, sveti lučka za dostop do pomnilniške kartice. Snemanje lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut, kar je odvisno od pogojev fotografiranja in zmogljivosti pomnilniške kartice. Dokler lučka za dostop sveti, ne odstranjujte pomnilniške kartice in ne prekinite ali odstranite vira napajanja. Če fotoaparat izklopite, ko so podatki še v predpomnilniku, se napajanje ne izklopi, dokler se ne posnamejo vse slike iz predpomnilnika. Če se polnilna baterija izprazni, medtem ko so v predpomnilniku še slike, se proženje zaklopa onemogoči in slike se prenesejo na pomnilniško kartico.

V načinu videoposnetka lahko izberete dejanje, ki se izvede, ko pritisnete sprožilec (0 Snemanje videoposnetkov (način b)).

Možnost Opis
U Single frame (Ena slika) Fotoaparat posname eno fotografijo ob vsakem pritisku sprožilca. Ne glede na izbrano možnost lahko z vsakim videoposnetkom naredite do 50 fotografij.
c Continuous (Neprekinjeno) Fotoaparat fotografira do 3 sekunde (Z 7) ali 2 sekundi (Z 6) hkrati, ko je sprožilec pritisnjen do konca. Hitrost snemanja se razlikuje glede na možnost, izbrano za Frame size/frame rate (Velikost okvirja/hitrost snemanja) v meniju za snemanje videoposnetkov. Med snemanjem videoposnetka lahko posnamete samo eno fotografijo.

Samosprožilec

V načinu samosprožilca s pritiskom sprožilca zaženete časovnik in fotografija se posname, ko časovnik poteče.

 1. Izberite način samosprožilca.

  Medtem ko držite pritisnjen gumb c (E), zavrtite vrtljivi glavni gumb za upravljanje, da osvetlite E (samosprožilec).

 2. Izberite zakasnitev sprožilca.

  Zavrtite vrtljivi pomožni gumb za upravljanje za izbiro zakasnitve sprožilca in pritisnite J.

 3. Kadrirajte fotografijo in jo izostrite.

  Če je za način delovanja z izostritvijo izbrana možnost AF-S, se časovnik ne bo zagnal, razen če fotoaparat lahko izostri.

 4. Zaženite časovnik.

  Pritisnite sprožilec do konca, da se vklopi časovnik. Na zaslonu se bo prikazala ikona E in lučka samosprožilca bo začela utripati ter se bo ustavila dve sekundi, preden se fotografija posname.

Več slik naenkrat

Uporabite nastavitev po meri c2 (Self-timer (Samosprožilec)), da izberete število posnetkov in interval med posnetki, ko samosprožilec odšteva.