Za vaš fotoaparat Nikon je na voljo raznolika dodatna oprema.

Viri napajanja
 • Polnilna Li-ionska baterija EN-EL15b: Dodatne polnilne baterije EN-EL15b so na voljo pri lokalnih prodajalcih in pooblaščenih servisnih zastopnikih družbe Nikon. Uporabite lahko tudi polnilne baterije EN-EL15/EN-EL15a, vendar vedite, da z enim polnjenjem ne boste mogli posneti toliko slik (0 Vzdržljivost polnilne baterije).
 • Polnilnik baterij MH-25a: Napolnite polnilne baterije EN-EL15b s polnilnikom MH-25a. Uporabite lahko tudi polnilnik baterij MH-25.
 • Baterijsko držalo MB-N10: Baterijsko držalo za brezzrcalne fotoaparate. Ko je nameščeno na fotoaparat, omogoča uporabo dveh polnilnih Li-ionskih baterij EN-EL15b kot vir napajanja.
 • Električni napajalnik EH-7P: EH-7P lahko uporabljate za polnjenje polnilnih baterij EN-EL15b, vstavljenih v fotoaparat (polnilna baterija se polni, samo ko je fotoaparat izklopljen). Ne morete ga uporabiti za polnjenje polnilnih baterij EN-EL15a/EN-EL15.
 • Električni priključek EP-5B, električna napajalnika EH-5c in EH-5b: S to dodatno opremo lahko fotoaparat polnite neprekinjeno za daljši čas. Za priključitev napajalnika EH-5c/EH-5b v fotoaparat potrebujete električni priključek EP-5B; za podrobnosti glejte »Pritrditev električnega priključka in napajalnika« (0 Priklop električnega priključka in napajalnika).
Filtri
 • Filtre nevtralnih barv (NC) lahko uporabite za zaščito objektiva.
 • Če želite preprečiti pojav podvojenih virov svetlobe, ne uporabljajte filtrov, kadar je za motivom močna svetloba oziroma kadar je v kadru močan vir svetlobe.
 • Pri uporabi filtrov s faktorji osvetlitve (faktorji filtrov) nad 1 (Y44, Y48, Y52, O56, R60, X0, X1, C-PL, ND2S, ND4, ND4S, ND8, ND8S, ND400, A2, A12, B2, B8, B12) je priporočljivo uporabiti sredinsko uteženo merjenje, če matrično merjenje ne da želenih rezultatov. Za podrobnosti si oglejte priročnik za uporabo filtra.
 • Filtri, namenjeni fotografiranju s posebnimi učinki, lahko motijo delovanje samodejnega ostrenja ali kazalnika izostritve (I).
Adapterji bajoneta Adapter bajoneta FTZ (0 Adapter bajoneta FTZ)
Kabelski sprožilci Kabelski sprožilec MC-DC2 (dolžina 1 m): Ko je priključen v priključek za dodatno opremo fotoaparata, lahko MC-DC2 uporabite za proženje zaklopa na daljavo.
Naprave GPS Naprava GPS GP-1/GP-1A: Ko je priključena v priključek za dodatno opremo fotoaparata, lahko obstoječo napravo GP-1/GP-1A uporabljate za snemanje trenutne zemljepisne širine, dolžine, višine in univerzalnega koordiniranega časa (UTC) na slikah, posnetih s fotoaparatom. Upoštevajte, da se je proizvodnja naprav GP-1/GP-1A zaključila.
Kabli USB
 • Kabel USB UC-E24: Kabel USB s priključkom tipa C za povezavo s fotoaparatom in s priključkom tipa A za povezavo z napravo USB.
 • Kabel USB UC-E25: Kabel USB z dvema priključkoma tipa C.
Kabli HDMI Kabel HDMI HC-E1: Kabel HDMI s priključkom tipa C za povezavo s fotoaparatom in s priključkom tipa A za povezavo z napravami HDMI.
Adapterji nastavka za bliskavico Adapter za sinhronizacijski priključek AS-15: Namestite AS-15 na nastavek za bliskavico fotoaparata, da povežete studijske stroboskopske luči ali druge bliskavice s pomočjo sinhronizacijskega priključka.
Pokrovi nastavka za dodatno opremo Pokrov nastavka za dodatno opremo BS-1: Pokrov, ki ščiti nastavek za dodatno opremo, ko ni nameščena nobena bliskavica.
Pokrovčki ohišja Pokrovček ohišja BF-N1: Preprečuje, da bi prah prišel v fotoaparat, ko objektiv ni nameščen.
Brezžični oddajniki

Brezžični oddajnik WT-7: Priključite WT-7, da lahko prek brezžičnega omrežja naložite slike, upravljate fotoaparat s pomočjo programa Camera Control Pro 2 (na voljo posebej) z računalnikom ali da slike zajemate oziroma po njih brskate oddaljeno iz računalnika ali pametne naprave.

Opomba: Če uporabljate brezžični oddajnik, potrebujete brezžično omrežje in nekaj osnovnega znanja o omrežjih. Programsko opremo brezžičnega oddajnika morate posodobiti z najnovejšo različico.

Brezžični daljinski upravljalniki
 • Brezžični daljinski upravljalnik WR-R10/brezžični daljinski upravljalnik WR-T10: Ko namestite brezžični daljinski upravljalnik WR-R10 v priključek za dodatno opremo, lahko fotoaparat brezžično upravljate z brezžičnim daljinskim upravljalnikom WR-T10 (ko priključite WR-R10, preverite, ali je pokrovček za priključek za dodatno opremo in priključke USB in HDMI povsem odprt). WR-R10 se prav tako lahko uporablja za upravljanje radijsko upravljanih bliskavic. Za sinhronizirano proženje z več kot enim fotoaparatom pripravite več fotoaparatov, v katere ste namestili združene WR-R10.
 • Brezžični daljinski upravljalnik WR-1: Enote WR-1 se uporabljajo z brezžičnimi daljinskimi upravljalniki WR-R10 ali WR-T10 ali pa z drugimi daljinskimi upravljalniki WR-1, pri čemer lahko enote WR-1 delujejo kot sprejemniki ali oddajniki. Kot oddajnik lahko WR-1 uporabljate za upravljanje fotoaparata in fotografiranje s signali, ki se prenašajo v sprejemnik (WR-R10 ali drugi WR-1), priključen v priključek za dodatno opremo fotoaparata, medtem ko kot sprejemnik prejema oddaljene ukaze iz WR-T10 ali ločenega oddajnika WR-1.

Opomba: Poskrbite, da bo strojna programska oprema za WR-R10 in WR-1 posodobljena z najnovejšo različico (strojna programska oprema za WR-R10 z različico 3.0 ali novejšo in strojna programska oprema za WR-1 z različico 1.0.1 ali novejšo). Za informacije glede posodobitev vdelane programske opreme glejte Nikonovo spletno stran za svojo regijo. Posvetujte se s pooblaščenim servisnim zastopnikom družbe Nikon, ko posodabljate strojno programsko opremo za WR-R10 z različic, ki so starejše od 2.0 na različico 3.0 ali novejšo.

Dodatna oprema za okular iskala

Gumijasti nastavek okularja DK-29: Z nastavkom DK-29 boste lažje gledali sliko v iskalu, saj pomaga zmanjševati utrujenost oči.

Mikrofoni
 • Stereo mikrofon ME-1: Priključite mikrofon ME-1 v vtičnico za mikrofon na fotoaparatu, da posnamete stereo zvok in zmanjšate možnost, da ob tem posnamete šum opreme (kot je zvok objektiva med samodejnim ostrenjem).
 • Brezžični mikrofon ME-W1: Ta brezžični mikrofon z bluetoothom uporabljajte za snemanje prizorov, ko mikrofon ni pritrjen na fotoaparat.
Programska oprema

Camera Control Pro 2: Oddaljeno nadzirajte fotoaparat prek računalnika in snemajte fotografije neposredno na trdi disk računalnika. Ko uporabljate program Camera Control Pro 2 za zajem fotografij neposredno v računalnik, se na nadzorni plošči pokaže kazalnik povezave z računalnikom (PC).

Opomba: Uporabljajte najnovejše različice programske opreme Nikon; glejte Nikonovo spletno stran za svojo regijo, kjer boste našli zadnje informacije o podprtih operacijskih sistemih. Pri privzetih nastavitvah Nikon Message Center 2 redno išče posodobitve za Nikonovo programsko in strojno programsko opremo, medtem ko ste prijavljeni v račun v računalniku in je računalnik povezan z internetom. Če najde posodobitev, se samodejno prikaže sporočilo.

Razpoložljivost se razlikuje glede na državo ali regijo. Oglejte si našo spletno stran ali brošure, kjer boste našli najnovejše informacije.

Nameščanje in odstranjevanje pokrova nastavka za dodatno opremo

Pokrov nastavka za dodatno opremo BS-1 pomaknete v nastavek za dodatno opremo, kot je prikazano. Če ga želite odstraniti, trdno držite fotoaparat, pokrov pritisnite navzdol s palcem in ga pomaknite v prikazani smeri.

Sponka za kabel HDMI/USB

Da bi preprečili nenamerni odklop, namestite priloženo sponko na kable HDMI ali na priloženi kabel USB, kot je prikazano (slika prikazuje kabel USB; upoštevajte, da se sponka morda ne bo prilegala vsem kablom HDMI drugih proizvajalcev). Zaslon mora biti v položaju za shranjevanje, ko uporabljate sponko za kabel.

Kabel HDMI napeljite tukaj.

Kabel HDMI napeljite tukaj.

Kabel HDMI napeljite tukaj.

Vstavite jeziček v ujemajočo režo v fotoaparatu in pritrdite kabelsko sponko.

Kabel USB

Sočasna uporaba kablov HDMI in USB

Priklop električnega priključka in napajalnika

Pred priklopom dodatnega električnega priključka in napajalnika izklopite fotoaparat.

 1. Pripravite fotoaparat.

  Odprite pokrova predalčka za baterije (q) in električni priključek (w).

 2. Vstavite električni priključek EP-5B.

  Pazite, da vstavite priključek, ki naj bo obrnjen tako, kot je prikazano, pri tem pa z njim držite oranžni zatič baterije pritisnjen na eno stran. Zatič zaklene priključek na mesto, ko je ta povsem vstavljen.

 3. Zaprite pokrov predalčka za baterije.

  Kabel električnega priključka namestite tako, da vodi skozi režo za električni priključek, in zaprite pokrov predalčka za baterije.

 4. Priključite napajalnik EH-5c/EH-5b.

  Povežite napajalni kabel napajalnika v vtičnico za izmenični tok v napajalniku (e) in napajalni kabel v vtičnico za enosmerni tok (r). Ko fotoaparat napajata napajalnik in električni priključek, bo prikazana ikona P.