Držite gumb S in zavrtite vrtljivi glavni gumb za upravljanje, da prilagodite občutljivost fotoaparata na svetlobo glede na razpoložljivo svetlobo. Trenutna nastavitev je prikazana v prikazu za fotografiranje in na nadzorni plošči. Izberite med nastavitvami med ISO 64 in ISO 25600 (ali za Z 6 med ISO 100 in ISO 51200); za posebne okoliščine so na voljo tudi nastavitve od približno 0,3 do 1 pod najnižjo od navedenih vrednosti in 0,3 do 2 EV nad najvišjo vrednostjo. Način b ponuja dodatno možnost ISO-A (samodejno).

Gumb S

Vrtljivi glavni gumb za upravljanje

Občutljivost ISO

Večja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, zato lahko uporabite krajše čase zaklopa ali bolj zaprte zaslonke. Vendar pa obstaja večja verjetnost pojava šuma na sliki (naključno razporejene svetle slikovne točke, meglica ali črte). Verjetnost pojava šuma je še posebej velika pri nastavitvah med Hi 0.3 (Hi 0,3) in Hi 2.

Hi 0,3–Hi 2

Vrednost od Hi 0.3 (Hi 0,3) do Hi 2 ustreza občutljivosti ISO 0,3–2 EV nad najvišjo številčno vrednostjo. Hi 0.3 (Hi 0,3) ustreza ISO 32000 (Z 7) ali 64000 (Z 6), Hi 2 pa ISO 102400 (Z 7) ali 204800 (Z 6).

Lo 0,3–Lo 1

Vrednost od Lo 0.3 (Lo 0,3) do Lo 1 ustreza občutljivosti ISO 0,3–1 EV pod najnižjo številčno vrednostjo. Lo 0.3 (Lo 0,3) ustreza ISO 50 (Z 7) ali 80 (Z 6), Lo 1 pa ISO 32 (Z 7) ali 50 (Z 6). Uporabite za bolj odprte zaslonke ali daljše časa zaklopa pri močni osvetlitvi. Svetli deli lahko izgubijo nekaj podrobnosti; v večini primerov se priporoča občutljivost ISO nad najnižjo številčno vrednostjo.

Samodejno upravljanje občutljivosti ISO

V načinih P, S, A in M lahko samodejno upravljanje občutljivosti ISO omogočite ali onemogočite, tako da pridržite gumb S in zavrtite vrtljivi pomožni gumb za upravljanje. Ko je omogočeno samodejno upravljanje občutljivosti ISO, se občutljivost ISO samodejno prilagodi, če optimalne osvetlitve ni mogoče doseči pri vrednosti, ki je izbrana z gumbom S in vrtljivim glavnim gumbom za upravljanje. Da bi preprečili previsoko vrednost občutljivosti ISO, lahko izberete zgornjo mejo od ISO 100 (Z 7) ali 200 (Z 6) do Hi 2 z možnostjo ISO sensitivity settings (Nastavitve občutljivosti ISO) > Maximum sensitivity (Najvišja občutljivost) v meniju za fotografiranje.

Vrtljivi pomožni gumb za upravljanje

Gumb S

Ko je omogočeno samodejno upravljanje občutljivosti ISO, se v prikazu za fotografiranje prikaže ISO AUTO in na nadzorni plošči ISO-A. Ko je občutljivost spremenjena z vrednosti, ki jo je izbral uporabnik, se v prikazu prikaže spremenjena vrednost.

Zaslon

Nadzorna plošča

Samodejno upravljanje občutljivosti ISO

Če je občutljivost ISO, ki jo je izbral uporabnik, višja od tiste, ki je izbrana za Maximum sensitivity (Najvišja občutljivost), ko je omogočeno samodejno upravljanje občutljivosti ISO, se namesto tega uporabi vrednost, ki jo je izbral uporabnik. Ko je uporabljena bliskavica, se čas zaklopa omeji na vrednosti med časom, izbranim za nastavitev po meri e1 (Flash sync speed (Hitrost sinhronizacije bliskavice)), in časom, ki je izbran za nastavitev po meri e2 (Flash shutter speed (Čas zaklopa z bliskavico)).