Citiți această secțiune dacă ați achiziționat aparatul foto împreună cu kitul cu obiectiv AF-P DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR, disponibil în unele țări sau regiuni. Componentele obiectivului sunt enumerate mai jos.

1 Capac obiectiv
2 Marcaj montare parasolar obiectiv
3 Buton corp obiectiv retractabil
4 Scală lungime focală
5 Marcaj lungime focală
6 Marcaj montură obiectiv
7 Contacte CPU
8 Inel focalizare
9 Inel zoom
10 Capac posterior obiectiv

Acest obiectiv retractabil este destinat exclusiv utilizării cu aparatele foto digitale SLR Nikon format DX; aparatele foto SLR cu film şi aparatele foto digitale SLR din seria D3, seria D2, seria D1, D700, seria D300, D200, D100, D90, D80, seria D70, D60, D50, seria D40, D7000, D5100, D5000, D3200, D3100, D3000 nu sunt acceptate. Atunci când se utilizează cu D5, seria D4, seria D810, seria D800, Df, D750, D610, D600, D7200, D7100, D5500, D5300 sau D3300, asiguraţi-vă că firmware-ul aparatului foto a fost actualizat la cea mai recentă versiune.

Focalizare

Modul de focalizare poate fi selectat folosind comenzile aparatului foto (0 Mod focalizare).

Focalizare automată

Focalizarea se ajustează automat atunci când aparatul foto este în modul focalizare automată (0 Mod focalizare). Inelul de focalizare poate fi folosit şi pentru a focaliza aparatul foto dacă butonul de declanşare este menţinut apăsat la jumătate (sau dacă butonul AF-ON este menţinut apăsat); această operaţie este cunoscută sub denumirea de „focalizare automată cu supracomandă manuală” (M/A). Focalizarea automată se va relua când butonul de declanşare este apăsat la jumătate (sau butonul AF-ON este apăsat) a doua oară. Reţineţi că atingerea inelului de focalizare în timp ce focalizarea automată este activă va modifica poziţia focalizării.

Focalizare manuală

Când aparatul foto este în modul focalizare manuală, focalizarea poate fi reglată prin rotirea inelului de focalizare a obiectivului (0 Focalizare manuală). Când aparatul foto este oprit sau când temporizatorul standby s-a oprit, inelul de focalizare nu poate fi folosit pentru a focaliza şi rotirea inelului de zoom va modifica poziţia focalizării; înainte de a focaliza, porniţi aparatul foto sau apăsaţi butonul de declanşare pentru a reactiva temporizatorul standby.

Utilizatorii aparatelor foto D5200 trebuie să aibă în vedere faptul că dacă temporizatorul standby este lăsat să se oprească, poziţia de focalizare se va modifica la repornirea temporizatorului. Refocalizaţi înainte de a fotografia. Se recomandă timpi de aşteptare mai lungi pentru focalizarea manuală şi în alte situaţii în care este posibil să nu declanşaţi obturatorul imediat după ce aţi focalizat.

Utilizarea bliţului încorporat

Când se utilizează bliţul încorporat, asiguraţi-vă că subiectul este la o distanţă de cel puţin 0,6 m şi scoateţi parasolarele obiectivului pentru a împiedica vignetarea (umbre create acolo unde capătul obiectivului acoperă bliţul încorporat).

Umbră

Vignetare

Când obiectivul este montat pe următoarele aparate foto, este posibil ca bliţul încorporat să nu poată lumina complet subiectul la distanţe mai mici decât cele menţionate mai jos:

Aparat foto Poziţie zoom Distanţă minimă fără vignetare
D5600/D5500/
D5300/D5200/
D3500/D3400/
D3300
18 mm 1,0 m
24, 35, 45 şi 55 mm Fără vignetare

Reducerea vibraţiilor (VR)

Când pe aparatul foto este montat un obiectiv AF-P DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR, reducerea vibraţiilor poate fi activată sau dezactivată folosind opţiunea VR optic din meniul fotografiere (0 VR optic). Dacă este selectat Activat, reducerea vibraţiilor se va aplica ori de câte ori butonul de declanşare este apăsat la jumătate. Reducerea vibraţiilor reduce estomparea cauzată de tremuratul aparatului foto, permiţând timpi de expunere cu până la 4,0 stopuri mai lungi decât ar fi posibil altfel, crescând gama timpilor de expunere disponibili. Efectele VR asupra timpului de expunere se măsoară în conformitate cu standardele Camera and Imaging Products Association (CIPA); obiectivele format FX se măsoară utilizând aparate foto digitale SLR format FX, iar obiectivele format DX utilizând aparate foto format DX. Obiectivele cu zoom se măsoară la zoom maxim.

Reducere vibraţii

 • Când se utilizează reducerea vibraţiilor, apăsaţi butonul de declanşare la jumătate şi aşteptaţi ca imaginea din vizor să se stabilizeze înainte de a apăsa butonul de declanşare până la capăt.
 • Când reducerea vibraţiilor este activă, imaginea din vizor poate fi mişcată după declanşarea obturatorului. Acest lucru nu indică o defecţiune.
 • Când aparatul foto este rotit panoramic, reducerea vibraţiilor se aplică numai mişcării care nu este cuprinsă în rotirea panoramică (de exemplu, dacă aparatul foto este rotit panoramic orizontal reducerea vibraţiilor se va aplica numai tremuratului pe verticală), ceea ce face mult mai uşoară rotirea panoramică uniformă a aparatului foto într-un arc de cerc larg.
 • Dacă aparatul foto este dotat cu un bliţ încorporat, reducerea vibraţiilor va fi dezactivată în timp ce bliţul se încarcă.
 • În general, reducerea vibraţiilor se recomandă atunci când aparatul foto este montat pe un trepied, deşi, în funcţie de condiţiile de fotografiere şi de tipul de trepied, aţi putea prefera să o opriţi.
 • Se recomandă reducerea vibraţiilor când aparatul foto este montat pe un monopod.

Accesorii furnizate

 • Capac frontal obiectiv cu clic LC-55A de 55 mm
 • Capac posterior obiectiv

Accesorii compatibile

 • Filtre cu înşurubare de 55 mm
 • Capac posterior obiectiv LF-4
 • Husă obiectiv CL-0815
 • Parasolar baionetă HB-N106

  Aliniaţi marcajul pentru montarea parasolarului obiectivului (●) cu marcajul de aliniere a parasolarului obiectivului () aşa cum este arătat în Figura q şi apoi rotiţi parasolarul (w) până când marcajul ● este aliniat cu marcajul de fixare a parasolarului obiectivului (—○).

  Când ataşaţi sau scoateţi parasolarul, apucaţi-l aproape de simbolul de pe baza acestuia şi evitaţi să îl strângeţi prea tare. Dacă parasolarul nu este ataşat corect poate apărea vignetare. Când nu este folosit, parasolarul poate fi întors şi montat pe obiectiv.

Specificaţii

Tip Obiectiv AF-P DX tip G cu CPU încorporat şi cu montură F
Distanţă focală 18–55 mm
Diafragmă maximă f/3.5–5.6
Construcţie obiectiv 12 elemente în 9 grupuri (inclusiv 2 elemente asferice)
Unghi de câmp 76°–28° 50´
Scală lungime focală Gradată în milimetri (18, 24, 35, 45, 55)
Informaţii distanţă Ieşirea către aparatul foto
Zoom Zoom manual folosind inelul de zoom independent
Focalizare Focalizare automată controlată de motorul pas cu pas; inel de focalizare separat pentru focalizarea manuală
Reducerea vibraţiilor Deplasare obiectiv folosind motoare electromagnetice (VCM)
Distanţă focală minimă 0,25 m de la planul focal (0 Poziţia planului focal) la toate poziţiile de zoom
Lamele diafragmă 7 (diafragmă circulară)
Diafragmă Complet automată
Plajă diafragmă
 • Distanţă focală de 18 mm: f/3.5–22
 • Distanţă focală de 55 mm: f/5.6–38

Diafragma minimă afişată poate varia în funcţie de mărimea treptei de expunere selectate cu aparatul foto.

Măsurare Diafragmă completă
Dimensiune filtru ataşat 55 mm (P = 0,75 mm)
Dimensiuni Aprox. 64,5 mm diametru maxim × 62,5 mm (distanţa de la flanşa aparatului foto pentru montura obiectivului atunci când obiectivul este retras)
Greutate Aprox. 205 g

Nikon îşi rezervă dreptul de a modifica oricând aspectul şi specificaţiile hardware şi software descrise în acest manual fără vreun avertisment prealabil. Nikon nu va fi răspunzător pentru nicio daună rezultată din erorile apărute în acest manual.