Citiți această secțiune în cazul în care aţi achiziţionat aparatul foto cu kitul cu obiectiv AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED VR sau AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED, disponibil în unele ţări sau regiuni. Componentele obiectivului sunt enumerate mai jos.

1 Capac obiectiv
2 Marcaj montare parasolar obiectiv
3 Inel focalizare
4 Inel zoom
5 Scală lungime focală
6 Marcaj lungime focală
7 Marcaj montură obiectiv
8 Contacte CPU
9 Capac posterior obiectiv

Aceste obiective sunt destinate exclusiv utilizării cu aparatele foto digitale SLR Nikon format DX; aparatele foto SLR cu film şi aparatele foto digitale SLR din seria D3, seria D2, seria D1, D700, seria D300, D200, D100, D90, D80, seria D70, D60, D50, seria D40, D7000, D5100, D5000, D3200, D3100, D3000 nu sunt acceptate. Atunci când aceste obiective se utilizează cu D5, seria D4, seria D810, seria D800, Df, D750, D610, D600, D7200, D7100, D5500, D5300 sau D3300, asiguraţi-vă că firmware-ul aparatului foto a fost actualizat la cea mai recentă versiune.

Focalizare

Modul de focalizare poate fi selectat folosind comenzile aparatului foto (0 Mod focalizare). Funcţiile focalizare automată şi telemetru sunt acceptate la toate distanţele focale. La utilizarea acestui obiectiv, ignoraţi orice secţiuni ale manualului aparatului foto care menţionează restricţii pentru focalizarea automată şi pentru telemetru pentru obiectivele cu diafragmă maximă mai mică de f/5.6.

Focalizare automată

Focalizarea se ajustează automat atunci când aparatul foto este în modul focalizare automată (0 Mod focalizare). Inelul de focalizare poate fi folosit şi pentru a focaliza aparatul foto dacă butonul de declanşare este menţinut apăsat la jumătate (sau dacă butonul AF-ON este menţinut apăsat); această operaţie este cunoscută sub denumirea de „focalizare automată cu supracomandă manuală” (M/A). Focalizarea automată se va relua când butonul de declanşare este apăsat la jumătate (sau butonul AF-ON este apăsat) a doua oară. Reţineţi că atingerea inelului de focalizare în timp ce focalizarea automată este activă va modifica poziţia focalizării.

Focalizare manuală

Când aparatul foto este în modul focalizare manuală, focalizarea poate fi reglată prin rotirea inelului de focalizare a obiectivului (0 Focalizare manuală). Când aparatul foto este oprit sau când temporizatorul standby s-a oprit, inelul de focalizare nu poate fi folosit pentru a focaliza şi rotirea inelului de zoom va modifica poziţia focalizării; înainte de a focaliza, porniţi aparatul foto sau apăsaţi butonul de declanşare pentru a reactiva temporizatorul standby.

Utilizatorii aparatelor foto D5200 trebuie să aibă în vedere faptul că dacă temporizatorul standby este lăsat să se oprească, poziţia de focalizare se va modifica la repornirea temporizatorului. Refocalizaţi înainte de a fotografia. Se recomandă timpi de aşteptare mai lungi pentru focalizarea manuală şi în alte situaţii în care este posibil să nu declanşaţi obturatorul imediat după ce aţi focalizat.

Reducerea vibraţiilor (VR, numai AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED VR)

Când pe aparatul foto este montat un obiectiv AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED VR, reducerea vibraţiilor poate fi activată sau dezactivată folosind opţiunea VR optic din meniul fotografiere (0 VR optic). Dacă este selectat Activat, reducerea vibraţiilor se va aplica ori de câte ori butonul de declanşare este apăsat la jumătate. Reducerea vibraţiilor reduce estomparea cauzată de tremuratul aparatului foto, permiţând timpi de expunere cu până la 4,0 stopuri mai lungi decât ar fi posibil altfel, crescând gama timpilor de expunere disponibili. Efectele VR asupra timpului de expunere se măsoară în conformitate cu standardele Camera and Imaging Products Association (CIPA); obiectivele format FX se măsoară utilizând aparate foto digitale SLR format FX, iar obiectivele format DX utilizând aparate foto format DX. Obiectivele cu zoom se măsoară la zoom maxim.

Reducere vibraţii

  • Când se utilizează reducerea vibraţiilor, apăsaţi butonul de declanşare la jumătate şi aşteptaţi ca imaginea din vizor să se stabilizeze înainte de a apăsa butonul de declanşare până la capăt.
  • Când reducerea vibraţiilor este activă, imaginea din vizor poate fi mişcată după declanşarea obturatorului. Acest lucru nu indică o defecţiune.
  • Când aparatul foto este rotit panoramic, reducerea vibraţiilor se aplică numai mişcării care nu este cuprinsă în rotirea panoramică (de exemplu, dacă aparatul foto este rotit panoramic orizontal reducerea vibraţiilor se va aplica numai tremuratului pe verticală), ceea ce face mult mai uşoară rotirea panoramică uniformă a aparatului foto într-un arc de cerc larg.
  • Dacă aparatul foto este dotat cu un bliţ încorporat, reducerea vibraţiilor va fi dezactivată în timp ce bliţul se încarcă.
  • În general, reducerea vibraţiilor se recomandă atunci când aparatul foto este montat pe un trepied, deşi, în funcţie de condiţiile de fotografiere şi de tipul de trepied, aţi putea prefera să o opriţi.
  • Se recomandă reducerea vibraţiilor când aparatul foto este montat pe un monopod.

Accesorii furnizate

  • Capac frontal obiectiv cu clic LC-58 de 58 mm
  • Capac posterior obiectiv

Accesorii compatibile

  • Filtre cu înşurubare de 58 mm
  • Capac posterior obiectiv LF-4
  • Husă obiectiv CL-1020
  • Parasolar baionetă HB-77

    Aliniaţi marcajul pentru montarea parasolarului obiectivului (●) cu marcajul de aliniere a parasolarului obiectivului () aşa cum este arătat în Figura q şi apoi rotiţi parasolarul (w) până când marcajul ● este aliniat cu marcajul de fixare a parasolarului obiectivului (—○).

    Când ataşaţi sau scoateţi parasolarul, apucaţi-l aproape de simbolul de pe baza acestuia şi evitaţi să îl strângeţi prea tare. Dacă parasolarul nu este ataşat corect poate apărea vignetare. Când nu este folosit, parasolarul poate fi întors şi montat pe obiectiv. Când parasolarul este întors, acesta poate fi ataşat şi scos prin rotire în timp ce îl ţineţi de lângă marcajul de blocare (—○).

Specificaţii

Tip Obiectiv AF-P DX tip G cu CPU încorporat şi cu montură F
Distanţă focală 70–300 mm
Diafragmă maximă f/4.5–6.3
Construcţie obiectiv 14 elemente în 10 grupuri (inclusiv 1 element ED)
Unghi de câmp 22° 50´–5° 20´
Scală lungime focală Gradată în milimetri (70, 100, 135, 200, 300)
Informaţii distanţă Ieşirea către aparatul foto
Zoom Zoom manual folosind inelul de zoom independent
Focalizare Focalizare automată controlată de motorul pas cu pas; inel de focalizare separat pentru focalizarea manuală
Reducerea vibraţiilor (numai AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED VR) Deplasare obiectiv folosind motoare electromagnetice (VCM)
Distanţă focală minimă 1,1 m de la planul focal (0 Poziţia planului focal) la toate poziţiile de zoom
Lamele diafragmă 7 (diafragmă circulară)
Diafragmă Complet automată
Plajă diafragmă
  • Distanţă focală de 70 mm: f/4.5–22
  • Distanţă focală de 300 mm: f/6.3–32

Diafragma minimă afişată poate varia în funcţie de mărimea treptei de expunere selectate cu aparatul foto.

Măsurare Diafragmă completă
Dimensiune filtru ataşat 58 mm (P = 0,75 mm)
Dimensiuni Aprox. 72 mm diametru maxim × 125 mm (distanţa de la flanşa aparatului foto pentru montura obiectivului)
Greutate
  • AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED VR: aprox. 415 g
  • AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED: aprox. 400 g

Nikon îşi rezervă dreptul de a modifica oricând aspectul şi specificaţiile hardware şi software descrise în acest manual fără vreun avertisment prealabil. Nikon nu va fi răspunzător pentru nicio daună rezultată din erorile apărute în acest manual.