Az akkumulátor töltöttségi szintje és a még készíthető képek száma

Fényképek készítése előtt az alább leírtak szerint ellenőrizze az akkumulátor töltöttségi szintjét, valamint a még készíthető képek számát.

Akkumulátor töltöttségi szintje

Az akkumulátor töltöttségi szintje megjelenik a funkciókijelzőn és a keresőben.

Funkciókijelző

Kereső

Funkciókijelző Kereső Leírás
L Az akkumulátor teljesen fel van töltve.
K Az akkumulátor részben lemerült.
J
I
H d Az akkumulátor töltöttségi szintje alacsony. Töltse fel az akkumulátort, vagy készítsen elő egy tartalék akkumulátort.
H
(villog)
d
(villog)
A zárkioldás le van tiltva. Töltse fel, vagy cserélje ki az akkumulátort.

A kikapcsolt fényképezőgép kijelzője

Ha a fényképezőgépet behelyezett akkumulátorral és memóriakártyával kapcsolja ki, a memóriakártya ikon és a még készíthető képek száma megjelenik a kijelzőn (bizonyos memóriakártyák esetében ritkán előfordulhat, hogy ezek az információk csak a fényképezőgép bekapcsolt állapotában jelennek meg).

Funkciókijelző

A még készíthető képek száma

A fényképezőgépen két kártyafoglalat található: az egyik XQD-kártyák, a másik SD-kártyák befogadására alkalmas. Két memóriakártya behelyezése esetén az egyes kártyák funkcióját az Elsődleges foglalat kiválasztása és a Másodlagos foglalat funkciója menüpontban megadott beállítás határozza meg; amennyiben a Másodlagos foglalat funkciója menüpont alapértéke, vagyis a Túlcsordulás (0 Két memóriakártya használata) van érvényben, a másodlagos kártyanyílásba helyezett kártya csak akkor kerül használatra, ha az elsődleges kártyanyílásban lévő kártya megtelt.

SD kártyafoglalat

XQD foglalat

A funkciókijelző mutatja az aktuálisan behelyezett kártyákat (a jobb oldali ábra a kijelzőnek azt az állapotát mutatja, amikor mindkét foglalatban van kártya). Hiba esetén – például ha a memóriakártya megtelik, vagy az SD kártyafoglalatba helyezett kártya zárolva van – az érintett kártya ikonja villog (0 Hibaüzenetek).

Funkciókijelző

A funkciókijelző és a kereső mutatja, hogy hány kép tárolható még a memóriakártyán az aktuális beállításokkal (az 1000 fölötti értékek a legközelebbi kisebb százas értékre kerekítve jelennek meg; pl. a 4000 és 4099 közötti értékek 4,0 k-ként jelennek meg).

A még készíthető képek száma

Funkciókijelző

Kereső

„Célozz és lőj” fényképezés

 1. Készüljön elő a fényképezéshez.

  Amikor a keresőben komponál képet, a jobb kezével fogja meg a markolatot, a bal kezével pedig fogja át a gépvázat vagy az objektívet.

  Portré (álló) tájolású képek komponálásánál az ábra szerint tartsa a fényképezőgépet.

 2. Komponálja meg a képet.

  Alapbeállításként a fényképezőgép a középső élességpontban lévő témára állítja az élességet. Komponálja meg a képet a keresőben úgy, hogy a középső élességpont a fő témán helyezkedjen el.

  Élességpont

 3. Nyomja le félig a kioldógombot.

  Az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot. Amikor az élességállítás befejeződött, az élességjelzés (I) megjelenik a keresőben.

  Élességjelző

  Kereső kijelzése Leírás
  I A téma fókuszban van.
  F Az élességpont a fényképezőgép és a téma között helyezkedik el.
  H Az élességpont a téma mögött van.
  FH
  (villog)
  A fényképezőgép nem tudja automatikus élességállítással az élességpontban lévő témára állítani az élességet (0 Az automatikus élességállítás használatának optimalizálása).
 4. Készítse el a felvételt.

  A fénykép elkészítéséhez finom mozdulattal nyomja le teljesen a kioldógombot. Ekkor a kártyaművelet jelzőfénye kigyullad, és a fénykép pár másodpercre megjelenik a monitoron. Ne pattintsa ki a memóriakártyát és ne vegye ki, vagy ne kapcsolja le az energiaforrást, amíg ki nem alszik a kártyaművelet jelzőfénye és rögzítésre nem kerül a felvétel.

  Kártyaművelet jelzőfénye

A készenléti időzítő (keresős fényképezés)

Amennyiben körülbelül hat másodpercig nem végez semmilyen műveletet, a kereső és a funkciókijelző néhány kijelzése kikapcsol, csökkentve ezzel az akkumulátor energiafelhasználását. A kijelzők újbóli aktiválásához nyomja le félig a kioldógombot.

Fénymérők bekapcsolva

Fénymérők kikapcsolva

A készenléti időzítő automatikus lejártáig eltelő időt a c2 Egyéni beállításban (Készenléti időzítő, 0 Készenléti időzítő) állíthatja be.

A választógomb

A fénymérők működése közben az élességpont kiválasztásához használhatja a választógombot (0 Az élességpont kiválasztása).

Választógomb

Fényképek megtekintése

 1. Nyomja meg a K gombot.

  A monitoron megjelenik az utoljára készített kép. Az éppen megjelenített felvételt tartalmazó memóriakártya ikonja megjelenik a kijelzőn.

  K gomb

 2. Tekintsen meg további képeket.

  További képek megjelenítéséhez nyomja meg a 4 vagy a 2 gombot, vagy az ujját húzza tollvonásszerűen balra vagy jobbra a kijelzőn (0 Az érintőképernyő használata).

  A visszajátszás befejezéséhez és fényképezés módba való visszatéréshez nyomja le félig a kioldógombot.

Kép megtekintése

Ha a visszajátszás menü Kép megtekintése elemének Be beállítása van érvényben (0 Kép megtekintése), fényképezés után a képek automatikusan megjelennek a monitoron.

Lásd még

A visszajátszáshoz használni kívánt memóriakártya kiválasztásáról a „Visszajátszás vezérlőelemek” részben tájékozódhat (0 A visszajátszás vezérlőelemei).

Felesleges képek törlése

A monitoron aktuálisan megjelenített kép törléséhez nyomja meg a O (Q) gombot. Vegye figyelembe, hogy a törölt fényképeket nem lehet visszaállítani.

 1. Jelenítse meg a fényképet.

  Jelenítse meg a törölni kívánt fényképet a „Fényképek megtekintése” részben leírtak szerint (0 Fényképek megtekintése). Az aktuális fénykép tárolási helyét a kijelző bal alsó sarkában megjelenő ikon mutatja.

 2. Törölje a fényképet.

  Nyomja meg a O (Q) gombot. Megjelenik egy megerősítő párbeszédablak; a kép törléséhez és a visszajátszásba történő visszalépéshez nyomja meg ismét a O (Q) gombot. Ha a kép törlése nélkül kíván kilépni, nyomja meg a K gombot.

  O (Q) gomb

Törlés

Több kép törléséhez vagy a törölni kívánt képeket tartalmazó memóriakártya kiválasztásához használja a visszajátszás menü Törlés lehetőségét (0 Kiválasztott: kiválasztott fényképek törlése).