Élő nézetben történő fényképezéshez kövesse az alábbi lépéseket.

 1. Forgassa az élő nézet választót C (fényképezés élő nézetben) állásba.

  Élő nézet választó

 2. Nyomja meg az a gombot.

  A tükör felemelkedik, és az objektíven át látható kép megjelenik a fényképezőgép monitorán. A téma a továbbiakban nem látható a keresőben.

  a gomb

 3. Helyezze el az élességpontot.

  Az „AF mező mód kiválasztása” részben leírtak szerint helyezze el az élességpontot a témán (0 AF mező mód kiválasztása).

 4. Állítsa be az élességet.

  Az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot.

  Élességállítás közben az élességpont zölden villog, a zárkioldást pedig letiltja a készülék. Ha a fényképezőgép tud élességet állítani, az élességpont zölden jelenik meg; ha nem, akkor pirosan villog (vegye figyelembe, hogy akkor is készíthetők fényképek, amikor az élességpont pirosan villog; fényképezés előtt ellenőrizze az élességet a monitoron). Az expozíció a segédválasztó közepének lenyomásával rögzíthető (0 Automatikus expozíció (AE) rögzítése); az élesség pedig a kioldógomb félig történő lenyomása alatt rögzül.

  Automatikus élességállítás élő nézetben

  AF-S vagy AF-P objektívet használjon. Más objektív, vagy telekonverter használatával esetleg nem érhető el a kívánt eredmény. Élő nézetben lassabb az automatikus élességállítás, és a monitor kivilágosodhat vagy elsötétedhet élességállítás közben. Az élességpont esetenként akkor is zöld színben jelenhet meg, ha a fényképezőgép nem tudja beállítani az élességet. Előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tud élességet állítani az alábbi helyzetekben:

  • A téma a kép hosszanti élével párhuzamos vonalakat tartalmaz
  • A téma kontrasztja gyenge
  • Az élességpontban lévő téma élesen eltérő fényerejű területeket tartalmaz, vagy a témát reflektorfény, neonfényreklám, illetve fényerejét változtató egyéb fényforrás világítja meg
  • Vibrálás vagy sávosodás jelenik meg fénycsöves, higany- vagy nátriumgőzlámpás, vagy ezekhez hasonló megvilágítás esetén
  • Kereszt (csillag) szűrőt, vagy más különleges szűrőt használ
  • A téma nem tölti ki az élességpontot
  • A témát szabályosan ismétlődő geometrikus mintázat jellemzi (pl. egy felhőkarcoló redőny- vagy ablaksora)
  • A téma mozgásban van
 5. Készítse el a képet.

  A felvétel elkészítéséhez nyomja le teljesen a kioldógombot. A monitor kikapcsol.

 6. Lépjen ki az élő nézetből.

  Élő nézetből az a gomb megnyomásával léphet ki.

Expozíció előnézete

Élő nézet közben az J gomb megnyomásával egy előnézetben megtekintheti, hogy a záridő, a rekesz és az ISO érzékenység milyen eredményt hoz exponáláskor. Az expozíció ±5 Fé tartományban állítható (0 Expozíciókompenzáció), az előnézet kijelző azonban csak a –3 és +3 Fé közötti értékek hatását jeleníti meg. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az előnézet esetleg nem mutatja pontosan a végeredményt vakus megvilágítás esetén, Aktív D-Lighting (0 Aktív D-Lighting), HDR (széles dinamikatartomány; 0 Széles dinamikatartomány (HDR)) vagy sorozatkészítés használatakor, illetve ha A (automatikus) lehetőséget választott a Picture Control beállítás Kontraszt paraméteréhez (0 Picture Control beállítások), vagy p beállítást adott meg záridőnek. Ha a téma nagyon világos vagy nagyon sötét, az expozíció jelzők villogással figyelmeztetik arra, hogy az előnézet esetleg nem pontosan mutatja az expozíciót. Az expozíció előnézete nem elérhető, ha A vagy % beállítást választott záridőnek.

Élő nézet ellenőrzése nagyítással

A X gomb megnyomásával a monitoron látható képet akár kb. a 16-szorosára nagyíthatja. Ilyenkor a kijelző jobb alsó sarkában egy navigációs ablak jelenik meg szürke keretben. A képnek a monitoron nem látható részeire a választógombbal görgethet, kicsinyítéshez pedig nyomja meg a W (M) gombot.

X gomb

Navigációs ablak

Lásd még

Kapcsolódó információk:

 • Arról, hogy a monitor mennyi ideig maradjon bekapcsolva élő nézetben, lásd a A > c4 Egyéni beállítást (Monitor kikapcs. késl. ideje, 0 Monitor kikapcs. késl. ideje).
 • A videofelvétel gombnak a vezérlőtárcsákkal együtt betöltött funkcióját az A > f1 Egyéni beállítás (Egyéni vezérléskiosztás) > Videofelvétel gomb + y elemében (0 Egyéni vezérléskiosztás), a választógomb középső gombjának funkcióját pedig az f2 Egyéni beállításban (Választógomb középső gombja, 0 Választógomb középső gombja) adhatja meg.
 • Az a gomb véletlen működtetésének megakadályozásáról lásd az A > f8 Egyéni beállítást (Élő nézet gomb beállításai, 0 Élő nézet gomb beállításai).