A fényképezőgép fényérzékenysége a rendelkezésre álló fény mennyiségének függvényében módosítható. Válasszon a beállítások ISO 64 és ISO 25600 közé eső tartományából 1/3 Fé-nek megfelelő lépésközökkel. Speciális helyzetekhez választhat kb. 0,3–1 Fé értékkel ISO 64 alatti, illetve 0,3–2 Fé értékkel ISO 25600 feletti beállítást is. Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fény elég az expozícióhoz, ami rövidebb záridő vagy kisebb rekesz használatát teszi lehetővé.

Az ISO érzékenységet úgy is tudja módosítani, hogy megnyomja az S (Q) gombot, és elforgatja a fő vezérlőtárcsát mindaddig, amíg a megfelelő érték megjelenik a funkciókijelzőn és a keresőben.

S (Q) gomb

Fő vezérlőtárcsa

Funkciókijelző

Kereső

Az ISO érzékenység menü

Az ISO érzékenység a fényképezés menü ISO érzékenység beállítása menüpontjában is módosítható (0 ISO érzékenység beállítása).

ISO érzékenység

Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fény elég az expozícióhoz, ami rövidebb záridő vagy kisebb rekesz használatát teszi lehetővé, a képen azonban nagyobb eséllyel jelentkezik zaj (véletlenszerűen elhelyezkedő fényes képpontok, köd vagy vonalak). A zaj megjelenésének valószínűsége megnő Hi 0,3 és Hi 2 közötti értékek használata esetén.

Hi 0,3–Hi 2

A Hi 0,3 és Hi 2 közötti beállítások ISO érzékenységben kifejezve 0,3–2 Fé értékkel haladják meg az ISO 25600-at (ISO 32000–102400 értéknek felelnek meg).

Lo 0,3–Lo 1

A Lo 0,3 és Lo 1 közötti beállítások ISO érzékenységben kifejezve 0,3–1 Fé értékkel alacsonyabbak ISO 64-nél (ISO 50–32 értéknek felelnek meg). Nagyobb rekeszhez használja, erős fénynél. A kontraszt kissé nagyobb a normál értéknél; az esetek többségében ISO 64 vagy nagyobb érték ajánlott.

Lásd még

Kapcsolódó információk:

  • Az ISO érzékenység lépésközének megadásáról lásd a A > b1 Egyéni beállítást (ISO érzékenység lépésköze; 0 ISO érzékenység lépésköze).
  • Az ISO érzékenység funkciókijelzőn történő megjelenítéséről lásd a A > d3 Egyéni beállítást (ISO kijelzése; 0 ISO kijelzése).
  • A nagy ISO érzékenységgel készített fényképeken jelentkező zaj csökkentéséről lásd a C > Nagy ISO zajcsökkentése menüpontot (0 Nagy ISO zajcsökkentése).
  • A nagy ISO érzékenységgel készített videofelvételeken jelentkező zaj csökkentéséről lásd a 1 > Nagy ISO zajcsökkentése menüpontot (0 Nagy ISO zajcsökkentése).