Ha a fényképezés menü ISO érzékenység beállítása > Autom. ISO érz. szabályozás pontjának Be lehetőségét választotta, a fényképezőgép automatikusan módosítja az ISO érzékenységet, ha a felhasználó által megadott értékkel nem érhető el optimális expozíció (az ISO érzékenység vaku használata esetén megfelelően módosul).

 1. Válassza az Autom. ISO érz. szabályozás menüpontot.

  A fényképezés menüben válassza az ISO érzékenység beállítása elemet, jelölje ki az Autom. ISO érz. szabályozás lehetőséget, majd nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válassza a Be lehetőséget.

  Jelölje ki a Be lehetőséget, és nyomja meg az J gombot (ha a Ki lehetőséget választja, az ISO érzékenység a felhasználó által választott értéken rögzül).

 3. Módosítsa a beállításokat.

  Az automatikus ISO érzékenység maximális értéke megadható a Legnagyobb érzékenység menüpontban (az automatikus ISO érzékenység minimális értéke automatikusan ISO 64-re van állítva; ha a felhasználó által kiválasztott ISO érzékenység magasabb a Legnagyobb érzékenység értékénél, akkor a felhasználó által megadott érték kerül használatra). P és A expozíciós módban az érzékenység csak akkor kerül módosításra, ha a Leghosszabb záridő beállításhoz megadott érték alulexponáltságot eredményezne (1/4000–30 mp vagy Automatikus; S és M módban az ISO érzékenység úgy módosul, hogy a felhasználó által megadott záridővel együtt optimális expozíciót eredményezzen). Ha Automatikus lehetőséget választott, a fényképezőgép az objektív gyújtótávolsága alapján választja ki a leghosszabb záridőt; gyorsan mozgó témák esetén rövid záridő kiválasztásával csökkentheti az elmosódottságot. Ha elvégezte a beállításokat, nyomja meg az J gombot a kilépéshez.

  Amennyiben külső vakuval készülő fényképekhez kívánja beállítani a legnagyobb ISO érzékenységet, használja a Legnagy. érzékenység M mellett beállítást. Az Ugyanaz, mint vaku nélkül beállítás kiválasztása esetén a készülék a vakus fényképezés legnagyobb ISO érzékenységét a Legnagyobb érzékenység menüpontban aktuálisan beállított értékre állítja.

Ha Be beállítást választott, a keresőben és a funkciókijelzőn ISO AUTO kijelzés jelenik meg. Ha az érzékenység a felhasználó által beállított értékhez képest megváltozott, akkor ezek a kijelzések villognak, a módosított érték pedig megjelenik a keresőben és a funkciókijelzőn.

Leghosszabb záridő

Az automatikus záridőválasztás finomhangolásához jelölje ki az Automatikus lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot: például telefotó objektíveknél az elmosódás csökkentése érdekében az automatikusan választott értéknél rövidebb záridőt használhat. Vegye azonban figyelembe, hogy az Automatikus beállítás csak CPU objektívekkel használható; ha az objektív adatainak megadása nélkül használ nem-CPU objektívet, a leghosszabb záridő 1/30 mp értéken rögzül. A záridő a kiválasztott leghosszabb érték fölé nőhet, ha nem érhető el optimális expozíció a Legnagyobb érzékenység beállításhoz választott ISO érzékenységnél.

Az automatikus ISO érzékenység szabályozás be- és kikapcsolása

Az automatikus ISO érzékenység szabályozás ki- vagy bekapcsolható az S (Q) gomb megnyomásával és a segédtárcsa elforgatásával. Az automatikus ISO érzékenység szabályozás bekapcsolt állapotában ISO AUTO ikon, kikapcsolt állapotában pedig ISO ikon jelenik meg a funkciókijelzőn és a keresőben.

Automatikus ISO érzékenység szabályozás

Vaku használata esetén a leghosszabb záridő a Leghosszabb záridő menüpontban megadott értékre áll, kivéve, ha ez az érték rövidebb az e1 Egyéni beállításban (Vakuszinkron sebessége, 0 Vakuszinkron sebessége) beállított értéknél, vagy hosszabb az e2 Egyéni beállításban (Vakus záridő, 0 Vakus záridő) megadott értéknél. Ezekben az esetekben ugyanis az e2 Egyéni beállításban megadott érték kerül alkalmazásra. Felhívjuk figyelmét, hogy az ISO érzékenység automatikusan nőhet, ha az ISO érzékenység automatikus szabályozását a hosszú záridős szinkron vaku módok egyikével használja (kompatibilis külső vakuk használata esetén), és ezzel esetleg megakadályozza, hogy a fényképezőgép hosszú záridőt használjon.

Lásd még

Ha vakus fényképezés során bekapcsolja az automatikus ISO érzékenység szabályozást, akkor az expozíció meghatározásához referenciaértéket használhat, ennek kiválasztásáról lásd az A > e4 Egyéni beállítást (Auto. M ISO érz. szabályozás, 0 Auto. M ISO érz. szabályozás).