Érintse meg a monitort az élességállításhoz, a fénykép elkészítéséhez pedig emelje fel az ujját a monitorról.

Az illusztráción látható ikonra koppintva megadhatja, hogy fényképezés módban milyen műveletet hajthat végre a monitorra való koppintással. Az alábbi lehetőségek közül választhat:

Az érintéses fényképezés alatti élességállításról tájékozódjon az „Automatikus élességállítás” részben (0 Automatikus élességállítás).

Fényképek készítése az érintéses fényképezés beállításaival

A kioldógomb akkor is használható élességállításra és felvételkészítésre, amikor a W ikon megjelenik a kijelzőn, jelezve, hogy használható az érintéses kioldás. Sorozatfelvétel módban (0 Kioldási mód választása) és videofelvétel közben továbbra is a kioldógombbal készíthet fényképeket. Az érintéses fényképezés beállításaival sorozatfelvétel módban egyszerre csak egy felvételt készíthet, illetve videofelvétel során nem készíthet fényképet.

Az érintőképernyő nem használható az élességpont elhelyezésére akkor, ha az élességmező-választógomb zárja L (lock), vagyis zárolt állásban van (0 Az élességpont kiválasztása), használható viszont a téma kiválasztására, ha arc-prioritásos AF beállítást választott AF mező módban (0 AF mező mód kiválasztása).

Önkioldó módban (0 Önkioldó mód (E)) a monitor megérintésekor rögzül a kiválasztott téma élessége, az időzítő pedig elindul, amikor felemeli az ujját a képernyőről. Az alapbeállítások használata esetén a zár kb. 10 másodperccel az időzítő elindulása után old ki; a kioldási késedelem hossza és a felvételek száma a c3 Egyéni beállításban (Önkioldó, 0 Önkioldó) módosítható. Amennyiben a Felvételek száma menüpont értéke 1-nél nagyobb, a fényképezőgép egymás után automatikusan elkészíti a megadott számú felvételt.

Fényképezés élő nézetben

Zárja le a kereső szemlencséjének zárját, így megakadályozza, hogy a keresőn át bejutó fény megjelenjen a fényképeken vagy zavarja az expozíciót (0 Zárja le a kereső szemlencséjének zárját).

Bár a végső képen nem jelennek meg, a monitoron egyenetlen képszélek, színhiba, moaré és fényes pontok válhatnak láthatóvá, valamint fényes területek vagy sávok jelenhetnek meg a villogó reklámtáblákat vagy egyéb szakaszosan világító fényforrásokat tartalmazó képterületeken, vagy ha a témát rövid időre stroboszkóp vagy más fényes, pillanatra felvillanó fényforrás világítja meg. Ezenfelül mozgó témáknál torzítás jelentkezhet, különösen akkor, ha a fényképezőgéppel vízszintes pánozást végez, vagy ha egy tárgy nagy sebességgel vízszintesen áthalad a képen. Fénycsöves, higanygőzlámpás vagy nátriumlámpás megvilágítás esetén a monitoron a kép vibrálhat és csíkos lehet, ez a jelenség a videofelvétel menü Vibrációcsökkentés menüpontjának (0 Vibrációcsökkentés) használatával mérsékelhető, bár bizonyos záridőknél a végső képen is látható maradhat. Élő nézetben végzett fényképezésnél ügyeljen arra, hogy ne fordítsa a fényképezőgépet a nap vagy más erőteljes fényforrás felé. Ezen óvintézkedés figyelmen kívül hagyása a fényképezőgép belső áramkörének károsodását eredményezheti.

Bármely lehetőséget választotta a c2 Egyéni beállításban (Készenléti időzítő, 0 Készenléti időzítő), a készenléti időzítő a fényképezés alatt nem kapcsol ki.

Hangjelzések élő nézetben

Előfordulhat, hogy hangjelzés hallatszik, ha módosítja a rekeszértéket, illetve ha élő nézetben működteti az élő nézet választót.